Comisia de la Veneția urechează România pentru exces de ordonanțe de urgență. Este criticată comasarea alegerilor din 2024

Comisia de Veneția, după ce a transmis că anularea alegerilor prezidențiale nu trebuie să se bazeze exclusiv pe informații clasificate, urechează acum din nou România, recomandând autorităților să nu mai facă exces de ordonanțe de urgență.
Irina Dumitrescu
18 mart. 2025, 23:46
Comisia de la Veneția urechează România pentru exces de ordonanțe de urgență. Este criticată comasarea alegerilor din 2024

La sfârșitul lunii ianuarie, după o sesizare privind anularea prezidențialelor de anul trecut, Comisia de la Veneția transmitea, cu titlu de opinie, că o decizie de acest fel luată de Curtea Constituțională nu trebuie să se bazeze exclusiv pe informații clasificate. Potrivit comisiei, astfel de decizii ar trebui să indice cu precizie încălcările și dovezile.

Acum, Comisia de la Veneția urechează din nou România, criticând modul în care au fost comasate alegerile din România de anul trecut. Chiar dacă procesul poate fi înțeles pentru că au fost multe scrutine în 2024, legiferarea s-a făcut târziu și prin ordonanță de urgență, transmite Comisia, care, în acest context, recomandă țării noastre să nu mai facă exces de ordonanțe de urgență.

Citește și EXCLUSIV Gigi BECALI: „Ponta mie îmi place cel mai mult: De ce îmi place? Numai Ponta vorbeşte engleza la perfectiune. Am văzut ca vorbește 5 limbi”

Anul trecut, printr-o scrisoare din 11 martie, președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a solicitat avizul Comisiei de la Veneția asupra ordonanței de urgență privind unele măsuri pentru organizarea și desfășurarea alegerilor europarlamentare și a celor locale programate în 2024 în România. Solicitarea a fost însoțită de o scrisoare a lui Iulian Bulai, membru al Camerei Deputaților din Parlamentul României și al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care punea accentul pe aspecte ale textului pe care le considera problematice, notează stiripesurse.

Comisia a transmis punctul său de vedere, precizând în primul rând, despre comasarea alegerilor locale și a celor pentru Parlamentul European, că aceasta ”poate fi justificată într-un an în care a avut loc un număr excepțional de alegeri”. ”Intrarea în funcție la câteva luni după alegeri este acceptabilă atât timp cât mandatul autorității în exercițiu nu este prelungit”, se mai menționează în raportul comisiei.

Cu toate astea, Comisia de la Veneția consideră că un interval mai mare de patru luni este o perioadă lungă de timp: ”Este posibil ca această coabitare să fi creat într-adevăr confuzie și, eventual, tensiuni. Reducerea cerinței privind durata de ședere este, de asemenea, acceptabilă în principiu, precum și modificarea componenței administrației electorale, care a fost inevitabilă din cauza fuziunii alegerilor”.

Comisia a mai concluzionat că stabilitatea legislației electorale este o cerință a securității juridice – un aspect fundamental al statului de drept – esențială pentru a asigura încrederea în alegeri și ”proprietatea” sistemului electoral de către un număr cât mai mare de persoane din societate.

În acest context, Comisia de la Veneția arată că România a adoptat târziu și prin ordonanță de urgență comasarea alegerilor, iar ”modificările tardive cresc riscul ca administrația electorală și alegătorii să nu fie familiarizați corect cu procedura”.

”Codul de bune practici în materie electorală prevede că elementele fundamentale ale legislației electorale, în special componența comisiilor electorale, nu ar trebui să poată fi modificate cu mai puțin de un an înainte de alegeri. În cazul de față, componența comisiilor electorale a fost modificată prin OUG 21/2024 cu trei luni înainte de alegeri, ceea ce este foarte târziu. Această încălcare a principiului stabilității legislației electorale se datorează în mod substanțial adoptării foarte târzii a ordonanței. Comisia de la Veneția reamintește, de asemenea, că reformele destinate utilizării în cadrul unui scrutin trebuie să aibă loc suficient de devreme pentru a permite candidaților și alegătorilor să înțeleagă modificările, iar organismelor de management electoral să le înțeleagă și să le aplice. Potrivit unor părți interesate din România, nu a fost cazul. Comisia de la Veneția remarcă faptul că modificările tardive cresc riscul ca administrația electorală și alegătorii să nu fie familiarizați corect cu procedura”, se precizează în același raport.

Comisia de la Veneția critică faptul că România ”recurge frecvent” la ordonanțe de urgență, lucru reclamat în mai multe ocazii.

”După cum s-a remarcat deja într-o serie de avize anterioare ale Comisiei de la Veneția, recurgerea frecventă a României la ordonanțe de urgență (OUG) subminează calitatea legislativă, securitatea juridică și principiile democratice, inclusiv principiul separării puterilor. Acest lucru este deosebit de problematic în domeniul alegerilor, care sunt în centrul democrației. Contrar standardelor internaționale, adoptarea OUG 21/2024 nu a fost nici consensuală, nici rezultatul unei consultări publice adecvate. Codificarea legislației electorale poate contribui la evitarea revizuirilor frecvente ale legislației – inclusiv a revizuirilor tardive prin ordonanțe de urgență -, la asigurarea exhaustivității și coerenței cadrului juridic și, prin urmare, la îmbunătățirea încrederii în procesul electoral”, arată comisia, conform sursei citate.

În aceste condiții, Comisia de la Veneția recomandă autorităților române să se abțină în viitor de la legiferarea în materie electorală prin ordonanțe de urgență, cu excepția adoptării de norme privind aspecte și detalii tehnice. Se mai recomandă totodată reglementarea prin lege a fuziunii alegerilor, în cazul în care această necesitate apare în viitor, cu mult timp înainte de data alegerilor respective.

Citește și EXCLUSIV George Simion și-ar hărțui colegele de partid. Gigi Becali dezvăluie că liderul AUR ar fi înjurat-o pe Ramona Ioana Bruynseels: „Am zis că asta e inacceptabil. Suntem vagabonzi pe câmp sau ce se întâmplă?”

DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Spynews
“Oxicomana lui Vlad Pascu”, postare sfâșietoare, după moartea suspectă a lui Rareș. Cine l-ar fi găsit decedat în casă
Bzi.ro
Dan Capatos, de urgență pe masa de operație! „Anestezie totală, intubare…”
Fanatik.ro
Până la ce oră circulă metroul în noaptea de Înviere 2025. Program special anunțat de Metrorex pentru zilele de Paște
Capital.ro
Regulă nouă pentru gunoi. Românii trebuie să anunțe la primărie. Se aplică chiar din luna Aprilie
Playtech.ro
Unde poţi obţine cel mai uşor cetăţenia, în Europa? Ţările blânde cu străinii
DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Adevarul
Imagini tulburătoare din locuința lui Gene Hackman și a soției sale, făcute publice de autorități: mizerie, șobolani și urme de sânge
wowbiz.ro
Ultimele imagini cu Rareș Ion, prietenul lui Vlad Pascu, înainte de a fi găsit mort în casă. Tânărul de 20 de ani s-a filmat într-o ipostază tulburătoare
Spynews
A pus punctul pe i! Decizia radicală a Georgianei Lobonț în legătură cu familia ei. Nu mai vrea niciodată să treacă prin asta!
Spynews
Ce decizie a luat Sânziana Negru pentru casa ei din Moldova. A făcut schimbări majore de când a început lucrările: “M-am speriat când am văzut”
Evz.ro
Mari schimbări la BAC. Anunț de ultimă oră de la Ministerul Educației
Ego.ro
EXCLUSIV Ce s-a întâmplat cu Armin Nicoară, imediat după ce a născut Claudia Puican
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Val de căldură în România, înainte de Paște. Când va fi cea mai călduroasă zi din această primăvară
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut-o pe cea mai iubită cântăreață de muzică populară. Rămâne veșnic în amintirea tuturor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Noi detalii ies la iveala in cazul celor doi tineri rezidenti, de la Spitalul Sfantul Spiridon, din Iasi, care s-au stins unul dupa celalalt…. Dezvaluirile facute de colegii lor de la spital
MediaFlux
Se dau bani retroactiv pentru milioane de seniori începând din mai! Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a confirmat recalcularea pensiilor
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți