Amendamentul a întrunit în plenul comisiei 17 voturi „împotrivă”, 2 abţineri şi doar un vot „pentru”, după o serie de discuţii legate de oportunitatea reglementării în textul Constituţiei a unei asemenea prevederi.
Preşedintele Comisiei, Crin Antonescu, a afirmat că împărtăşeşte „resortul de inspiraţie” al propunerii, dar are o îndoială de natură tehnică în ceea ce priveşte introducerea în textul fundamental a noţiunii „Casa Regală”, care ar putea naşte întrebări privind existenţa unei astfel de instituţii ca fiind a statului român.
Ulterior, la propunerea senatorului PNL Petre Roman, s-a convenit că o eventuală referire la Casa Regală şi recunoaşterea rolului acesteia în dezvoltarea României ar putea fi introdusă în preambulul Constituţiei.
De asemenea, Comisia de revizuire a Constituţiei a decis cu 3 voturi „pentru” şi 16 voturi „împotrivă” să respingă amendamentul care instituia republica parlamentară ca formă de guvernământ a statului român.
Amendamentul respectiv a fost iniţiat de parlamentari aparţinând PPDD, PC, UDMR, minorităţi, formele sale fiind comasate în următorul text al alineatului secund al articolului 1: „Forma de guvernământ a statului român este republica parlamentară”.
Deputatul UDMR Marton Arpad a precizat că UDMR propune o clarificare, în sensul ca textul actual, care are următorul conţinut: „Forma de guvernământ a statului român este republica”, să conţină şi tipul de republică, respectiv parlamentară.
În cadrul dezbaterilor, mai mulţi membri ai Comisiei de revizuire au subliniat că şi acest alineat al articolului 1 este nerevizuibil.