Comisar european: Utilizarea EXCESIVĂ a arestului preventiv ÎNCALCĂ drepturile omului

Thomas Hammarberg, comisarul pentru drepturile omului de la Consiliul Europei, condamnă practica statelor care folosesc sistematic si fara argumente masura arestului preventiv. "Unul din patru detinuti din Europa e arestat inaintea pronuntarii unei hotarari finale de condamnare. Chiar daca se dovedeste ca este nevinovat, simplul fapt ca a fost in inchisoare reprezinta un stigmat. Exista alternative mai umane si mai eficiente", susţine comisarul, potrivit luju.ro.
Iulian Tudor
06 apr. 2015, 09:44
Comisar european: Utilizarea EXCESIVĂ a arestului preventiv ÎNCALCĂ drepturile omului

Thomas Hammarberg, comisarul pentru drepturile omului de la Consiliul Europei, a exprimat un punct de vedere fata de utilizarea excesiva a arestului preventiv, în 2011, sustinând public si constant ca incalca drepturile omului.

In cadrul analizei facute in urma evenimentelor si a practicillor de la nivelul fiecarui stat, Thomas Hammarberg a retinut ca in Europa un procent de 25% dintre detinuti se afla in stare de arest preventiv chiar si de patru ani, fara ca o instanta sa se pronunte definitiv asupra vinovatiei sau a nevinovatiei acestora. In acest context, Hammarberg concluzioneaza ca argumentele folosite pentru mentinerea in arest preventiv a detinutilor sunt slabe si au doar caracter formal.

In ce priveste conditiile din arest, Thomas Hammarberg a ajuns la concluzia ca acestea sunt, in majoritatea cazurilor, sub standard, iar multi dintre detinuti sunt nevoiti sa le suporte pentru o perioada indelungata de timp, chiar daca la finalul procesului se constata nevinovatia lor.

In fata unei asemenea situatii, Thomas Hammarberg avertizeaza asupra consecintelor pe care le au masurile abuzive ale procurorului si judecatorului asupra persoanelor vizate de masura arestului preventiv.

„Exista consecinte dure asupra persoanelor implicate. Un studiu recent a scos in evidenta impactul socio-economic al arestului preventiv din cursul urmaririi penale: persoanele aflate in aceasta situatie isi pot pierde serviciul, pot fi obligate sa isi vanda proprietatile si pot fi evacuate din case. Mai mult, chiar daca la sfarsitul procedurilor judiciare se dovedeste ca detinutul este nevinovat, simplul fapt ca a fost in inchisoare reprezinta un stigmat.

Este surprinzator ca guvernele nu au intreprins demersuri suplimentare pentru a preveni aceste probleme, cu atat mai mult cu cat, in multe state europene, sistemul penitenciar este atat costisitor cat si supra-aglomerat. Exista alternative mai umane si mai eficiente la arestul preventiv, care ar fi mai potrivite in majoritatea cazurilor. Astfel, au fost prea putin utilizate masurile de supraveghere in libertate, precum arestul la domiciliu sau eliberarea pe cautiune.”, se arăta în analiza comisarului.

Potrivit sursei citate, despre concluziile pe care le-a tras Thomas Hammarberg asupra fenomenului masurii arestului preventiv fara motive intemeiate si asupra mentinerii in arest pentru perioade nejustificat de lungi au luat la cunostinta si autoritatile din Romania. Acestea insa nu au luat si masuri pentru a pune in aplicare recomandarile comisarului pentru drepturile omului de la CE, desi se impuneau.

DailyBusiness
MII de pensionari riscă să aștepte LUNI întregi după pensii!
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Apariție strălucitoare a Mihaela Rădulescu pe rețele de socializare! Iată cum s-a afişat vedeta
Fanatik.ro
Banca Transilvania, anunț pentru milioane de români. Toți cei care au card trebuie să fie atenți, există riscul să rămână fără bani
Capital.ro
Marele regret al lui Ion Iliescu. Ce a făcut fostul președinte al României: Nu am fost neapărat fericit...
Playtech.ro
Cum arăta Brigitte Macron în tinerețe!?! Superbă, de NERECUNOSCUT FOTO
DailyBusiness
ALERTĂ în Galați! Evacuarea de urgență a locuitorilor de pe lângă albia râurilor, anunță Prefectura
Adevarul
Israelul a bombardat Yemenul
wowbiz.ro
Gabriela a murit într-un accident, iar soțul ei, pompier chemat la intervenție, a leșinat când a aflat
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
Gestul inedit făcut de un star de Hollywood la Londra. Oamenii au rămas surprinși
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
El a petrecut alături de Simona Halep şi de familia lor de ziua campioanei. Primele imagini cu sportiva la 33 de ani
kanald.ro
Lista localităților în care școlile sunt închise luni! Ministrul Educației a făcut un anunț referitor la suspendarea orelor
Cancan.ro
Ce mesaj au primit bucureștenii care au încercat să comande mâncare on-line în timpul ciclonului Ashley
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Viitorul președinte al României. Ion Iliescu, mesaj pentru români: Să nu creadă că cei care tac nu fac
StirileBZI
Când trece România la ora de iarnă, în 2024: Cum dăm ceasurile
Prosport.ro
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
stirilekanald.ro
O româncă de 42 de ani a fost ucisă "din curiozitate" de un tânăr de 17 ani. Femeia avea doi copii
substantial.ro
Premierul rus Mihail Mişustin se va întâlni cu preşedintele iranian la Teheran
MediaFlux
VIN AJUTOARELE FINANCIARE! Cine primește bani la IARNĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Țara cu drumuri ca ale României, dar cu de patru ori mai puține accidente. Metoda prin care a reușit să prevină tragediile rutiere