UPDATE Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne, a declarat marţi că, până în prezent, au fost identificate şase situaţii cu 10 jandarmi pasibili să fi comis fapte penale, iar Parchetul Militar va fi sesizat cu privire la aceste cazuri, în urma anchetei interne pe care Jandarmeria o desfăşoară cu privire la evenimentele din 10 august.
„Ancheta internă a Jandarmeriei continuă. (…) Structurile de specialitate au identificat şase cazuri în care 10 jandarmi din dispozitivul de ordine publică au fost semnalaţi ca posibili autori ai unor fapte de natură penală. Aceste constatări vor face obiectul sesizărilor din partea Jandarmeriei către Parchetul Militar. În măsura în care vom identifica noi situaţii, acesta este demersul legal pe care intenţionăm să îl ducem mai departe”, a precizat Carmen Dan, la audierile din Comisia pentru apărare de la Camera Deputaţilor.
__________
UPDATE Şedinţa Comisiei a început puţin înainte de ora 11.00.
Audierea nu era programată pentru marţi, ci doar trebuia să se stabilească data audierii, însă ministrul s-a prezentat din proprie iniţiativă.
Carmen Dan: Nu eu stabilesc convocarea dnei prefect (la comisie), ci am venit la comisie sperând că va fi cvorum.
Robert Turcescu: Ce a justificat intervenţia foarte agresivă a jandarmilor pe 10 august? De ce a fost nevoie de gaze lacrimogene înainte de a izbucni orice violenţe? De ce şi-au acoperit jandarmii numerele de pe căşti? Pt dl Arafat: ce s-aîntâmplat cu omul care a decedat ulterior protestului?
Carmen Dan: Am precizat căîncercăm să abordăm această problemă cu echilibru. Se face o anchetă la Jandarmerie. Vă dau ultimele date: 6 cazuri în care 10 jandarmi au fost identificaţi ca posibili autori ai unor fapte penale. Dacă identificăm şi alte situaţii, vom sesiza organele.
Mr. Laurenţiu Cazan, Jandarmeria Bucureşti: Cazurile de violenţe ale jandarmilor sunt analizate la nivelulJandarmeriei şi Parchetul Militar.
Dar vorbim de o acţiiune de restabilire a ordinii publice. Am avut acţiuni violente împotriva forţelorde ordine, progresive.
Am avut oameni răniţi, nu numai cei doi jandarmi bătuţi.
Despre indicativele de pe căşti: La nivelul Jandarmeriei au fost reorganizări. Fie indicativul nu mai corespundea, dar acesta nu e un impediment pentru identificarea jandarmilor care au comis acte violente.
Despre violenţa împotriva oamenilor paşnici: Nu a existat niciun ordin de a acţiona violent împotriva oamenilor paşnici. Cazurile particulare sunt în curs de cercetare. Vor fi analizate cazurile.
Carmen Dan: Dar a fost ordin ca Ştefania (jandarmeriţa) să fie lovită în cap de 20 de ori?
Raed Arafat: Ilie Gâzea s-a prezentat la una din maşinile SMURD, cu sângerare la nas, avea tensiune mare, era cunoscut hipertensiv, a primit ajutor, dar a refuzat să meargă la spital, sub semnătură.
Cei care sunt supuşi gazelor, de obicei prezintă simptome.
La 4 zile, a avut un puseu de vărsături, a mers laspital. A fost internat la Spit Alexandria, la Terapie Intensivă, a murit de la o hemoragie digestivă superioară.
Eu nu pot să găsesc o corelare între gaze şi vărsăturile digestive.
Doar autopsia poate să stabilească asta.
Probabil nu a existat corelare între cele două, pot să spun la momentul acesta.
Ungureanu: Dna ministru, managerial lucrurile nu au stat cum trebuie. Vă asumaţi răspunderea politică pt ceea ce s-a întâmplat, pt management neperformant?
Carmen Dan: Nu cumva vă antepronunţaţi? Nu cumva aveţi o atitudine mai mult politică decât tehnică? Nu cumva aţi ieşit din sfera obiectivismului? Cred că nu aveţi suficiente date sa spuneţi că Ministerul nu a gestionat corect mitingul.
Raed Arafat:
452 de oameni au cerut asistenţă la faţa locului
70 la spital
9 au rămas internaţi, 3 jandarmi, 6 civili
Întrebări:
Unităţile teritoriale se dislocă la ordinul ministrului. Aţi dat ordinul? Pe baza căror informaţii?
Cum au fost lăsaţi în dispozitiv jandarmii cu căştile mascate?
Îşi asumă Jandarmeria procedura împroşcării cu gaze de la câţiva cm de figurile protestatarilor?
Consideraţi că informaţiile de la DGIPI şi SRI au fost suficiente comparat cu ce s-a întâmplat în piaţă?
Pe baza cărei evaluări s-a luat decizia emiterii ordinului de evacuare a pieţei?
Dna ministru, aţi fost la curent cu ordinul de intervenţie în forţă a jandarmilor? Aţi avut observaţii, intervenţii la acest ordin?
(În acest moment se cere evacuarea presei, având în vedere că răspunsurile presupun date din raportul Ministerului de Interne, clasificat ca Secret de seviciu. Robert Turcescu protestează vehement, preşedintele comisiei, Dorel Căprar, îl contrazice.)
5 minute pauză, presa este invitată afară din sală, la fel şi totţi funcţionarii parlamentari care nu au certificat ORNISS.
_________
Comisia de apărare din Camera Deputaţilor decide marţi când va fi audiată Carmen Dan în legătură cu violenţele din 10 august. Ministrul de Interne a spus că este dispus să vină, ca să prezinte raportul întocmit de MAI, însă la şedinţa precedentă a comisiei nu a fost cvorum.
Carmen Dan, ministrul de Interne, a declarat duminică, la prezentarea raportului întocmit în urma violenţelor din Piaţa Victoriei de pe 10 august, că este dispusă să prezinte documentul şi la Comisia de apărare din Parlament, dar şi în cadrul CSAT, dar că nua fost solicitată.
„Nu am nicio ezitare să prezint acest raport Comisiilor de Apărare din Parlament, Guvernului României sau CSAT, dacă acest lucru îmi va fi solicitat. Și pentru că s-a vorbit în aceste zile de o eventuală convocare a mea la Comisia de Apărare, Ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților, vă informez că până în prezent nu am primit nicio invitație oficială în acest sens, dar sunt oricând gata să prezint aceste date, în mod integral, membrilor Comisiei”, a declarat Carmen Dan duminică.
Deputatul liberal Ovidiu Raeţchi a acuzat însă că PSD a împiedicat desfăşurarea şedinţei comisiei săptămâna trecută, absentând şi blocând astfel cvorumul. Şedinţa a fost amânată pentru marţi, 21 august.
“Am avut o şedinţă a Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor. Era o şedinţă ordinară, anunţată cu mult timp înainte, făcea parte din programul uzual al Comisiei. Nu era nevoie de nicio altă aprobare, însă în momentul în care am introdus pe ordinea de zi solicitarea audierii celor implicaţi în evenimentele din 10 august, vorbesc de doamna Carmen Dan, de şefii din Jandarmerie. Domnii de la PSD-ALDE s-au evaporat, nu au asigurat cvorumul de şedinţă, făcând ceea ce noi, cei din opoziţie, cunoaşte de mult, şi anume blocând orice tip de control parlamentar asupra Jandarmeriei”, a spus deputatul Ovidiu Raeţchi.