Proiectul privind achiziţionarea sistemului de rachete Patriot, pe ordinea de zi de marţi a Camerei Deputaţilor

Plenul Senatului a aprobat luni, cu 108 voturi ”pentru” şi un vot împotrivă, adoptarea proiectului de lege pentru achiziţia primului sistem de rachete Patriot, după ce, tot luni, iniţiativa a fost aprobată de către comisia de apărare. Proiectul va ajunge marţi la Camera Deputaţilor pentru dezbatere şi vot în procedură de urgenţă.
Alina Costache
20 nov. 2017, 04:36
Proiectul privind achiziţionarea sistemului de rachete Patriot, pe ordinea de zi de marţi a Camerei Deputaţilor

UPDATE Biroul permanent al Camerei Deputaților a decis, luni, introducerea pe ordinea de zi de marți a plenului a proiectului de lege al Guvernului privind achiziționarea a șapte sisteme de rachete sol-aer Patriot.

„Biroul permanent a repartizat proiectul către comisii și l-a introdus pe ordinea de zi de mâine sub rezerva primirii raportului”, a precizat secretarul Camerei Deputaților Ioana Bran, după ședința conducerii forului legislativ.

Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională urmează să întocmescă raportul pe fond la acest proiect, iar comisiile de buget, muncă și juridică vor da avize.

 


UPDATE Plenul Senatului a aprobat luni, cu 108 voturi ”pentru” şi un vot împotrivă, adoptarea proiectului de lege pentru achiziţia primului sistem de rachete Patriot, după ce, tot luni, iniţiativa a fost aprobată de către comisia de apărare. La şedinţa comisiei au participat ministrul Apărării, Mihai Fifor, şi ministerul de Externe, Teodor Meleşcanu, care s-a întâlnit săptămâna trecută cu secretarul american de stat, Rex Tillerson, aflat într-o vizită fulger în România după ce adoptarea proiectului de achiziţie a rachetelor a fost amânat. Proiectul va ajunge marţi la Camera Deputaţilor pentru dezbatere şi vot în procedură de urgenţă.


UPDATE: Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a afirmat luni că sistemul de rachete sol-aer Patriot va fi operațional în 2020, anul acesta urmând să fie achiziționat primul din cele șapte.

„Am primit scrisoarea de acceptare din partea Guvernului SUA pentru achiziționarea a șapte sisteme de tip Patriot, configurația 3 plus. La acestea se adaugă echipamentele aferente, piese de schimb, echipamente de mentenanță, servicii de instruire, echipamente criptografice cu regim special, precum și pachetul de suport logistic inițial. Discutăm de acest proiect de lege în cadrul parteneriatului strategic între România și SUA. (…) Este un efort colectiv care plasează România într-un club select al apărării europene și mondiale prin această achiziție a sistemului Patriot. (…) Pentru Armata Română, acesta reprezintă doar un prim pas, anul acesta achiziționăm primul sistem din cele șapte. Sistemul urmează a fi operațional în 2020 și nu face altceva decât să deschidă programele mari de înzestrare pentru Armata Română. În perioada următoare vom veni și cu alte proiecte de lege privind achiziționarea altor echipamente, aprobate în CSAT și, desigur, cu un acord prealabil al Parlamentului României”, a spus Mihai Fifor, în Comisia de apărare a Senatului.


UPDATE: Fifor: Achiziţia sistemului Patriot plasează România într-un club select al apărării europene şi mondiale

”Am primit scrisoarea de acceptare din partea Guvernului SUA pentru achiziţionarea a şapte sisteme de tip Patriot, configuraţia 3 plus. La aceastea se adaugă echipamentele aferente, piese de schimb, echipamente de mentenanţă, servicii de instruire, echipamente criptografice cu regim special, precum şi pachetul de suport logistic iniţial. Discutăm de acest proiect de lege în cadrul parteneriatului strategic între Românai şi SUA”, le-a spus ministrul Apărării senatorilor din comisie.

”Este un efort colectiv care plasează România într-un club select al apărării europene şi mondiale prin această achiziţie a sistemului Patriot”, a adăugat el.

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a declarat luni, în cadrul dezbaterilor din comisia de apărare a Senatului asupra proiectului de lege privind achiţia sistemului de rachete Patriot, că dotarea armatei române cu acest sistem de apărare plasează România într-un club select al apărării europene şi mondiale, adăugând că Guvernul va veni în perioada următoare şi cu alte proiecte de lege privind achiziţionarea altor echipamente.

Mihai Fifor a mai spus că, pentru armata română, acesta reprezintă doar un prim pas, anul acesta fiind achiziţionat doar primul sistem din cele şapte.

”Sistemul urmează a fi operaţional în 2020 şi nu face altceva decât să deschidă programele mari de înzestrare pentru armata Română. În perioada următoare vom veni şi cu alte proiecte de lege privind achiziţionarea altor echipamente, aprobate în CSAT şi, desigur, cu un acord prealabil al Parlamentului României”, a mai spus Fifor.

Prezent şi el la Dezbateri, şeful Statului Major General, Nicolae Ciucă, a spus că sistemul de rachete Patriot permite integrarea şi combaterea ameninţărilor aeriene pe cadrul războiului modern încă în afara frontierelor ţării.

”De asemenea, este important de subliniat că permite o planificare a strategiei de apărare aeriană pe termen lung datorită faptului că partea de hardware şi software poate fi upgradată. De asemenea, permite o planificare operaţională integrată conform nevoilor forţelor aeriene şi terestre”, a mai spus Ciucă. 

 

UPDATEComisia de apărare a Senatului a aprobat luni, cu unanimitate de voturi, un raport de adoptare a proiectului de lege pentru achiziţia primului sistem de rachete Patriot. La şedinţa comisiei au participat ministrul Apărării, Mihai Fifor, şi ministerul de Externe, Teodor Meleşcanu, care s-a întâlnit săptămâna trecută cu secretarul american de stat, Rex Tillerson, aflat într-o vizită fulger în România după ce adoptarea proiectului de achiziţie a rachetelor a fost amânat.

Comisia de apărare s-a întrunit la ora 11.30 pentru dezbaterea şi aprobarea raportului în cazul proiectuilui de lege pentru realizarea „Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol” aferentă programului de înzestrare esenţial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”. Actul normativ ar urma să ajungă luni după-amiază în plenul Senatului, pentru ca marţi să fie dezbătut de Camera Deputaţilor, după cum a declarat săptămâna trecută Liviu Dragnea.

La şedinţa comisiei au participat ministrul Apărării, Mihai Fifor, ministerul de Externe, Teodor Meleşcanu, şi şeful Statului Major General, Nicolae Ciucă.

 

UPDATE: Meleşcanu: Tillerson m-a întrebat cum a fost cu cvorumul în Parlament la aprobarea achiziţiei sistemului de rachete Patriot

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat luni, la comisia de apărare a Senatului, că secretarul american de stat, Rex Tillerson, sosit intempestiv săptămâna trecută la Bucureşti, l-a întrebat de ce nu a fost aprobat în Parlament proiectul de lege privind achiziţionarea de rachete Patriot, iar el i-a răspuns că au fost probleme cu cvorumul.

 

Comisia pentru Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională se reuneşte luni, 20 noiembrie, la ora 11,30, în şedinţă extraordinară, pentru dezbaterea Proiectului de lege pentru realizarea «Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol», aferentă programului de înzestrare esenţial «Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)»”, se arată într-un anunţ al Senatului.

USR şi PNL au susţinut, marţi, că PSD şi ALDE încearcă să blocheze în Parlament achiziţia rachetelor Patriot, după ce membrii partidelor de la putere au lipsit de la şedinţa Comisiei de apărare din Senat, pe a cărei ordine de zi se afla proiectul de lege privind achiziţia rachetelor.

În lipsa senatorilor PSD-ALDE, şedinţa nu a avut cvorum, iar legea nu a putut fi dezbătută.

Comisia de apărare a Senatului trebuia să dea un raport, marţi, asupra proiectului de lege pentru realizarea „Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol” aferentă programului de înzestrare esenţial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, joi seara, că membrii PSD şi ALDE ai Comisiei senatoriale de apărare care au lipsit de la şedinţa în care urma să se discute legea de achiziţie a rachetelor Patriot pentru că au participat la un alt eveniment.

„În seara asta am dezlegat marea enigmă. Cea mai mare parte a senatorilor din Comisia de Apărare, chiar în acea perioadă, au fost la o activitate, la invitaţia unui şef de instituţie importantă. Luni va fi comisia în Senat, luni după-amiază în plen se va vota, marţi se ajunge la Cameră. Nu o să fie probleme”, a declarat liderul PSD Liviu Dragnea.

Vicepreşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor Ovidiu Raeţchi (PNL) a adresat un mesaj senatorilor cerându-le să nu blocheze sau să tergiverseze avizarea proiectului de cumpărare a sistemelor de rachete Patriot pentru a apăra “interesele” lui Liviu Dragnea, potrivit unui comunicat de presă remis Mediafax.

„Mâine, la Senat, trebuie avizat sistemul Patriot”, a afirmat vicepreşedintele (PNL) Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, în mesajul adresat senatorilor din Comisia de Apărare.

„Doresc să vă transmit, stimaţi colegi, că niciun interes personal al domnului Liviu Dragnea nu poate fi mai presus de siguranţa naţională a României şi de credibilitatea ei pe plan internaţional. Orice sugestie, oricât de discretă, privind blocarea sau întârzierea programului de modernizare a Armatei Române, trebuie respinsă ferm şi denunţată public”,adaugă Raeţchi, potrivit sursei citate.

Raeţchi a afirmat că absenţa senatorilor din Comisia de apărare, care venea la numai câteva ore după apariţia „unui dosar extrem de grav” pe numele lui Liviu Dragnea „a ridicat semne legitime de întrebare, vorbindu-se deschis în media despre şantaj”.

Vicepreşedintele Comisie de Apărare din Camera Deputaţilor le-a cerut senatorilor ca „deasupra oricăror indicaţii politice neoficiale”, să adopte unul dintre proiectele de modernizare ale Armatei Române.

Membrii guvernului Tudose au aprobat, în şedinţa din 8 noiembrie, proiectul de lege prin care Armata va achiziţiona şapte sisteme de rachete sol-aer Patriot cu echipamentele necesare, valoarea contractului fiind de 3,9 miliarde de dolari, fără TVA. Primul sistem va fi cumpărat până la sfârşitul acestui an, fiind deja primită scrisoarea de acceptare de la partea americană, valoarea acestui fiind de 764.780.000 dolari fără TVA.

DailyBusiness
Decizie de ultimă oră în CSAT. Ce se întâmplă cu primul tur al alegerilor
Spynews
Călin Georgescu a fost favorizat de TikTok, conform CSAT. Cum a ajuns, de fapt, viral candidatul la Alegerile Prezidențiale 2024
Bzi.ro
Ce îi rezervă astrele lui Călin Georgescu: Ce semnifică anul său de naștere
Fanatik.ro
Cele trei zodii care vor avea săptămâni de poveste. Primesc vești bune și le așteaptă măriri de salariu
Capital.ro
Se schimbă banii. Anunț oficial BNR în România. Unde merg românii cu bancnotele
Playtech.ro
Concluzia CSAT: TikTok l-a favorizat pe Călin Georgescu. Atacuri cibernetice și manipularea procesului electoral
DailyBusiness
Prime de Crăciun 2024. Categoria de angajați lăsaţi fără 3.000 de lei de sărbători
Adevarul
Ce va face Vladimir Putin dacă Ucraina obține arme nucleare: „Vom folosi absolut toate mijloacele de distrugere ale Rusiei”
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
Primele imagini cu Fane Văncică în libertate! Interlopul a fost eliberat după ce a fost condamnat la închisoare, după ce s-a filmat în timp ce își maltrata amanta
Spynews
Condamnare cu închisoarea pe viață pentru un bărbat din Arad. Criminalul l-a împușcat pe presupusul amant al soției, apoi l-a înjunghiat cu o șurubelniță
Evz.ro
Au apărut secretele unui mare actor român. Nu multă lume îi știa trecutul
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
kanald.ro
CSAT a dat verdictul: ,,Au existat atacuri cibernetice”. Cum a influențat TikTok-ul procesul electoral
Cancan.ro
Fratele lui Pepe, legătură paranormală cu fiul său mort de 17 ani: 'Am reușit să-mi văd copilul. Un singur lucru mi-a spus'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Adevărul despre Călin Georgescu. De ce a venit în România, de fapt
StirileBZI
Fumatul va fi interzis pentru aceste persoane! Nu mai pot cumpăra țigări!
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot cu Mădălina Ghenea. Cum se menține în formă
stirilekanald.ro
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa a fost cărată pe brațe afară din cimitir
substantial.ro
Călin Georgescu, candidat independent: Dezvăluiri despre relația cu AUR
MediaFlux
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE! Călin Georgescu CERE URGENT votanților săi după decizia de RENUMĂRARE A VOTURILOR
Shtiu.ro
Fabulos! Ce simbolizează cravata purtată de Călin Georgescu în studioul televiziunilor?
Puterea.ro
Sharon Stone critică dur alegătorii americani după realegerea lui Trump: „ignoranți și needucați”