Statistica facăută de Comisia Europeană reflectă o rată a mortalităţii de 46 de decese la un milion de locuitori. Deși pe termen lung, între 2019 și 2023 s-a observat o reducere de 10%, ritmul actual de scădere este insuficient pentru a atinge obiectivul UE de reducere cu 50% a numărului de decese până în 2030. Acest lucru ar necesita o scădere anuală de 4,5%, ceea ce se dovedește a fi o provocare extrem de mare, scrie Agerpres.
Progresele înregistrate variază între diferitele state membre ale UE. Cehia, Cipru, Polonia, România și Finlanda au raportat cele mai scăzute cifre de când acestea statistici au început să fie luate în considerare, ceea ce înseamnă că eforturile de îmbunătățire a siguranței rutiere în aceste țări au avut rezultate.
De exemplu, Polonia a înregistrat o scădere remarcabilă de 35% a numărului de decese cauzate de accidente rutiere între 2019 și 2023, îar în Irlanda s-a observat o creștere de 32%.
Clasamentul ce prevedere siguranța rutieră în 2023 nu s-a schimbat foarte mult. Suedia rămâne lider, cu doar 22 de decese la un milion de locuitori, urmată de Danemarca, care are o rată de 27 de decese la un milion.
Cu toate acestea, Bulgaria și România, deși au făcut progrese, se află în continuare pe ultimele locuri în acest clasament, cu 82 și, respectiv, 81 de decese la un milion de locuitori. Acest fapt sublinează că, în ciuda îmbunătățirilor, în continuare există provocări majore în ceea ce privește aceste țări.
În fiecare săptămână, aproximativ 400 de persoane își pierd viața în accidente rutiere pe drumurile din Europa. Planurile care vizează atingerea unui indice zero în ceea ce privește accidentele rutiere, speră UE că până în 2050 vor deveni realitate.