Comisia Europeană a publicat luni noi interpretări ale drepturilor pasagerilor ce folosesc transportul aerian: „Sondajul Eurobarometru de astăzi arată că nu sunt întotdeauna pe deplin conştienţi de drepturile lor”

Comisia Europeană a publicat, luni, orientări interpretative revizuite privind drepturile pasagerilor care utilizează transportul aerian, care vor facilita respectarea reglementărilor şi vor armoniza punerea în aplicare de către organismele naţionale, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.
Filip Stan
22 iul. 2024, 16:32
Comisia Europeană a publicat luni noi interpretări ale drepturilor pasagerilor ce folosesc transportul aerian:

Începând din 2016, Comisia furnizează orientări pentru a răspunde preocupărilor comune exprimate de organismele naţionale de aplicare a legii, de pasageri şi de asociaţiile acestora, precum şi de reprezentanţii industriei. Revizuirea publicată luni ţine seama în special de hotărârile Curţii de Justiţie din 2016 care clarifică anumite dispoziţii, permiţând o aplicare mai eficace şi mai coerentă a normelor. De asemenea, a fost adăugată o nouă secţiune privind perturbările masive ale călătoriilor.

Tot luni, au fost publicate orientări interpretative revizuite privind drepturile persoanelor cu handicap şi ale persoanelor cu mobilitate redusă atunci când călătoresc pe calea aerului.

„Prin orientările de astăzi, continuăm să sprijinim autorităţile naţionale şi operatorii de transport, în special în ceea ce priveşte drepturile persoanelor cu handicap şi ale persoanelor cu mobilitate redusă. La rândul său, acest lucru îi va ajuta pe cetăţeni, întrucât sondajul Eurobarometru de astăzi arată că nu sunt întotdeauna pe deplin conştienţi de drepturile lor. În luna noiembrie a anului trecut, Comisia a propus ca furnizorii să informeze pasagerii cu privire la drepturile lor şi să abordeze drepturile pentru călătoriile multimodale. Solicit Parlamentului şi Consiliului să convină rapid asupra acestor noi norme privind călătoriile multimodale pentru a proteja mai bine europenii, indiferent de modul în care călătoresc”, a declarat comisarul responsabil pentru transporturi, Wopke Hoekstra.

Drepturile pasagerilor definite la nivelul UE sunt aplicate de furnizorii de servicii de transport şi sunt respectate de organismele naţionale. Disparităţile dintre practicile naţionale pot crea confuzie pentru pasageri atunci când aceştia se confruntă cu provocări în timpul călătoriei, în special dacă acestea se întind pe frontierele UE. De asemenea, poate fi dificil pentru pasageri să înţeleagă măsurile necesare şi să găsească asistenţa adecvată.

Citeşte şi: Toți proprietarii de apartamente trebuie să plătească această taxă! Asociația care te obligă în termen de 3 ani să achiți

Orientările de astăzi sunt însoţite de publicarea unui nou sondaj Eurobarometru, care subliniază că majoritatea europenilor consideră în continuare că nu dispun de suficiente informaţii cu privire la drepturile pasagerilor, chiar dacă gradul de conştientizare a crescut în comparaţie cu acum cinci ani.

Rezultatele arată că respondenţii s-au simţit cel mai bine informaţi cu privire la drepturile pasagerilor pentru călătoriile cu trenul (33%), urmate de transportul aerian (30%), autocarul (27%) şi apoi vaporul/feribotul (16%). Sondajul arată, de asemenea, că 84% dintre respondenţii care au solicitat asistenţă pentru persoanele cu handicap sau cu mobilitate redusă au fost mulţumiţi de răspuns.

35% dintre călători au primit informaţii cu privire la drepturile pasagerilor, în creştere cu 13 puncte procentuale faţă de 2019. Cel mai frecvent, aceasta a fost în gări (9%, + 5). 75% dintre pasagerii din avion au primit informaţii înainte de călătorie cu privire la drepturile lor, comparativ cu 6% pentru transportul feroviar, 51% pentru autocare şi 54% pentru nave/feriboturi.

Gradul de satisfacţie cu privire la modul în care au fost gestionate perturbările semnificative este cel mai ridicat în cazul zborurilor (66%, + 12 pp, urmat de nave/feriboturi (53%, -3 pp), căi ferate (52%, + 8 pp) şi autocare (50%, + 8 pp).

UE este singura zonă din lume în care pasagerii sunt protejaţi de un set complet de drepturi – indiferent dacă călătoresc cu avionul, cu trenul, cu vaporul sau cu autobuzul şi autocarul. Drepturile pasagerilor se bazează pe trei elemente-cheie: nediscriminarea; informare precisă, în timp util şi accesibilă; asistenţa imediată şi proporţională.

Citeşte şi: România a introdus taxa pe lux. Cine sunt românii care trebuie să o plătească şi cum se completează formularul 216

DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Elena Udrea, OUT din închisoare?! Avocatul ei a dat imediat vestea uriașă: E aritmetică!
Playtech.ro
Vouchere de vacanță 2025. Când trebuie salariații să restituie tichetele, situațiile prevăzute de lege
DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Vești rele pentru toți angajații. Șase zile libere, tăiate de Guvern din 2026
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
O tânără a murit înecată într-un lac după ce s-a speriat de un urs, în Harghita! Aceasta și-a găsit sfârșitul la doar 18 ani
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxa care se dublează în România. Decizia luată de Ministerul Finanțelor: Nu se poate justifica
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Bogdan înainte de a fi înghițit de apele Dunării? Bărbatul care îl însoțea la pescuit face declarații cutremurătoare: „A început să țipe, să urle”
Asta mai lipsea! Ilie Bolojan a dat cea mai proastă veste pentru români: urmează recesiune. Măsuri de urgență
MediaFlux
Putin a decis! Armistițiu în Ucraina! Anunț de la Kremlin
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre