”Doresc să fac şi eu o remarcă legat de acest lucru, puţin personală. Când am fost desemnat comisar european, în urmă cu patru ani, m-am angajat să lucrez din greu pentru a vedea într-o zi că România devine membră a spaţiului Schengen. Acum, după patru ani şi jumătate, vă pot spune că poziţia Comisiei cu privire la aderarea României (la spaţiul Schengen, n.red.) a fost clară şi consecventă de la încheierea evaluării Schengen din anul 2011. Şi vă pot spune ferm că România este pregătită să adere la spaţiul Schengen. Decizia acum este una politică – le revine statelor membre să decidă cu unanimitate asupra acestei chestiuni. Iar astăzi, din nou, am lansat un apel către toate statele membre să dea undă verde, astfel încât în timpul Preşedinţiei române (a Consiliului UE) să vedem această ţară măreaţă că se alătură spaţiului Schengen”, a declarat joi comisarul european Dimitris Avramopoulos, în conferinţa de presă de la finalul reuniunii informale a miniştrilor de interne din statele membre ale Uniunii Europene, desfăşurată la Palatul Parlamentului.
În opinia sa, spaţiul Schengen de liberă circulaţie constituie una dintre cele mai mari realizări la nivel european, cu avantaje concrete pentru cetăţenii Uniunii Europene.
De asemenea, reprezentantul CE a subliniat că numai printr-o solidaritate manifestată de toate statele membre Europa poate face faţă provocărilor viitoare, printre care terorismul şi migraţia.
El s-a pronunţat pentru luarea unor măsuri care să asigure o mai bună protecţie şi gestionare a frontierelor externe ale Uniunii Europene, în acest sens fiind necesară consolidarea suplimentară a Agenţiei europene pentru paza frontierelor şi garda de coastă (Frontex).
Pe de altă parte, Dimitris Avramopoulos a spus că trebuie găsite aranjamente temporare privind debarcarea migranţilor, dar a precizat că acestea nu au menirea de a înlocui aşa-numitele ‘regulamente Dublin’. Comisarul european a ţinut să reia apelul din cursul dimineţii ca toatele statele membre să dea dovadă de voinţă politică în vederea ajungerii la un acord cuprinzător privind sistemul european comun de azil.