Oettinger a declarat că aprobarea rapidă a viitorului buget pe termen lung al UE de către liderii naţionali şi Parlamentul European ar demonstra că Europa încă este capabilă să acţioneze în faţa unor astfel de provocări.
„Din punctul meu de vedere, proiectul este în pericol de moarte. Unii din Europa doresc să îl slăbească sau chiar să îl distrugă – Polonia, Ungaria, România şi guvernul Italiei”, a declarat Oettinger la un eveniment organizat la Bruxelles de Asociaţia Federală a Serviciilor de Ajutor Social din Germania.
El a adăugat că Uniunea Europeană se află în pericol din cauza autocraţilor care se folosesc de războaiele comerciale şi de agresiune şi a făcut referire la preşedintele rus, Vladimir Putin, la omologul său turc, Tayyip Erdogan şi la „chinezii deştepţi, transmite News.ro.
Oettinger a precizat că guvernul Germaniei nu arată destul entuziasm faţă de UE, mai ales când vine vorba de buget. El a afirmat că ministrul Finanţelor, social-democrat Olaf Scholz, „este şi mai strict în acest sens” decât predecesorul său conservator, Wolfgang Schauble.
Comisarul a remarcat că primul capitol în acordul coaliţiei aflată la guvernare în Germania are ca titlu „un nou început pentru Europa.”
„Nu văd nimic din acest lucru în dezbaterile actuale de la Berlin. Absolut nimic”, a declarat el.
Negrescu, despre declaraţiile lui Oettinger: Nu pot decât să încurajeze sentimentele eurofobe
Declaraţiile comisarului european Günther Oettinger potrivit cărora anumite ţări, printre care şi România, ar dori să pună piedici Uniunii Europene, ”nu pot decât să încurajeze sentimentele eurofobe” şi, mai mult decât atât, să inducă cetăţenilor europeni ideea că statele din estul şi sudul Europei ar putea fi, eventual, responsabile de eşuarea proiectului european, este de părere ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, potrivit unei postări pe Facebook.
Oficialul român afirmă că asemenea afirmaţii afectează unitatea statelor Uniunii Europene.
„Consider că astfel de declaraţii nu pot decât să încurajeze sentimentele eurofobe şi, mai mult decât atât, să inducă cetăţenilor europeni ideea că statele din Estul şi Sudul Europei ar putea fi, eventual, responsabile de eşuarea proiectului european. Într-o perioadă caracterizată de efortul comun de a identifica răspunsuri la provocările existente la adresa proiectului european, în care avem nevoie de mai multă coeziune, consider că astfel de declaraţii nu pot decât să afecteze unitatea statelor membre”, susţine Negrescu.
Ministrul delegat adaugă că „România are una dintre populaţiile cele mai pro-europene din Uniunea Europeană”.
„România nu are partide extremiste în Parlamentul naţional sau în Parlamentul European, România sprijină toate demersurile pentru un viitor pozitiv pentru Uniunea Europeană şi adoptarea, pe cale de consecinţă, a viitorului buget european”, punctează el.
Negrescu îşi aminteşte buna colaborare cu Oettinger în trecut, când a fost membru în Comisia pentru bugete din Parlamentul European. „Pot înţelege anumite nemulţumiri referitoare la felul în care decurg negocierile pentru noul cadru financiar multianual, însă acest lucru nu poate fi explicat prin astfel de poziţii”, afirmă oficialul român.
În final, Negrescu precizează că respinge „cu fermitate aceste tipuri de asocieri şi stigmatizări care nu au legătură cu realitatea”.
Comisarul european pentru buget, Gunther Oettinger, este un obişnuit al declaraţiilor controversate, alarmiste şi fără niciun fundament, a amintit miercuri europarlamentarul ALDE Renate Weber, în urma unei declaraţii în care acest comisar a menţionat România printre ţările care în opinia sa doresc să slăbească sau chiar să distrugă proiectul european.
‘Dacă aş fi fost în public, l-aş fi întrebat pe controversatul comisar cum anume slăbeşte România proiectul european? I-aş fi cerut exemple. Sunt sigură că dl. comisar nu ar fi avut niciun răspuns concret’, a scris Renate Weber într-o postare pe Facebook.