Combinaţia de alimente adorată de români, dar care te pune într-un mare pericol. Majoritatea oamenilor consumă fie la micul dejun, fie la masa de prânz, conserve de carne, mezeluri, cârnaţi, hot dog, mâncare tip fast-food sau carne procesată, dar nu toţi cunosc pericolele care se ascund în astfel de alimente care de multe ori sunt incluse şi în alimentaţia celor mici. Specialiştii susţin chiar ca un consum regulat de doar 50 de grame de carne procesată duce la creşterea riscului de a dezvolta cancer colorectal cu 18%. Acest risc creşte în funcţie de cantitatea de carne procesată consumată.
„Este vorba despre una dintre cele patru reguli alimentare, potrivit căreia combinaţia de carbohidraţi (pâine) cu proteine (carne) este interzisă”, susţine nutriționista Lygia Alexandrescu pentru CSID, adăugând că nu este bine nici să mixăm carne cu produse lactate, grăsimi sau fructe. Carnea se poate amesteca cu legumele verzi, precum broccoli, salată verde, ardei, roșii, castraveți sau varză. Mezelurile sunt foarte nocive, de altfel, din cauză că au foarte puțină carne, iar restul compoziției este din tendoane, șorici, gelatină și diferiți aditivi alimentari.
Mai mult, nici pâinea cu unt nu se recomandă. Persoanele care sunt obeze sunt sfătuite să stea departe de această combinație, în schimb, persoanele care au în control greutatea corpului pot gusta foarte puțin și foarte rar, pentru că uneori corpul are nevoie de grăsime. Pastele cu șuncă și smântănâ, foarte populare în Italia, dar și în România de câțiva ani, fiind adesea consumate de români, se încadrează și ele pe lista alimentelor care ne dăunează: „Combinaţia între carbohidraţi (paste) şi grăsimi (şuncă, smântână) este interzisă. Aceste alimente nu trebuie eliminate, ci doar consumate la momente diferite”. Și pâinea cu brânză sau cașcaval ne creează un disconfort digestiv. Consumate la aceeași masă, pe proavoacă în intestin un proces alcalin, situație care nu va mai permite calciului din brânză să se absoarbă, deși noi vom crede că mâncăm corespunzător.
„Putem să mâncăm brânză (bogată în calciu) cu pâine (bogată în carbohidraţi) la aceeaşi masă, dar, în acest fel, în intestin va avea loc un proces alcalin, cauzat de carbohidraţi. Astfel, foarte puţin calciu va fi disponibil să se absoarbă, întrucât în mediul bazic, calciul dă reacţii prin care se transformă în compuşi neabsorbabili. Aşadar, indiferent de cantitatea de brânză consumată, putem avea o deficienţă de calciu”, a mai spus Lygia Alexandrescu.
De asemenea, alimentele procesate, de la biscuiţi, făină până la carnea procesată sunt alimente care în urma procesului de prelucrare îşi pierd principalele substanţe nutritive, vitamine şi minerale, iar aditivii care sunt adăugaţi în ele sunt nocivi pentru sănătatea omului. „Toate aceste substanţe aditive de sinteză pot conduce la hipertensiunea arterială, creşteri de nivel de colesterol, trigliceride, deci expunere la boală colonarială, apoi diabetul şi, bineînţeles, cancerul”, a mai spus Lygia Alexandrescu.