Comisia Europeană a ratat ocazia de a „îndrepta” politica privind biocombustibilii

Comisia Europeană a făcut miercuri publică propunerea de Directivă privind calitatea carburanților, recunoscând impactul emisiilor provenite din schimbarea indirectă a destinației terenului (ILUC1) asupra mediului, dar fără a lua măsuri pentru a le limita.
Romania TV
17 oct. 2012, 14:55
Comisia Europeană a ratat ocazia de a

Obligația de a monitoriza emisiile rezultate în urma ILUC nu va rezolva principala problemă de mediu oprind producția acelor biocombustibili a căror amprentă de carbon este mai mare decât cea a combustibililor fosili, transmite asociaţia europene pentru protecţia mediului Transport & Environment (T&E).

UE reglementează utilizarea biocombustibililor prin intermediul a două legi, ce acoperă perioada 2009-2020. Directiva pentru energie regenerabilă stabilește un obiectiv de utilizare a biocombustibililor în proporţie de 10% în sectorul transporturi. Directiva privind calitatea carburanților  impune o reducere cu 6% a amprentei de carbon a combustibililor folosiţi pentru transport. În practică, aceste două obiective au condus, pentru a putea fi îndeplinite, la subvenționarea și reglementarea biocombustibililor în statele Uniunii Europene, cu condiția ca aceste măsuri să reducă emisiile, comparativ cu cele ale combustibililor fosili. Prin urmare, ambele legi includ norme de calcul al emisiilor directe ale biocombustibililor, care nu includ însă emisiile ILUC, precizează fundaţia Terra Mileniul III.

Fundaţia spune că dacă acestea ar fi incluse, majoritatea combustibililor de tip biodiesel de pe piață ar fi considerați la fel de poluanți precum combustibilii fosili și nu ar putea fi luați în calcul pentru atingerea obiectivelor celor două directive. În concluzie, propunerea de astăzi a CE impune doar raportarea emisiilor ILUC, fără a le lua însă în calcul, permițând practic biocombustibililor cu amprentă mare de carbon să fie luați în calcul la atingerea țintelor.

”Chiar dacă știința a arătat că includerea emisiilor indirecte poate face impactul biocombustibililor mai mare decât cel al combustibililor fosili, Comisia a decis să rateze oportunitatea de a determina o producție de biocombustibili sustenabili. Ca să parafrazez un citat celebru al economistului Keynes2, Comisa a ales să ia o decizie cu siguranță greșită, decât una aproape bună”, a declarat Nusa Urbancic, manager de program în cadrul T&E.

T&E salută limita propusă de 5% în utilizarea de biocombustibili obținuți din culturi agricole, care este importantă pentru atingerea obiectivului de 10% de energie din surse regenerabile în transporturi, deoarece previne expansiunea biocarburanților nesustenabili. Cu toate acestea, documentul nu abordează problema fundamentală a emisiilor ILUC în vederea îndeplinirii obiectivelor de reducere a amprentei de carbon.

”Deși propunerea CE limitează practicile rele de astăzi, ea nu trasează o direcție de dezvoltare sustenabilă a bioenergiei, pentru că încă nu ține cont de emisiile ILUC. Acest lucru creează riscuri si incertitudini atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru investitori,” a menționat Urbancic.

Biocombustibilii nesustenabili includ biodieselul din ulei de palmier, soia, rapiță și alte culturi oleaginoase, precum și etanolul produs din porumb, grâu, zahăr și alte culturi de amidon.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
Veste uriașă pentru Călin Georgescu. Va fi extrem de fericit: Întrunește condițiile
Playtech.ro
Scandal uriaș între Liviu Dragnea și Mihai Găinușă. Prezentatorul TV a fost concediat, politicianul nu s-a mai abţinut
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Dispozitivele medicale din China, un pericol
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Notă de plată din 6 CIFRE în localul lui Joshua Castellano! A cheltuit aproape 2 salarii medii pe an din America
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă nouă pentru șoferi. Decizie pentru mașinile înmatriculate după 2001. Se plătește în plus din aprilie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Thrillerul papal „Conclave” câștigă premiul cel mare la SAG Awards 2025
MediaFlux
Incredibila REACȚIE a lui TRAIAN BĂSESCU când a văzut doi CERȘETORI pe stradă! FABULOS cum a reacționat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!