Obligația de a monitoriza emisiile rezultate în urma ILUC nu va rezolva principala problemă de mediu oprind producția acelor biocombustibili a căror amprentă de carbon este mai mare decât cea a combustibililor fosili, transmite asociaţia europene pentru protecţia mediului Transport & Environment (T&E).
UE reglementează utilizarea biocombustibililor prin intermediul a două legi, ce acoperă perioada 2009-2020. Directiva pentru energie regenerabilă stabilește un obiectiv de utilizare a biocombustibililor în proporţie de 10% în sectorul transporturi. Directiva privind calitatea carburanților impune o reducere cu 6% a amprentei de carbon a combustibililor folosiţi pentru transport. În practică, aceste două obiective au condus, pentru a putea fi îndeplinite, la subvenționarea și reglementarea biocombustibililor în statele Uniunii Europene, cu condiția ca aceste măsuri să reducă emisiile, comparativ cu cele ale combustibililor fosili. Prin urmare, ambele legi includ norme de calcul al emisiilor directe ale biocombustibililor, care nu includ însă emisiile ILUC, precizează fundaţia Terra Mileniul III.
Fundaţia spune că dacă acestea ar fi incluse, majoritatea combustibililor de tip biodiesel de pe piață ar fi considerați la fel de poluanți precum combustibilii fosili și nu ar putea fi luați în calcul pentru atingerea obiectivelor celor două directive. În concluzie, propunerea de astăzi a CE impune doar raportarea emisiilor ILUC, fără a le lua însă în calcul, permițând practic biocombustibililor cu amprentă mare de carbon să fie luați în calcul la atingerea țintelor.
”Chiar dacă știința a arătat că includerea emisiilor indirecte poate face impactul biocombustibililor mai mare decât cel al combustibililor fosili, Comisia a decis să rateze oportunitatea de a determina o producție de biocombustibili sustenabili. Ca să parafrazez un citat celebru al economistului Keynes2, Comisa a ales să ia o decizie cu siguranță greșită, decât una aproape bună”, a declarat Nusa Urbancic, manager de program în cadrul T&E.
T&E salută limita propusă de 5% în utilizarea de biocombustibili obținuți din culturi agricole, care este importantă pentru atingerea obiectivului de 10% de energie din surse regenerabile în transporturi, deoarece previne expansiunea biocarburanților nesustenabili. Cu toate acestea, documentul nu abordează problema fundamentală a emisiilor ILUC în vederea îndeplinirii obiectivelor de reducere a amprentei de carbon.
”Deși propunerea CE limitează practicile rele de astăzi, ea nu trasează o direcție de dezvoltare sustenabilă a bioenergiei, pentru că încă nu ține cont de emisiile ILUC. Acest lucru creează riscuri si incertitudini atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru investitori,” a menționat Urbancic.
Biocombustibilii nesustenabili includ biodieselul din ulei de palmier, soia, rapiță și alte culturi oleaginoase, precum și etanolul produs din porumb, grâu, zahăr și alte culturi de amidon.