Comisia de etică şi arbitraj recomandă TVR să renunţe la restricţia de eligibilitate impusă candidaţilor

Comisia de etică și arbitraj recomandă conducerii TVR să revină la forma inițială a Regulamentului pentru desemnarea reprezentanților salariaților în Consiliul de Administrație și să renunțe la restricția de eligibilitate impusă candidaților.
Iulian Tudor
07 dec. 2015, 21:19
Comisia de etică şi arbitraj recomandă TVR să renunţe la restricţia de eligibilitate impusă candidaţilor

Consecventă cu punctul de vedere exprimat în 13 ianuarie 2014 cu privire la decizia Comitetului director de a interzice participarea candidaților din afara SRTv la alegerile interne pentru reprezentanții salariaților în Consiliul de Administrație al SRTv, Comisia de etică și arbitraj atrage încă o dată atenția că măsura este contestabilă din punct de vedere al legalității, este discriminatorie și reprezintă o îngrădire a dreptului salariaților de a alege potrivit propriilor convingeri și criterii. (…). Comisia de etică și arbitraj — cu șase voturi pentru și o abținere (dl. Kacso Sandor) — recomandă Comitetului director al TVR ca, indiferent de rezultatele consultării interne organizate în condiții discutabile, să revină la forma inițială a Regulamentului de organizare a alegerilor interne pentru desemnarea reprezentanților salariaților în Consiliul de Administrație al Societății Române de Televiziune, renunțând la restricția de eligibilitate impusă abuziv candidaților prin modificarea din ianuarie 2014„, informează MediaSind, printr-un comunicat de presă referitor la ședința Comisiei, ce a avut loc luni.

Conform sursei citate, caracterul ilegal al unei astfel de măsuri a fost confirmat de Curtea de Apel București (CAB) care, într-o situație asemănătoare celei din TVR, a decis în data de 5 iunie a.c. anularea alegerilor organizate în 3 iunie 2014 pentru cele două locuri destinate reprezentanților salariaților în Consiliul de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune și a obligat SRR la despăgubirea fiecărui reclamant persoană fizică pentru ‘încălcarea dreptului de acces la funcții și demnități publice’. În același proces, CAB a decis să anuleze articolele 1-5 din Regulamentul privind desfășurarea alegerilor de desemnare a candidaților pentru reprezentanții salariaților în CA al SRR, aprobat prin dispoziția Comitetului director al SRR din 3 iunie 2014.

Chiar dacă decizia Curții de Apel București menționată mai sus nu este definitivă, fiind atacată cu recurs de către conducerea SRR, ar fi de dorit ca membrii conducerii SRTv să evite riscul unui proces similar care, pe lângă faptul că ar presupune costuri financiare și de imagine pentru instituție, i-ar putea aduce din nou pe salariați în situația din ultimii doi ani, când nu au avut reprezentanți în Consiliul de Administrație. În același timp, observăm că anunțarea în pripă, în ziua de 3 decembrie a.c., a unui așa-zis ‘referendum’ — fără o informare cuprinzătoare a salariaților asupra aspectelor legale implicite, fără posibilitatea susținerii punctelor de vedere pro și contra asupra obiectului consultării și, nu în ultimul rând, fără nicio garanție a corectitudinii rezultatelor finale—, nu face decât să confirme, printr-o acțiune aparent democratică, temerile exprimate de Comisia de etică și arbitraj în concluziile transmise Comitetului director în 13 ian. 2014: ‘Ziariștii și ceilalți angajați ai TVR sunt constrânși astfel să fie partași la o acțiune îndoielnică din punct de vedere legal, pe care în mod normal, potrivit obiectului de activitate și normelor profesionale stabilite de Statutul ziaristului, ar trebui să o semnaleze ca atare opiniei publice„, se mai menționează în comunicat.

Potrivit reprezentanților MediaSind, singura modalitate cu adevărat democratică de desemnare a reprezentanților salariaților în Consiliul de Administrație este votul direct acordat candidaților în ziua alegerilor și nu pre-selectarea acestora „după calculele sau interesele de moment ale unei eventuale majorități invocate conjunctural”.

„În acest sens, amintim că la alegerile pentru CA din iunie 2012 candidatul Valentin Nicolau, fără să fie angajat în TVR, a obținut 1.455 de voturi (fiind ales de aproape 65% dintre salariații prezenți la vot) și că iminența realegerii sale în 2014 a determinat conducerea de atunci a TVR să interzică candidaturile persoanelor care nu au calitatea de angajat al televiziunii publice”, se mai spune în comunicat.

Tot luni, FRJ MediaSind a anunțat că solicită Parlamentului demiterea actualului director general interimar al SRTV și cere adoptarea, în regim de urgență, a unei noi Legi de organizare, care să elimine influența politică în actul de decizie la TVR.

”Abuzurile în Societatea Română de Televiziune continuă. După ce a folosit ilegal fondurile societății pentru a ataca în instanță drepturile propriilor salariați, directorul general interimar al Televiziunii Publice, Irina Radu, recidivează. Aceasta și-a anunțat angajații că, întrucât ‘suntem în așteptarea deciziilor Parlamentului legate de un nou Consiliu de Administrație pentru TVR, împreună cu Comitetul director am decis să luăm în calcul și revizuirea Regulamentului pentru alegerea reprezentanților salariaților în CA’. În această privință, directorul interimar a propus o consultare a tuturor oamenilor din subordine. ‘Veți putea vota dacă doriți ca pentru poziția de membru în CA al TVR să poată participa și personalități din afara televiziunii sau numai salariații TVR’. Participanții la vot trebuie să răspundă la întrebarea următoare: ‘La alegerile pentru desemnarea reprezentanților salariaților în CA al TVR, sunteți de acord să participe și candidați care nu sunt salariați SRTv?”’, se menționează în comunicat.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Când începe postul Sfintei Marii 2024. Ce nu e bine să faci până la Adormirea Maicii Domnului
Capital.ro
Alimentul care te lasă fără permis. Nu ai voie să-l mănânci dacă te urci la volan
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Senzația verii: Se lansează cel mai picant burger. Avem și rețeta
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Amendă de 825 de lei. Greșeala pe care polițiștii nu o mai iartă. S-a schimbat legea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Președintele PSD Marcel Ciolacu anunță candidatura la un nou mandat
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'