„Consecventă cu punctul de vedere exprimat în 13 ianuarie 2014 cu privire la decizia Comitetului director de a interzice participarea candidaților din afara SRTv la alegerile interne pentru reprezentanții salariaților în Consiliul de Administrație al SRTv, Comisia de etică și arbitraj atrage încă o dată atenția că măsura este contestabilă din punct de vedere al legalității, este discriminatorie și reprezintă o îngrădire a dreptului salariaților de a alege potrivit propriilor convingeri și criterii. (…). Comisia de etică și arbitraj — cu șase voturi pentru și o abținere (dl. Kacso Sandor) — recomandă Comitetului director al TVR ca, indiferent de rezultatele consultării interne organizate în condiții discutabile, să revină la forma inițială a Regulamentului de organizare a alegerilor interne pentru desemnarea reprezentanților salariaților în Consiliul de Administrație al Societății Române de Televiziune, renunțând la restricția de eligibilitate impusă abuziv candidaților prin modificarea din ianuarie 2014„, informează MediaSind, printr-un comunicat de presă referitor la ședința Comisiei, ce a avut loc luni.
Conform sursei citate, caracterul ilegal al unei astfel de măsuri a fost confirmat de Curtea de Apel București (CAB) care, într-o situație asemănătoare celei din TVR, a decis în data de 5 iunie a.c. anularea alegerilor organizate în 3 iunie 2014 pentru cele două locuri destinate reprezentanților salariaților în Consiliul de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune și a obligat SRR la despăgubirea fiecărui reclamant persoană fizică pentru ‘încălcarea dreptului de acces la funcții și demnități publice’. În același proces, CAB a decis să anuleze articolele 1-5 din Regulamentul privind desfășurarea alegerilor de desemnare a candidaților pentru reprezentanții salariaților în CA al SRR, aprobat prin dispoziția Comitetului director al SRR din 3 iunie 2014.
„Chiar dacă decizia Curții de Apel București menționată mai sus nu este definitivă, fiind atacată cu recurs de către conducerea SRR, ar fi de dorit ca membrii conducerii SRTv să evite riscul unui proces similar care, pe lângă faptul că ar presupune costuri financiare și de imagine pentru instituție, i-ar putea aduce din nou pe salariați în situația din ultimii doi ani, când nu au avut reprezentanți în Consiliul de Administrație. În același timp, observăm că anunțarea în pripă, în ziua de 3 decembrie a.c., a unui așa-zis ‘referendum’ — fără o informare cuprinzătoare a salariaților asupra aspectelor legale implicite, fără posibilitatea susținerii punctelor de vedere pro și contra asupra obiectului consultării și, nu în ultimul rând, fără nicio garanție a corectitudinii rezultatelor finale—, nu face decât să confirme, printr-o acțiune aparent democratică, temerile exprimate de Comisia de etică și arbitraj în concluziile transmise Comitetului director în 13 ian. 2014: ‘Ziariștii și ceilalți angajați ai TVR sunt constrânși astfel să fie partași la o acțiune îndoielnică din punct de vedere legal, pe care în mod normal, potrivit obiectului de activitate și normelor profesionale stabilite de Statutul ziaristului, ar trebui să o semnaleze ca atare opiniei publice„, se mai menționează în comunicat.
Potrivit reprezentanților MediaSind, singura modalitate cu adevărat democratică de desemnare a reprezentanților salariaților în Consiliul de Administrație este votul direct acordat candidaților în ziua alegerilor și nu pre-selectarea acestora „după calculele sau interesele de moment ale unei eventuale majorități invocate conjunctural”.
„În acest sens, amintim că la alegerile pentru CA din iunie 2012 candidatul Valentin Nicolau, fără să fie angajat în TVR, a obținut 1.455 de voturi (fiind ales de aproape 65% dintre salariații prezenți la vot) și că iminența realegerii sale în 2014 a determinat conducerea de atunci a TVR să interzică candidaturile persoanelor care nu au calitatea de angajat al televiziunii publice”, se mai spune în comunicat.
Tot luni, FRJ MediaSind a anunțat că solicită Parlamentului demiterea actualului director general interimar al SRTV și cere adoptarea, în regim de urgență, a unei noi Legi de organizare, care să elimine influența politică în actul de decizie la TVR.
”Abuzurile în Societatea Română de Televiziune continuă. După ce a folosit ilegal fondurile societății pentru a ataca în instanță drepturile propriilor salariați, directorul general interimar al Televiziunii Publice, Irina Radu, recidivează. Aceasta și-a anunțat angajații că, întrucât ‘suntem în așteptarea deciziilor Parlamentului legate de un nou Consiliu de Administrație pentru TVR, împreună cu Comitetul director am decis să luăm în calcul și revizuirea Regulamentului pentru alegerea reprezentanților salariaților în CA’. În această privință, directorul interimar a propus o consultare a tuturor oamenilor din subordine. ‘Veți putea vota dacă doriți ca pentru poziția de membru în CA al TVR să poată participa și personalități din afara televiziunii sau numai salariații TVR’. Participanții la vot trebuie să răspundă la întrebarea următoare: ‘La alegerile pentru desemnarea reprezentanților salariaților în CA al TVR, sunteți de acord să participe și candidați care nu sunt salariați SRTv?”’, se menționează în comunicat.