Comisia Europeană a ratat ocazia de a „îndrepta” politica privind biocombustibilii

Comisia Europeană a făcut miercuri publică propunerea de Directivă privind calitatea carburanților, recunoscând impactul emisiilor provenite din schimbarea indirectă a destinației terenului (ILUC1) asupra mediului, dar fără a lua măsuri pentru a le limita.
Romania TV
17 oct. 2012, 14:55
Comisia Europeană a ratat ocazia de a

Obligația de a monitoriza emisiile rezultate în urma ILUC nu va rezolva principala problemă de mediu oprind producția acelor biocombustibili a căror amprentă de carbon este mai mare decât cea a combustibililor fosili, transmite asociaţia europene pentru protecţia mediului Transport & Environment (T&E).

UE reglementează utilizarea biocombustibililor prin intermediul a două legi, ce acoperă perioada 2009-2020. Directiva pentru energie regenerabilă stabilește un obiectiv de utilizare a biocombustibililor în proporţie de 10% în sectorul transporturi. Directiva privind calitatea carburanților  impune o reducere cu 6% a amprentei de carbon a combustibililor folosiţi pentru transport. În practică, aceste două obiective au condus, pentru a putea fi îndeplinite, la subvenționarea și reglementarea biocombustibililor în statele Uniunii Europene, cu condiția ca aceste măsuri să reducă emisiile, comparativ cu cele ale combustibililor fosili. Prin urmare, ambele legi includ norme de calcul al emisiilor directe ale biocombustibililor, care nu includ însă emisiile ILUC, precizează fundaţia Terra Mileniul III.

Fundaţia spune că dacă acestea ar fi incluse, majoritatea combustibililor de tip biodiesel de pe piață ar fi considerați la fel de poluanți precum combustibilii fosili și nu ar putea fi luați în calcul pentru atingerea obiectivelor celor două directive. În concluzie, propunerea de astăzi a CE impune doar raportarea emisiilor ILUC, fără a le lua însă în calcul, permițând practic biocombustibililor cu amprentă mare de carbon să fie luați în calcul la atingerea țintelor.

”Chiar dacă știința a arătat că includerea emisiilor indirecte poate face impactul biocombustibililor mai mare decât cel al combustibililor fosili, Comisia a decis să rateze oportunitatea de a determina o producție de biocombustibili sustenabili. Ca să parafrazez un citat celebru al economistului Keynes2, Comisa a ales să ia o decizie cu siguranță greșită, decât una aproape bună”, a declarat Nusa Urbancic, manager de program în cadrul T&E.

T&E salută limita propusă de 5% în utilizarea de biocombustibili obținuți din culturi agricole, care este importantă pentru atingerea obiectivului de 10% de energie din surse regenerabile în transporturi, deoarece previne expansiunea biocarburanților nesustenabili. Cu toate acestea, documentul nu abordează problema fundamentală a emisiilor ILUC în vederea îndeplinirii obiectivelor de reducere a amprentei de carbon.

”Deși propunerea CE limitează practicile rele de astăzi, ea nu trasează o direcție de dezvoltare sustenabilă a bioenergiei, pentru că încă nu ține cont de emisiile ILUC. Acest lucru creează riscuri si incertitudini atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru investitori,” a menționat Urbancic.

Biocombustibilii nesustenabili includ biodieselul din ulei de palmier, soia, rapiță și alte culturi oleaginoase, precum și etanolul produs din porumb, grâu, zahăr și alte culturi de amidon.

Spynews
Povestea Mariei, o mamă a opt copii care a luat examenul de Bacalaureat! Femeia visează să ajungă studentă la Universitate | FOTO
Bzi.ro
Ei sunt noii jurați X Factor 2024! „Mă simt onorat de invitație!”
Fanatik.ro
De ce ți se pare că arăți mai bine când te uiți în oglindă decât într-o fotografie făcută telefonul mobil. Motivul te va surprinde cu adevărat
Capital.ro
Mașinile care au interzis. Ordinul intră în vigoare de astăzi, 19 iulie, ora 11
Ce este INTERZIS să faci de Sfântul Ilie. E mare păcat, tradiția pe care nu trebuie să o încalce credincioșii
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
3 zile cu descărcări electrice anunțate de Accuweather. Urmează temperaturi de 17-18 grade în timpul nopții
Spynews
3 zodii pentru care fericirea bate la ușă mai târziu. O să ajungă cu persoana iubită la altar după 35 de ani
Evz.ro
OpenAI zguduie piața. Ce știe să facă noul chatbot
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Iadul prin care trece acest curier din Bangladesh, care livrează mâncare pe 40 de grade în București 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
În România, la fel de cald ca în Filipine? Reacția unei filipineze la valul de caniculă din țara noastră: „Sufăr aici în România…”
Capital.ro
A murit marele actor. Doliu în televiziune. Va rămâne o legendă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Marile companii aeriene americane au oprit zborurile din cauza problemelor de comunicații
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'