Pentru ca un cetățean european să poată cere azil în Belgia trebuie să existe semnale clare de persecuție, și nici această condiție nu este suficientă, pentru că în plus este nevoie ca cel persecutat să se afle în imposibilitatea de a fi apărat în propria sa țară, a explicat Dirk Van den Bulcke la postul RTL, notează Agerpres.
El nu a comentat mai mult cazul concret al lui Puigdemont și al unora dintre foștii săi colaboratori destituiți după ce guvernul de la Madrid a pus Catalonia sub tutelă.
Citeşte şi Executivul catalan a fost dizolvat în mod oficial
Fostul șef al executivului catalan a sosit luni la Bruxelles, după ce duminică secretarul de stat belgian pentru migrație și azil, Theo Francken, membru al partidului independentist flamand N-VA, a sugerat că Puigdemont poate cere ‘azil politic’ în Belgia.
Dar și premierul belgian Charles Michel s-a delimitat de afirmațiile lui Francken, el asigurând că un eventual azil pentru fostul premier catalan ‘nu se află nicidecum pe ordinea de zi a guvernului’.
Belgia este una dintre puținele țări membre ale Uniunii Europene care dispun de o procedură de azil pentru cetățenii altor state din blocul comunitar. Membri ai comunităților rome din România și Slovacia au apelat în ultimii zece ani la această procedură, dar fără succes.
Procurorul general al Spaniei a anunţat, luni, că fostul lider catalan Carles Puigdemont, alături de alţi foşti oficiali ai regiunii, vor fi acuzaţi de rebeliune, după ce Parlamentul regional a adoptat o declaraţie de independenţă faţă de Spania.