Comisia de la Veneţia a cerut explicaţii preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului cu privire la revocarea lui Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului.
„Comisia de la Veneţia a fost informată cu privire la intenţia Parlamentului de a o demite din funcţie înainte de termen pe doamna Weber, Avocat al Poporului în România. (…) Pentru o mai bună înţelegere a situaţiei, v-aş fi recunoscător dacă aţi avea bunăvoinţa să ne furnizaţi bazele şi elementele juridice care au dus la o decizie atât de grea precum aceea de a demite din funcţie un Ombudsman în timpul exercitării mandatului”, se arată în scrisoarea transmisă de Comisia de la Veneţia preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului.
Lettre de m Gianni Buquicchio President de La Commission de Venise by Alina Andrei Bodrug on Scribd
Renate Weber a fost revocată din funcţia de Avocat al Poporului în 16 iunie, prin votul Parlamentului. S-au înregistrat 247 de voturi „pentru”, 32 ‘împotrivă’, iar un parlamentar nu a votat.
„Plenul Parlamentului a hotărât revocarea din funcţie de Avocat al Poporului a doamnei Renate Weber pentru motive care ţin de încălcarea Constituţiei şi a legilor ţării. Este o decizie care a fost luată în conformitate cu procedurile constituţionale şi legale, care are o fundamentare şi un raport al Comisiilor Juridice în care se precizează clar încălcările Constituţiei care stau la baza revocării”, a declarat Ludovic Orban la scurt timp după anunțul revocării Avocatului Poporului.
Renate Weber susţine că a fost supusă unui şir de încercări de intimidare de mai mult de un an, iar revocarea sa rapidă este doar un prim pas în distrugerea instituţiei Avocatului Poporului, singura care poate ataca la CCR ordonanţele de urgenţă ale guvernului.
„Se doreste in mod evident sa existe un control asupra unor institutii considerate cheie de actuala coalitie, pentru a transmite niste mesaje. In ce ma priveste pe mine, eu spun de cand au inceput atacurile, de un an si ceva, ca momentul in care am intrat in coliziune cu PNL a fost cand am atacat ordonanta prin care se dorea accesul instututiilor private din sanatate la fondurile publice, intr-o concurenta total neloaiala cu sistemul de stat. (…) Revocarea mea este doar un ultim pas pentru distrugerea unei institutii. Ceea ce s-a facut pana acum au fost doar incercari de intimidare”, a spus Renate Weber la România TV.
Hotărârea Parlamentului nr. 36/2021 pentru revocarea Avocatului Poporului este neconstituţională, fiind încălcate prevederile referitoare la principiul legalităţii şi durata de 5 ani a mandatului acestuia, se arată în sesizarea depusă de PSD la Curtea Constituţională.
Potrivit documentului, hotărârea Parlamentului a încălcat prevederile art. 1 alin. (5) referitoare la principiul legalităţii şi a art. 58 alin. (1) din Constituţie privind durata de 5 ani a mandatului Avocatului Poporului.
„În mod contrar garanţiilor de independenţă ale Avocatului Poporului subliniate de jurisprudenţa Curţii Constituţionale şi prevăzute de standardele europene, Parlamentul a adoptat hotărârea de revocare a Avocatului Poporului cu încălcarea Constituţiei, a standardelor de independenţă ale instituţiei, dar şi chiar a prevederilor art. 9 alin. (2) din Legea nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, republicată, astfel cum au fost explicitate în jurisprudenţa Curţii Constituţionale, utilizând revocarea ca un mecanism de control discreţionar, politic, iar nu ca un control de legalitate în privinţa Avocatului Poporului”, se arată în sesizare.