Astronomii amatori sau simplii curioşi pot urmări cu ajutorul unui simplu binoclu acest bulgăre rătăcitor de gheaţă care la 28 noiembrie ajunge în cel mai apropiat punct al traiectoriei sale faţă de Soare – la doar 1,2 milioane de kilometri de suprafaţa solară, scrie Agerpres.
Pe cerul nopţii cometa ISON este vizibilă trecând prin dreptul constelaţiei Fecioarei. Cele mai bune observaţii pot fi făcute în perioada dinainte de răsărit, pe cerul estic, conform Spaceweather.com. În prezent cometa are strălucirea unei stele de magnitudinea 8 – prea mică pentru a putea fi văzută cu ochiul liber, dar uşor de reperat cu ajutorul unui binoclu decent sau a unui mic telescop de cameră.
Cometa ISON a fost descoperită de doi astronomi amatori ruşi în septembrie 2012, descoperire care le-a oferit oamenilor de ştiinţă mai bine de un an pentru a se pregăti cum trebuie pentru trecerea acestei comete prin proximitatea solară.
Citeşte şi Cometa secolului se apropie de noi: Care este traiectoria ei – HARTĂ INTERACTIVĂ
Această apropiere de Soare ar putea însemna sfârşitul acestei comete. Deşi unii oameni de ştiinţă sunt optimişti, considerând că ISON va supravieţui apropierii de Soare, nimeni nu poate şti cu certitudine pentru că este foarte greu de prevăzut comportamentul unei comete, în special al unei comete dinamice noi, aşa cum este ISON, cometă aflată la prima sa incursiune spre Soare din locul ei de provenienţă, îngheţatul nor Oort.
Norul Oort reprezintă un câmp de rămăşiţe din perioada formării sistemului solar, aflat la aproximativ 50.000 de unităţi astronomice (aproape 1 an lumină) faţă de Soare, la limita sistemului nostru solar şi la un sfert din distanţa până la Proxima Centauri, cea mai apropiată stea de Soare. Acolo, la limita sistemului solar se ciocnesc asteroizi, îşi schimbă traiectoriile şi pot porni înspre interiorul sistemului solar.