Combinația tradițională de șunculiță cu ceapă și țuică de prune este un clasic în gastronomia tradițională românească, iar toți românii îl iubesc cu adevărat. Armonia de gusturi este una senzațională, iar fiecare dintre ingrediente are un rol special, care face ingredientele aproape indispensabile.
Șunculița – fie ea crudă, afumată sau fiartă, șunculița oferă un gust sărat-dulceag, care este total echilibrat de restul ingredientelor, precum și o textură untoasă
Ceapa – ceapa crudă, tăiată fin sau rondele, aduce un contrast cu adevărat proaspăt, crocant, și ușor iute. Aciditatea naturală pe care o are ceapa ajută gurmandul să nu mai simtă grăsimea șunculiței, astfel că face combinația mai ușor de digerat
Țuica de prune – țuica are rolul de a completa mesele grele, având o aromă distinctă, un gust fructat, precum și o tărie ce accentuează aromele din mâncare. Țuica are și un efect digestiv incredibil, motiv pentru care este foarte des servită ca aperitiv.
Citește și : Ce se pune în mămăligă ca să nu se mai lipească. Ingredientul secret folosit de străbuni care îi dă o textură fină
Combinația este bună atât din punct de vedere al armoniei gusturilor, precum și din punct de vedere cultural. Gustul sărat, dulce, iute și amărui se îmbină perfect, iar grăsimea și frăgezimea șunculiței sunt completate de faptul că bucățelele de ceapă sunt grătare și gustoase.
Din punct de vedere cultural, combinația are rădăcini foarte adânci în tradiție, fiind una simplă, accesibilă și atât de bogată în savoare.
Citește și : Ardei umpluți de post, după rețeta gospodinelor din Oltenia. Ingredientul secret care le dă un gust special
Șunculița aleasă este foarte importantă, iar mulți optează pentru o șunculiță afumată de casă, pentru o mai multă aromă. Țuica de prune trebuie să fie servită la temperatura camerei pentru a se simți toate aromele deosebite.
Pe lângă acestea, se poate adăuga puțină pâine de casă și murături pentru un plus de autenticitate, ceea ce este o alegere excelentă pentru o masa tradițională.