„O bancă a blocat conturile, era normal să-şi recupereze ratele la credit, dar din discuţiile pe care le-am purtat cu banca respectivă, urmează să fie deblocate conturile. Noi sperăm ca în maxim o lună de zile să repornim combinatul. Salariile se vor plăti parţial pe măsură ce se recuperează sumele de la debitorii combinatului”, a declarat ministrul Ecoonomieie, Daniel Chiţoiu.
„La Oltchim se puteau primi avansurile de 40%, vineri. Erau banii în cont dacă nu se înregistra un blocaj din partea unei bănci, a băncii care avea în cont acei bani. Din datele pe care le am, astăzi (luni – n.r) se va face acea deblocarea”, a precizat Liviu Pop, ministru delegat pentru Dialog Social.
Activitatea Oltchim este oprită de la sfârşitul lunii august, iar salariile angajaţilor nu au fost achitate integral.
Întrebat dacă intrarea în insolvenţă ar putea fi o soluţie pentru Oltchim, Chiţoiu a răspuns afirmativ, dar a afirmat că Ministerul Economiei este în primul rând interesat ca Oltchim să îşi reia producţia. „Aia (insolvenţa – n.r.) ar fi o soluţie, dar încă nu ne-am pronunţat asupra soluţiei care va urma în perioada imediat următoare la Oltchim, pe noi ne interesează să repornim activitatea la Oltchim”, a mai spus ministrul Economiei.
Ministerul Economiei deţine 54,8% din acţiunile combinatului chimic. În acţionariat se mai regăsesc compania germană PCC SE (18,32%) şi fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, care deţine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.
Încercarea de privatizare a Oltchim a eşuat, întrucât Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului de acţiuni deţinut de stat, nu a adus dovezi că deţine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat să o plătească pentru titluri.