Comasarea, decisivă și pentru influența României în UE

Dincolo de calculele partidelor și de nivelul prezenței cetățenilor la urne, comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale ar avea un efect despre care s-a discutat foarte puțin până acum: sporirea influenței României la Bruxelles.
Alina Costache
20 feb. 2024, 10:14
Comasarea, decisivă și pentru influența României în UE

Cu mai puțin de patru luni înainte de ziua votului, este evident că alegerile europarlamentare singure nu vor fi nici pe departe o dezbatere pe teme europene, ci vor reprezenta ocazia perfectă – pe care AUR și SOS România abia o așteaptă – pentru exprimarea nemulțumirilor interne pe diverse teme. Efectul în plan european? O delegație de europarlamentari români la Bruxelles în care oamenii lui George Simion și Diana Șoșoacă vor reprezenta un procent important, în detrimentul europarlamentarilor afiliați marilor grupuri europene – popularii și socialiștii.

Comasarea alegerilor europarlamentare cu localele ar permite însă României să trimită la Bruxelles o delegație importantă de politicieni „mainstream”, care ar contribui la formarea unei majorități centriste în Parlamentul European. La București nu se înțelege încă foarte clar că, în condițiile avântului extremismului din ultima vreme, există riscul real ca Parlamentul European să fie paralizat după alegerile din luna iunie, fiind incapabil să constituie o majoritate funcțională pro-europeană precum cea actuală. Prin urmare, orice țară care contribuie la susținerea marilor partide europene de centru-dreapta și centru-stânga și a unei majorități funcționale în Parlamentul European va beneficia de creșterea influenței sale în Uniunea Europeană.

Pentru România miza este foarte importantă și din alt punct de vedere. Chiar dacă va exista o majoritate pro-europeană în Parlamentul European, întărirea partidelor extremiste și euro-sceptice va pune o presiune importantă pe politicile europene. Dacă înăsprirea politicilor anti-imigrație e deja la orizont, un lucru de care se vorbește mai puțin este limitarea generoasei politici de distribuire a fondurilor europene. Țările aflate sub media europeană (inclusiv România) au beneficiat de fonduri europene importante pentru dezvoltare, dar e posibil ca viitorul să arate foarte diferit. Dacă vor fi legitimate de votul din iunie, partidele anti-europene din țările bogate ale Uniunii vor cere probabil reducerea fondurilor alocate Estului și vor presa pentru așa-numita „Europă cu mai multe viteze”, în care țările din Est vor fi dezavantajate. E nevoie deci de o influență mai mare a delegației române în Parlamentul European – și anume în grupurile politice care contează, popularii și socialiștii – pentru ca tendințele de marginalizare a țărilor est-europene să fie contracarate.

Mai mult, dacă România nu demonstrează la vot o adeziune puternică la principiile și valorile europene, va fi ușor pentru politicienii occidentali strânși cu ușa de anti-europenii din propriile țări să accepte o serie de politici defavorabile României. Dacă însă alegerile europarlamentare din 9 iunie vor arăta că România își marginalizează extremiștii săi, va fi mult mai greu pentru liderii europeni să refuze țării noastre locul în Europa și fondurile europene pe care le merită.

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
De ce nu e bine să faci duș mai mult de 10 minute. Ce se întâmplă dacă depășești acest timp
Capital.ro
România își plânge cel mai iubit actor. A fost un monument al scenei și ecranului. Îl vom păstra veșnic în inimi
Playtech.ro
Zodiile protejate divin de Paște 2025. Sunt binecuvântate, au parte numai de lucruri bune în viața lor
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Cum împarți două paie la trei partide. Dispută în coaliție pe numirea viitorilor judecători CCR | SURSE
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Proiectul lui Ceaușescu, finalizat după trei decenii. O premieră pentru România
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cine este jandarmul de 34 de ani care s-a împușcat în cap la locul de muncă. Colegii săi sunt în stare de șoc
Cancan.ro
Și-au desfăcut picioarele şi au înnebunit audienţa! Mădălina Ghenea, Ramona Olaru sau Loredana Chivu intră în acţiune: TOP 50 vedete jucăuşe şi provocatoare!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Talon auto 2025. Anunț oficial de la RAR pentru șoferii din România: Colegii noștri nu au dreptul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Pensie dublă pentru seniori. Când se dau banii și cine sunt beneficiarii pentru a 13-a și a 14-a pensie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine sunt emisarii trimiși de Marcel Ciolacu la Mar a Lago să lămurească chestiunea Visa Waiver