Comisia Europeană a lansat o consultare publică despre cum putem consuma şi produce sustenabil

Până în 2050, populația lumii va ajunge la 9 miliarde și se preconizează că cererea de alimente la nivel mondial va crește cu 70%. Pentru a prospera, va trebui ca economiile să utilizeze resursele naturale într-un mod mult mai eficient. De aceea, Comisia Europeană va revizui politicile UE în domeniul consumului și al producției și a lansat o consultare publică ce va rămâne deschisă până la 3 aprilie.
Romania TV
10 feb. 2012, 15:21
Comisia Europeană a lansat o consultare publică despre cum putem consuma şi produce sustenabil

După cum s-a indicat în Foaia de parcurs către o Europă eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor, adoptată anul trecut în septembrie, dacă dorim să ne putem satisface necesitățile și să menținem același nivel de trai și în viitor, va trebui ca societățile să producă mai multă valoare adăugată utilizând mai puține materii prime, iar consumatorii vor trebui să adopte modele de consum mai sustenabile în ceea ce privește produsele și serviciile. Având în vedere cele de mai sus, Comisia Europeană își revizuiește în prezent măsurile cu privire la consumul și producția sustenabile (SCP), pentru a se asigura că acestea ajută Europa să își utilizeze mai eficient resursele, orientând-o totodată spre o creștere sustenabilă pe termen lung.

În contextul revizuirii politicii sale în domeniul SCP, Comisia a lansat o amplă consultare publică cu privire la măsurile adoptate în patru sectoare importante. În următoarele nouă săptămâni, se vor solicita opinii referitoare la diferite opțiuni privind o viitoare politică mai ambițioasă în domeniul SCP. Această consultare online face parte dintr-un proces mai larg de reflecție care va sta la baza unor inițiative strategice programate pentru adoptare înainte de sfârșitul anului 2012.

Consultarea publică invită toate părțile interesate să își exprime opiniile cu privire la cele mai bune modalități de ameliorare a politicilor UE în domeniul consumului și producției sustenabile în patru sectoare, cu scopul de a furniza un feedback orientat cu privire la:

  • politicile în domeniul proiectării produselor, al reciclării și al gestionării deșeurilor etc.;

  • achizițiile publice ecologice (încurajarea organismelor publice să favorizeze soluții ecologice);

  • măsuri vizând ameliorarea performanței de mediu a produselor (amprenta ecologică a produsului – PEF);

  • măsuri vizând ameliorarea performanței de mediu a organizațiilor (amprenta ecologică a organizației – OEF).

Este vorba despre o consultare amplă, care acoperă ansamblul politicilor UE și, prin urmare, cuprinde aproximativ 50 de întrebări. Aproape jumătate dintre acestea se adresează publicului larg, iar restul vizează părți interesate mai specializate, cum sunt guvernele, asociațiile industriale și societățile private.

Consumul și producția sustenabile au reprezentat un obiectiv fundamental al Uniunii Europene încă de la semnarea, în 1992, la Maastricht, a Tratatului privind Uniunea Europeană. Ideea centrală este că trebuie să ne satisfacem propriile necesități în materie de consum astfel încât să nu lipsim generațiile viitoare de capacitatea de a-și satisface la rândul lor necesitățile în acest sens. Tratatul solicită includerea considerentelor și a obiectivelor în materie de sustenabilitate în toate politicile europene, astfel încât acestea să poată contribui în mod integrat la îndeplinirea obiectivelor economice, de mediu și sociale.

Un prim pachet de măsuri și propuneri structurate și sinergetice vizând îmbunătățirea performanței de mediu a produselor și stimularea cererii de produse mai sustenabile a fost inclusă în Planul de acțiune privind consumul și producția durabile și politica industrială durabilă, publicat în 2008. În acest cadru, s-au concretizat deja multe inițiative, dar trebuie elaborate planuri mai ambițioase pentru a contracara efectele negative ale consumului asupra mediului și pentru a permite consumatorilor să treacă la un consum eficient în ceea ce privește resursele.

Contextul strategic real al politicii în domeniul consumului și producției sustenabile (SCP) și al politicii industriale sustenabile (SIP) este Strategia Europa 2020, care își propune să asigure o creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii și care este în prezent principala strategie a Europei pentru generarea creșterii economice și crearea de locuri de muncă. Politica în domeniul SCP este importantă și pentru inițiativa emblematică privind utilizarea eficientă a resurselor din cadrul Strategiei Europa 2020, deoarece contribuie la transpunerea obiectivelor de nivel macro ale politicii în domeniul utilizării eficiente a resurselor (separarea creșterii economice de utilizarea resurselor și de degradarea mediului) la nivel micro, încurajându-i astfel pe actorii economici individuali să realizeze cele mai bune performanțe de mediu posibile la nivel economic.

Chestionarul pentru consultare poate fi completat la adresa: http://ec.europa.eu/yourvoice/ipm/forms/dispatch?form=moreSCPvf

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
Veste uriașă pentru Călin Georgescu. Va fi extrem de fericit: Întrunește condițiile
Playtech.ro
Scandal uriaș între Liviu Dragnea și Mihai Găinușă. Prezentatorul TV a fost concediat, politicianul nu s-a mai abţinut
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Dispozitivele medicale din China, un pericol
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Dana Roba, un nou derapaj taxat dur. Și-a vopsit cele două fetițe. Cum arată micuțele machiate profesional
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă nouă pentru șoferi. Decizie pentru mașinile înmatriculate după 2001. Se plătește în plus din aprilie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Lansarea ghidului Climate Paths impulsionează tranziția verde în România
MediaFlux
Incredibila REACȚIE a lui TRAIAN BĂSESCU când a văzut doi CERȘETORI pe stradă! FABULOS cum a reacționat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!