Comisia de la Veneţia este în România, iar un reprezentat al acestui înalt for va discuta cu grupurile parlamentare despre comasarea alegerilor și, cel mai probabil și despre anularea alegerilor prezidențiale.
Întâlnirea era convocată de dinainte de alegerile care au avut loc în noiembrie și au fost apoi anulate. Era o întâlnire legată de ce s-a întâmplat când s-au comasat alegerile locale cu alegerile europarlamentare.
O întâlnire ar urma să aibă loc marți, la ora 16:30 la Comisia de politică externă. Reprezentantul Comisiei de la Veneția va discuta așadar despre comasarea alegerilor, dar e posibil să fie deschisă și discuția legată de anularea alegerilor prezidențiale.
La discuțiile de la comisie va fi prezentă și Elena Lasconi, probabil că ea va cere lămuriri despre opinia Comisiei de la Veneția legat de anularea alegerilor.
Raportul Comisiei de la Veneția privind anularea alegerilor prezidențiale de la finalul lui 2024, publicat pe 27 ianuarie, arată că România are mai multe lacune în privința procesul electoral, mai ales când în campanii este folosită și inteligența artificială.
Este vorba despre lipsuri în ceea ce privește transparența publică, comunicarea strategică, reglementarea campaniilor electorale pe platforme de social media, finanțarea campaniilor și chiar legislația electorală.
For consultativ al Consiliului Europei alcătuit din experți independenți în domeniul dreptului constitutional, Comisia de la Veneţia a analizat felul în care s-au anulat alegerile prezidențiale din România, printr-o decizie de pe 6 decembrie 2024 a Curții Constituționale.
A făcut și mai multe recomandari:
✅ Standardele internaționale în materie de Drept nu impun și nu interzic în principiu deciziile din oficiu ale curților constituționale;
✅ De regulă, alegătorii trebuie să aibă încredere că votul lor este definitiv. Anularea unei părți a alegerilor sau a întregului proces, în ansamblu este justificată doar în circumstanțe cu totul excepționale;
✅ Competența Curții Constituționale de a anula alegeri poate fi reglementată fie în Constituție, fie într-un Cod electoral aplicabil tuturor alegerilor, doar într-o lege electorală care reglementează anumite tipuri de alegeri (de exemplu, alegerile prezidențiale), fie în legea privind alegerile;
✅ Conform Codului de bune practici în materie electorală, toți candidații și toți alegătorii înregistrați în circumscripția vizată de presupuse nereguli trebuie să aibă dreptul de a face recurs;
✅ Deciziile de anulare a rezultatelor alegerilor ar trebui luate de cel mai înalt organ electoral, iar astfel de decizii ar trebui să poată fi revizuite de către cel mai înalt organ judiciar, Curtea Constituțională sau o instanță electorală specializată, atunci când există un astfel de organ judiciar;
✅Regulile generale privind finanțarea campaniei alectorale și transparența ar trebui aplicate campaniilor online care utilizează platforme de social media;
De la anularea alegerilor prezidențiale au trecut aproape două luni. În acest timp, societatea civilă, presa sau partidele de opoziție au cerut public lămuriri cu privire la decizia fără precedent.
Acestea ar trebui să vină înainte de reluarea alegerilor prezidențiale din luna mai. Pe 4 mai, va avea loc primul tur, iar pe 18 mai, cel de-al doilea.