În 29 martie, PNL a trimis o scrisoare Comisiei juridice şi pentru drepturile omului din APCE prin care a solicitat să sesiseze Comisia de la Veneţia cu privire la legile justiţiei, iar luni acest subiect a fost dezbătut în comisie.
Joi, solicitarea va fi discutată şi în Comisia de monitorizare a APCE, în prezenţa preşedintelui CSM, Simona Marcu, dar şi a lui Thomas Markert, secretar al Comisiei de la Veneţia şi a lui Gianluca Esposito, secretar executiv al GRECO.
„Nici eu şi nici PNL nu dorim să înceapă o procedură de monitorizare a României, dar ar fi un lucru extraordinar dacă s-ar decide sesizarea Comisiei de la Veneţia pentru a fi emis un aviz în ceea ce priveşte legile justiţiei. Asta am cerut, noi asta vom urmări şi mâine (joi – n.r.). Vom vedea ce va fi mai departe, pentru că impresia lăsată în toată Europa de ceea ce face PSD la Bucureşti este una extrem de negativă”, a declarat senatorul PNL Alina Gorghiu.
Şi Asociaţia Forumul Judecătorilor din Romania a solicitat Adunării Parlamentare a Consiliului Europei sesizarea Comisiei de la Veneţia asupra legilor justiţiei. „Urmare acestor demersuri, joi, 26 aprilie, la Strasbourg vor avea loc consultări cu autorităţi relevante, fiind invitat şi Consiliul Superior al Magistraturii, prin preşedintele său”, a transmis Forumul Judecătorilor.
Cele trei legi ale justiţiei – Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legea 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) – au fost adoptate în 26 martie pentru a doua oară de către Parlament după ce, iniţial, PNL le-a contestat, iar CCR a decis că unele articole sunt neconstituţionale.
Printre cele mai importante modificări la legile Justiţiei se află eliminarea preşedintelui României din numirea conducerii ICCJ şi corelarea prevederii din legea 303/2004 cu legea 317/2004.