Prefectul Lucian Goga a subliniat că a vizitat platforma combinatului în urma discuțiilor cu autoritățile de mediu şi a avertizat conducerea Azomureş că va fi obligată să sisteze activitatea de la 1 ianuarie 2016 dacă nu va finaliza investiţiile î impuse de Garda de Mediu.
„Pe baza datelor prezentate de Garda Națională de Mediu, Comisariatul Județean Mureș și în baza discuțiilor pe care le-am purtat cu directorul APM Mureș, în baza unor discuții pe care le-am avut la invitația conducerii Azomureș, am vizitat platforma Azomureș și stadiul investițiilor. Pot să vă spun că societatea Azomureș funcționează până la 31 decembrie 2015 respectând cerințele legale din România. Ei au un plan de tranziție, au un plan și un timp în care dânșii își vor finaliza investițiile, deci până la 31 decembrie 2015 funcționează în baza autorizației actuale. Dacă nu finalizează investițiile, de la 1 ianuarie 2016 societatea Azomureș nu va mai putea funcționa”, a afirmat prefectul.
Goga a spus că în timpul vizitei sale a constatat că pe platforma combinatului se derulează investiții și că înclină să creadă că acestea se vor finaliza până la sfârșitul anului.
Șefa Gărzii Naționale de Mediu — Serviciul Comisariatul Județean Mureș, Annamaria Szekely, a menționat în cadrul ședinței Colegiului Prefectural că instituția pe care o reprezintă a primit în acest an 80 de petiții referitoare la SC Azomureș SA, că a amendat compania de cinci ori, de patru ori pentru depășiri ale concentrațiilor maxime admise la amoniac și o dată pentru poluare fonică.
Annamaria Szekely a precizat că această companie deține o autorizație integrată de mediu cu program de conformare, care expiră la finele acestui an, care prevede retehnologizarea întregului amplasament și că Azomureș se află în procedură de reautorizare la Agenția de Protecția Mediului Mureș.
„Adică o să dispară poluarea în mare parte, conform celor prezentate în documentația depusă la APM Mureș. În acest an, am avut 5 controale la combinat, din care unul planificat și 4 neplanificate, toate în urma unor sesizări. În cursul celor 4 controale am aplicat 4 amenzi contravenționale pentru depășiri de emisii de amoniac, în valoare totală de 200.000 de lei și o amendă pentru nerespectarea prevederilor OUG 195 referitor la punerea în funcțiune a unor instalații care depășesc nivelul fonic admis, în valoare de 50.000 de le”, a precizat Szekely.
Șefa Gărzii de Mediu Mureș a prezentat și incidentul din data de 15 iulie, când Azomureș a fost afectat de o cădere de tensiune la una dintre stațiile aparținând Electrica, care a dus la oprirea și apoi la repornirea instalațiilor, fapt ce a generat emisii suplimentare în atmosferă, însă a precizat că nu a fost pericol de explozie.
„În momentul în care sunt porniri și opriri, emisiile în atmosferă sunt mai mari decât la funcționare continuă. De aceea, în perioada respectivă au fost emisii de amoniac, SOx (oxizi de sulf) și NOx (oxizi de azot). Contrar celor apărute în presă, cum că ar fi existat risc de explozie, pot să spun că asemenea lucru nu a fost deloc posibil, dat fiind faptul că toate gazele au fost evacuate prin sistemele de siguranță. Deci nu trebuie să ne temem că vom sări în aer dacă pică curentul la combinat… Nu a fost necesară intervenția ISU. Instalațiile au fost apoi repuse în funcțiune conform procedurilor normale”, a susținut șefa Gărzii de Mediu.
Dezbaterea subiectului referitor la Azomureș în cadrul Colegiului Prefectural Mureș a fost programată pe fondul exprimării unor nemulțumiri de către mai mulți locuitori ai municipiului Târgu Mureș, care au depus de la începutul anului 80 de sesizări cu privire la poluarea atmosferică și fonică și care au inițiat, în luna iunie, o petiție care urmează să fie transmisă comisarului european pentru Mediu, Afaceri Maritime și Pescuit, Karmenu Vella.
Prin petiția care a adunat până acum peste 3.800 de semnături se solicită comisarului european efectuarea unor investigații amănunțite asupra cazului, care să stabilească dacă acest combinat poate funcționa fără impact asupra sănătății populației.
Conducerea organizației Mureș a UDMR s-a raliat protestului inițiat pe Facebook și a avansat recent ideea organizării unui referendum local pentru închiderea SC Azomureș SA, iar o organizație de revoluționari, condusă de Alpar Benjamin Hamar, și-a exprimat intenția organizării unui miting de protest împotriva societății.
De cealaltă parte, cel mai mare producător de îngrășăminte pentru agricultură din România, SC Azomureș SA Târgu Mureș, a anunțat că societatea este în grafic cu investițiile în valoare de peste 230 milioane de euro în tehnologii nepoluante, că acestea vor fi funcționale până la data de 1 ianuarie 2016 și că liderii celor nemulțumiți au fost invitați pe platformă pentru a se convinge, însă foarte puțini au acceptat invitația.