Comisia de Etică a Academiei de Studii Economice (ASE) „l-a spălat” pe Mircea Geoană de acuzaţiile de plagiat: „Sistemul mai calcă încă o dată în picioare evidenţa”

Secretarul adjunct al NATO, Mircea Geoană, ar fi plagiat doar două tabele și alte 43 de rânduri fără citare în teza de doctorat publicată acum 19 ani, după studiile doctorale de la Academia de Studii Economice (ASE) din București, a decis Comisia de Etică a instituției de învățământ superior.
Filip Stan
20 aug. 2024, 20:58
Comisia de Etică a Academiei de Studii Economice (ASE)

„Se constată plagiatul în cadrul tezei de doctorat a lui Mircea Geoană, prin însușirea de către acesta și prezentarea drept creație personală, a unui număr de aproximativ 43 de rânduri (325 cuvinte, ceea ce reprezintă 0,36% din teză, exceptând cuprinsul, bibliografia și anexele) preluate din 1 sursă (Economic Report of the President 2003), fără ca autorul tezei de doctorat să fi citat această sursă în textul tezei sau la bibliografia finală, precum și a 2 tabele (3,51% din totalul tabelelor din teză) preluate din 1 sursă (Economic Report of the President 2003), acestea neavând nicio sursă menționată, nici în textul tezei, nici la bibliografia finală”, se arată în decizia Comisiei.

„Având în vedere procentul redus de plagiat constatat în cuprinsul tezei de doctorat, care nu poate contura lipsa originalității lucrării – condiție cerută de prevederile art. 22 din HG nr. 37/1999, respectiv art. 22 din Regulamentul ASE privind studiile de doctorat pentru cursanții admiși înainte de anul universitar 2005-2006, aprobat de Senatul ASE în ședință din data de 17 iunie 2004, potrivit cărora, teza de doctorat trebuie să demonstreze cunoașterea științifică avansată a temei abordate, să conțină elemente de originalitate în dezvoltarea sau soluționarea temei, precum și modalități de validare științifică a acestora, nu se impune luarea unor măsuri legale”, se mai arată în hotărârea Comisiei de Etică.

Totuşi, jurnalista Emilia Şercan, specializată în ultimii ani pe semnalizarea plagiatelor din tezele unor politicieni importanţi ai României, explică mecanismul „simplu” prin care Comisia de Etică „l-a spălat” pe Geoană de acuzaţii, în ciuda evidenţei.

Citeşte şi: EXCLUSIV George Simion, despre o luptă cu Ciolacu în turul al doilea al prezidenţialelor: „Mulţi şi-ar dori un scenariu de tip Iliescu-Vadim, dar eu zic că de data asta nu mai câştigă Iliescu”

”Comisia de Etică de la ASE l-a spălat pe Mircea Geoană în cazul plagiatului. L-au scos la 4%, ca pe știți voi cine.   Cum l-a spălat? Simplu! A apelat la traducători autorizați pentru că profesorii din Comisia de Etică nu știu, probabil, limba engleză și astfel a avut nevoie de traducători.  Așa că cele minim 78 de pagini plagiate prin traducere, care reprezentau circa 20% din teză, s-au transformat în 4%.  Sistemul mai calcă încă o dată în picioare evidența și mai ales integritatea mediului academic pentru a-și valida omul”, a scris pe Facebook Emilia Șercan.

Conform unei investigații realizată de Emilia Șercan și publicată în PressOne, Mircea Geoană ar fi plagiat prin traducere, în lucrarea sa de doctorat, fără vreun fel de atribuire și fără ghilimele, zeci de pagini din rapoartele anuale prezentate Congresului SUA de președinții americani Bill Clinton și George W. Bush.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu şi-a anunţat oficial candidatura la alegerile prezidenţiale: Am luat această decizie după ce m-am consultat cu românii, cu familia mea şi cu colegii

Spynews
Surpriza anului în televiziune! O emisiune fenomen, un brand în presa de monden, revine în curând! Antena Stars pregătește lovitura
Bzi.ro
Andreea Bălan, provocatoare într-un costum de baie minuscul! A făcut senzație pe plajă, la 40 de ani
Fanatik.ro
Orașul celebru din România care s-a depopulat masiv. E considerat o adevărată perlă a turismului românesc, vizitat de sute de mii de turiști, dar părăsit de locuitori, mai are doar 4.060
Capital.ro
Te lasă cu zero lei pe card. Avertisment pentru toți șoferii din România. Îți golește contul pe loc
Playtech.ro
WOW cum arată casa lui Alain Delon din Franța. E UNICĂ în lume, nimeni NU are așa vilă
DailyBusiness
AVERTISMENT DE LA POLIȚIE PENTRU PĂRINȚI! Nu faceți asta pe litoral
Adevarul
Portretul șefului FSB care ar putea ajunge pe scaunul lui Vladimir Putin
Spynews
A fost înregistrat primul deces din cauza virusului West Nile în România. Alți doi pacienți au ajuns la spital, iar unul dintre ei e în stare gravă
Spynews
Lovitură grea pentru Brad Pitt! Fiica Angelinei Jolie a renunțat oficial la numele tatălui ei
Evz.ro
Când este benefic să mănânci ultima masă a zilei. Sfaturi pentru a-ți îmbunătăți programul zilnic
Ego.ro
Singura femeie care l-a părăsit pe Alain Delon i-a înnebunit pe bărbați cu trupul ei! FOTO incredibile, la 58 de ani
Prosport.ro
FOTO. E gata să se dezbrace total. „Cred că sunt hot. Vreau să-mi arăt corpul”
wowbiz.ro
Vacanța de vară, prelungită! Anunț de ultimă oră pentru elevi
Cancan.ro
Imagini tulburătoare cu ispita Diandra pe Instagram! Ireal cum arată după ultima intervenție estetică
Playsport.ro
Cum a fost surprins Rică Răducanu la terasa pe care o are la Neptun. Celui care l-a filmat nu i-a venit să creadă
kanald.ro
Momente de coșmar pentru pensionarii care și-au primit deciziile de recalculare! „Mi s-au tăiat 500 de lei”. Românii s-au strâns, revoltați, în fața caselor de pensii
Capital.ro
Vladimir Putin a dat ordinul. Decizia de care toți se temeau, în plin război: Este necesar
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Românca și-a părăsit soțul în America și se iubește cu un milionar celebru!
stirilekanald.ro
"A strigat 'tati' și..." Tatăl băiețelului de 8 ani mort la cursurile de înot, mărturii cutremurătoare
substantial.ro
Lansetele Okuma: performanță și inovație pe malul apei
MediaFlux
LOVITURĂ TOTALĂ pentru DONAL TRUMP! NIMENI nu se AȘTEPTA la asta în ALEGERILE din SUA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...