Comisarul european Dimitris Avramopoulos: România este pregătită pentru a adera la spaţiul Schengen

România este pregătită să adere la spaţiul Schengen şi aceasta a fost poziţia constantă a Comisiei Europene încă de la evaluarea realizată în anul 2011, a declarat joi comisarul european pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie, Dimitris Avramopoulos, care şi-a exprimat speranţa că în timpul perioadei Preşedinţiei române a Consiliului UE va fi luată o decizie pozitivă privind extinderea spaţiului european de liberă circulaţie.
Filip Stan
07 feb. 2019, 17:47
Comisarul european Dimitris Avramopoulos: România este pregătită pentru a adera la spaţiul Schengen

”Doresc să fac şi eu o remarcă legat de acest lucru, puţin personală. Când am fost desemnat comisar european, în urmă cu patru ani, m-am angajat să lucrez din greu pentru a vedea într-o zi că România devine membră a spaţiului Schengen. Acum, după patru ani şi jumătate, vă pot spune că poziţia Comisiei cu privire la aderarea României (la spaţiul Schengen, n.red.) a fost clară şi consecventă de la încheierea evaluării Schengen din anul 2011. Şi vă pot spune ferm că România este pregătită să adere la spaţiul Schengen. Decizia acum este una politică – le revine statelor membre să decidă cu unanimitate asupra acestei chestiuni. Iar astăzi, din nou, am lansat un apel către toate statele membre să dea undă verde, astfel încât în timpul Preşedinţiei române (a Consiliului UE) să vedem această ţară măreaţă că se alătură spaţiului Schengen”, a declarat joi comisarul european Dimitris Avramopoulos, în conferinţa de presă de la finalul reuniunii informale a miniştrilor de interne din statele membre ale Uniunii Europene, desfăşurată la Palatul Parlamentului.

În opinia sa, spaţiul Schengen de liberă circulaţie constituie una dintre cele mai mari realizări la nivel european, cu avantaje concrete pentru cetăţenii Uniunii Europene.

De asemenea, reprezentantul CE a subliniat că numai printr-o solidaritate manifestată de toate statele membre Europa poate face faţă provocărilor viitoare, printre care terorismul şi migraţia.

El s-a pronunţat pentru luarea unor măsuri care să asigure o mai bună protecţie şi gestionare a frontierelor externe ale Uniunii Europene, în acest sens fiind necesară consolidarea suplimentară a Agenţiei europene pentru paza frontierelor şi garda de coastă (Frontex).

Pe de altă parte, Dimitris Avramopoulos a spus că trebuie găsite aranjamente temporare privind debarcarea migranţilor, dar a precizat că acestea nu au menirea de a înlocui aşa-numitele ‘regulamente Dublin’. Comisarul european a ţinut să reia apelul din cursul dimineţii ca toatele statele membre să dea dovadă de voinţă politică în vederea ajungerii la un acord cuprinzător privind sistemul european comun de azil.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Proteina care ar putea prelungi speranța de viață cu până la 7 ani. A fost denumită “fântâna tinereții”: “Un obiectiv cheie pentru domeniul îmbătrânirii”
Capital.ro
Marele artist al României a murit! Toți actorii plâng: Mi se rupe inima
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
Lovitură pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani. ARMATA DEVINE OBLIGATORIE!
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Marele coșmar al șoferilor. Pot fi pedepsiți, chiar dacă nu au greșit
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Regizorul Bogdan Budes și-a PREVESTIT moartea?! Ce a postat cu câteva zile înainte de tragedie: „Aerul unor funeralii…”
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Ungaria e blocată. Viktor Orban a dat ordinul peste graniță. Este oficial
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Botswana creează un fond pentru a recompensa sportivii după succesul la Jocurile Olimpice de la Paris
MediaFlux
A ÎNCEPUT DISTRIBUIREA PENSIILOR MAJORATE! Vine POȘTAȘUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...