Comisia de selecţie a candidaţilor pentru CEDO, făcută publică de MJ

Ministerul Justiţiei (MJ) a anunţat componenţa comisiei de selecţie a candidaţilor României pentru funcţia de judecător al CEDO, în care se află, printre alţii, judecătoarea ICCJ Cristina Tarcea şi doi profesori cu funcţii de conducere la Universitatea Bucureşti şi Universitatea "Babeş-Bolyai".
Romania TV
23 mai 2013, 19:49
Comisia de selecţie a candidaţilor pentru CEDO, făcută publică de MJ

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, joi seară, de MJ, cei nouă membri ai comisiei sunt ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, Avocatul Poporului, Anastasiu Crişu, agentul guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), Catrinel Brumar, vicepreşedintele CSM, Adrian Bordea, judecătoarea instanţei supreme Cristina Tarcea, prodecanul Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti, Simina Tănăsescu, prorectorul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Radu Catană, şi directorul Direcţiei Afaceri Europene şi Drepturile Omului din MJ, Mădălina Manolache.

Comisia va selecta propunerile de candidaţi, iar Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) va alege, în final, dintre trei nume propuse de România.

În 9 mai, preşedintele Curţii Constituţionale (CC), Augustin Zegrean, a declarat, după ce instituţia pe care o conduce a decis că Guvernul propune candidaţii la funcţia de judecător la CEDO, că APCE îi poate respinge pe aceştia, situaţie în care se reia procedura.

Întrebat despre procedură, Zegrean a explicat atunci că se va înfiinţa o comisie formată din nouă persoane care vor face o selecţie a dosarelor şi vor constata dacă cei care se înscriu îndeplinesc condiţiile pentru a deveni judecători la CEDO din partea României, după care fac propuneri la Guvern.

„Nu fac o propunere sau două sau trei, ci câte dosare găsesc în regulă şi, în conformitate cu legea, fac propuneri mai departe, după aceea sunt sesizate comisiile juridice şi pentru drepturile omului din cele două camere ale Parlamentului şi abia la sfârşit Guvernul alege, dintre propunerile multe care s-au formulat şi care au îndeplinit condiţiile, trei oameni, pe care îi propune Adunării Parlamentare a Consiliului Europei şi acolo se hotărăşte. Mai sunt o dată audiaţi de Comisia juridică a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei şi pe urmă sunt votaţi în plen. Se votează unul singur”, a mai spus preşedintele CC.

Întrebat dacă Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) poate să nu desemneze niciunul dintre cei trei candidaţi, Augustin Zegrean a răspuns afirmativ. „Poate să respingă toată lista şi să se reia procedura”, a spus el.

Curtea Constituţională (CC) a decis, în 9 mai, că Guvernul propune candidaţii la funcţia de judecător la CEDO din partea României.

CC a respins atunci sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii privind conflict de natură constituţională între autoritatea judecătoarească şi Guvern.

Premierul Victor Ponta a declarat, după ce a participat la discuţiile de la CC privind procedura desemnării judecătorului din partea României la CEDO, că selecţia de către comisia constituită de Guvern ar fi mult mai rapidă deoarece la CSM a fost propusă o perioadă de două luni doar pentru desemnarea unor „bieţi” procurori din România, iar Consiliul se confruntă permanent cu probleme de cvorum.

DailyBusiness
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Andreea Bălan este în doliu! Ce pierdere grea a suferit artista
Fanatik.ro
Bulevardele din București pe unde nu circulă nicio mașină. Sunt în stare excepțională, dar sunt abandonate de un deceniu
Capital.ro
Chiriașii trebuie să primească dovada. Proprietarii de locuințe sunt obligați să le demonstreze plata
Playtech.ro
Ce conține pudra roz pe care autoritățile o pulverizează deasupra orașului Los Angeles, pentru a înăbuși incendiile
DailyBusiness
Cu ce se stropesc pomii fructiferi în ianuarie pentru o recoltă bogată în 2025. Sfaturi pentru o livadă ferită de boli și dăunători
Adevarul
Cum să slăbești pentru totdeauna fără diete complicate. Descoperă soluția revoluționară dezvăluită de un expert Oxford
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Andreea Bălan, un nou început. Când se mărită și de ce
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
kanald.ro
Descoperire macabră în Bragadiru. O femeie a fost găsită fără suflare, cu o lovitură la cap, într-un depozit de fier vechi
Cancan.ro
Cum arată mama Andreei Bostănică? 'Mama Angela' e top. Poți să juri că sunt surori!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a dat ordin pe banii românilor. Decizia începutului de 2025 la Guvern: Se anticipează creșterea
StirileBZI
Un nou ajutor de până la 1.000 lei pentru pensionari în 2025. Care sunt condițiile pentru a primi
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Calendarul complet al alegerilor prezidențiale din 2025, stabilit pentru luna mai
MediaFlux
LOVITURĂ pentru UE! A fost ALES PREȘEDINTE cu 70% din VOTURI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Boala lui Calache lovește și în zilele noastre