UPDATE: Fostul șef al SPP, Dumitru Iliescu, a declarat marți, la Comisia parlamentară de anchetă pentru alegerile prezidențiale din 2009, că a avut informații, în perioada de dinaintea scrutinului, conform cărora „au existat presiuni ca la conducerea MAI să fie numit Gabriel Oprea, ceea ce s-a și întâmplat”.
El a menționat că, în perioada campaniei electorale de la acea vreme, a asigurat consultanță pentru președintele PSD de atunci, Mircea Geoană, pentru programul cu care acesta candida la prezidențiale și care se referea la apărare, ordinea publică și siguranța națională.
„Nu am intrat în echipă, nu am făcut parte, doar i-am asigurat consultanță dlui Geoană pe această speță. Însă am fost în contact cu echipa de campanie a dlui Geoană, inclusiv cu cei care organizau activitățile, am fost și la o acțiune comună. (…) În perioada respectivă și chiar anterioară am primit diverse informații vizavi de modul în care se încearcă să se organizeze campania respectivă și acțiunea unor persoane cu demnități publice pentru a asigura continuitatea (…) președintelui în funcție. Aceste informații pe care le-am obținut le-am pus la dispoziția conducerii PSD, informând de fiecare dată când soseau asemenea informații. Au venit informații încă din 2008, înainte de alegerile parlamentare, în sensul că după derularea alegerilor și după ce se va vedea rezultatul votului se va încerca să se facă o alianță mai puternică pentru a putea să se promoveze niște legi care erau considerate necesare în momentul respectiv de către președintele Traian Băsescu”, a detaliat Dumitru Iliescu.
El a amintit că, după alegerile parlamentare din 2008, s-a creat alianța PSD-PDL, după care s-a procedat la împărțirea portofoliilor, a ministerelor.
„Ceea ce am reținut înainte de a se derula activitatea respectivă a fost că, de fapt, a venit o informație că se încearcă ca Ministerul de Interne să treacă la PDL. Conducerea PSD nu a acceptat această chestiune și, după negocieri intense, au obținut conducerea MAI. În această situație, ulterior, mi-au sosit informații că cei din conducerea SRI au făcut presiuni asupra unor membri ai PSD, mă refer la cei din conducerea PSD, ca la conducerea acestui minister să fie numit dl Oprea. Și așa s-a și întâmplat. După numirea dlui Oprea la conducerea MAI trebuia să se vină cu propuneri pentru secretarii de stat”, a afirmat Dumitru Iliescu.
Potrivit acestuia, exista, în cadrul înțelegerii PSD — PDL un protocol, un algoritm după care erau numiți secretarii de stat.
„Dl Oprea a profitat de faptul că dl Geoană era plecat pentru câteva zile în SUA și, după o consultare pe care a avut-o cu dl Traian Băsescu, a venit și a propus secretarii de stat direct primului ministru, iar primul ministru a emis hotărârile respective. Însă, până să se publice în Monitorul Oficial, am aflat de această chestiune și l-am contactat pe dl Geoană, care a luat legătura cu dl prim-ministru Boc și au anulat numirile respective. În aceste condiții, dlui Oprea i s-a sugerat să își dea demisia și să plece de la conducerea MAI pentru că se aflase deja care era scopul acestuia”, a susținut fostul șef al SPP.
El a arătat că legătura celor povestite cu alegerile din 2009 este „foarte mare, pentru că exista un plan bine pus la punct, care s-a făcut și în 2013, în decembrie, pentru alegerile din 2014”.
„Acest plan și el a fost foarte bine conturat în vederea susținerii președintelui de la acea perioadă ca să poată să câștige din nou alegerile în 2009. Și aveam informația, chiar dacă ulterior dl Nica a fost numit ministru de Interne, am avut informația cu o lună înainte de a fi demis că va fi demis. Și scopul acestei demiteri a fost ca să preia controlul asupra MAI, care avea un rol major în organizarea și desfășurarea corespunzătoare a alegerilor. Am aflat cu o lună înainte de a fi demis dl Nica că i se va găsi un pretext că o să fie demis. L-am informat și pe dl Nica și pe dl Geoană despre aceasta, domniile lor n-au crezut în faza inițială. (…) Dar s-au convins de această manevră”, a declarat Dumitru Iliescu.
UPDATE: Fostul lider UNPR Gigi Neţoiu a fost audiat în Comisia privind alegerile prezidenţiale din 2009 mai puţin de 15 minute, el afirmând în faţa parlamentarilor că nu a fost la Gabriel Oprea acasă în seara alegerilor, fiind plecat din Bucureşti. El recunoaşte că s-a întâlnit acasă la Oprea cu Dan Andronic, însă cu o altă ocazie.
În pofida anunţului făcut de Mihai Fifor, preşedintele comisiei de anchetă, este puţin probabil ca procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, să vină la audierea sa programată pentru miercuri. Laura Codruţa Kövesi, a anunţat comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 că nu va veni la audiere, invocând o hotărâre a CSM care interzice obligarea procurorilor de a se prezenta la comisiile parlamentare, precum şi o decizie a Curţii Constituţionale din 1994, conform căreia dispoziţiile din regulementele Parlamentului care obligă persoane de a se prezenta la comisiile de anchetă sunt neconstituţionale.
Fostul director al SRI George Maior a declarat luni, în cadrul audierii din comisia de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, că a avut şi are o relaţie de prietenie cu Gabriel Oprea şi Vasile Dîncu, în timp ce relaţia cu procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, fost procuror general, a fost „strict profesională, desfăşurată în conformitate cu atribuţiile fiecărei instituţii” pe care o reprezentau.
Întrebat ce relaţie a avut cu Gabriel Oprea în perioada alegerilor prezidenţiale din 2009, Maior a spus că a fost şi este prieten cu acesta.
„L-am cunoscut de multă vreme pe domnul Gabriel Oprea, era o relaţie de prietenie cu domnia sa, încă din perioada în care şi eu am fost membru al acestui Parlament. De când am activat împreună în diverse guverne, înainte de a avea calitatea de director (al SRI – n.r.), inclusiv în Guvernul Năstase, deci anii 2001-2002. Aş putea spune că a fost şi este o relaţie de prietenie”, a răspuns ambasadorul României în SUA.
Chestionat în continuare cum ar caracteriza relaţia sa cu Vasile Dîncu, George Maior a spus că este „o relaţie de veche prietenie”.
În ceea ce priveşte relaţia pe care o are cu Dan Andronic, fostul director SRI a spus că „în timp a fost şi o relaţie de prietenie”.
Referitor la procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, ambasadorul a susţinut că a fost „o relaţie strict profesională desfăşurată în conformitate cu atribuţiile fiecarei instituţii” pe care o reprezentau.