Karl Battams, expert în comete la Naval Research Laboratory, a declarat că se pare că cel puţin un fragment din nucleul cometei ISON a supravieţuit periheliului – momentul în care s-a apropiat la maxim de Soare.
„Acum se pare că o bucată din nucleul cometei ISON a reuşit să treacă prin coroana solară şi a ieşit de acolo (…) Aruncă praf şi probabil gaz, dar nu ştim cât va mai rezista”, a spus Battams.
Soarta cometei rămâne, însă, nesigură.
„A ieşit din Soare şi a început să strălucească din nou, trebuie să o observăm câteva zile pentru a ne da seama ce se întâmplă„, a mai precizat expertul.
Şi NASA a confirmat că faimoasa cometă „trăieşte”.
ISON a trecut joi la circa 1,2 milioane de kilometri de suprafaţa solară. Multe sonde spaţiale au urmărit cometa, inclusiv satelitul STEREO de la NASA, sonda SOHO de la NASA şi ESA, precum şi sonda SDO – Solar Dynamics Observatory.
Cometele sunt obiecte gigantice spaţiale făcute din gaze îngheţate, roci şi praf şi pot avea diametrul de câţiva kilometri. Când se apropie de Soare, ele se încălzesc şi încep să „scuipe” o parte din gaz şi din praf, formând cozi care se pot întinde zeci de kilometri.
Cele mai multe comete se află în afara sistemului nostru solar. Când se apropie suficient de mult astfel încât să fie văzute de astronomi, ele sunt studiate pentru a afla indicii despre formarea sistemului nostru solar.
Astronomii Vital Nevski şi Artyom Novichonok au descoperit cometa ISON în 2012, folosind un telescop de lâng Kislovodsk, Rusia. ISON, denumită oficial C/2012 S1, a fost de atunci monitorizată de experţi.
„Încă de la începuturi, ISON ne-a bulversat, ne-a surprins şi ne-a uimit, ultima ei escapadă nefiind nimic surprinzător. Oricum, a fost una dintre cele mai extraordinare comete pe care le-am văzut vreodată, subliniind cât de frumos şi de dinamic este universul nostru„, a mai spus Battams.
Rămâne de văzut dacă cometa ISON va reuşi să ne mai surprindă încă o dată.
Comet ISON Dives Toward the Sun from Babak Tafreshi on Vimeo.