Comisia Europeană a stabilit noi norme pentru autocamioane mai sigure şi mai ecologice

Comisia Europeană a propus luni noi norme care să permită producătorilor să conceapă camioane mai aerodinamice, fapt care va reduce consumul de carburant cu 7-10%, va scădea emisiile de gaze cu efect de seră și va spori totodată siguranța utilizatorilor vulnerabili ai drumurilor.
Cristina Dinu
15 apr. 2013, 12:09
Comisia Europeană a stabilit noi norme pentru autocamioane mai sigure şi mai ecologice

Fundaţia Terra Mileniul III, organizaţia Transport&Environment şi Federaţia Europeană a Victimelor Traficului Rutier salută propunerile CE referitoare la greutatea şi dimensiunile autocamioanelor, considerându-le un punct de cotitură pentru siguranţa rutieră şi un pas, mic dar binevenit, către reducerea emisiilor din transporturile rutiere.

Deşi autocamioanele reprezintă doar 3% din flota europeană de autovehicule, ele sunt răspunzătoare de 25% din poluarea produsă de transporturile rutiere şi sunt implicate în 18% din accidentele grave, care fac aproape 7.000 victime în fiecare an. Actualele reglementări europene determină forma de „cărămidă” a cabinelor autotractoarelor, ceea ce le face ineficiente şi periculoase.

Modificările legislative care vor permite o lungime mai mare a cabinei vor da posibilitatea realizării unui design mai inteligent pentru partea frontală, cu un „nas” deflector, rotunjit şi cu o zonă de absorbţie/amortizare a impactului. Aceste modificări îmbunătăţesc aerodinamica autotractorului, permit evitarea accidentelor printr-o mai bună vizibilitate pentru conducător, reduc şocul la impact frontal şi ajută la evitarea prinderii sub roţi a pietonilor sau bicicliştilor, în eventualitatea unui accident. Toate aceste schimbări pot contribui la salvarea vieţilor a sute de victime şi la economisirea a miliarde de litri de motorină, în fiecare an.

Jeannot Mersch, reprezentantul Federaţiei Europene a Victimelor Traficului Rutier a afirmat: „Autocamioanele au o reputaţie foarte proastă atunci când vine vorba despre siguranţa traficului. În prezent, coliziunea frontală cu un autocamion poate fi comparată cu impactul cu un zid din cărmidă. Modificările designului cabinei vor contribui la reducerea vătămărilor grave şi vor salva anual sute de vieţi. Aceste modificări ar trebui introduse cât mai curând, pentru toate autotractoarele.”

Reglementările actuale ale UE permit, în mod implicit, o lungime a cabinei de doar aprox. 2,35m, ceea ce nu lasă loc pentru modificări ale părţii frontale. Acest lucru impiedică progresele în domeniile siguranţei şi eficienţei carburantului. Un studiu, realizat în anul 2012, de către Institutul german FKA2 pentru organizaţia Transport&Environment, indică faptul că o parte frontală mai rotunjită ar putea micşora rezistenţa aerului cu 12% şi ar reduce consumul de carburant cu 3-5%, ceea ce ar reprezenta pentru transportatori o economie medie anuală de 1.500 Euro (la preţurile actuale). Această economie de carburant ar insemna şi o reducere cu 5 Mt a emsiilor de gaze cu efect de seră.

„Autocamioanele europene au rămas în urmă şi din această cauză Europa plăteşte miliarde de euro în plus pentru carburanţi. Propunerea actuală este un mic pas către un transport de mărfuri potrivit pentru secolul XXI”, a afirmat William Todts, de la organizaţia Transport&Environment.

În mod regretabil însă, actuala propunere ar permite, în acelaşi timp, autocamioanelor mai lungi (25m) să treacă graniţele a două ţări vecine, în cazul în care acestea sunt de acord. Timp de 16 ani, a fost larg acceptat faptul că legea nu permite circulaţia „mega-autocamioanelor” decât pe teritoriile naţionale. Dacă această propunere va fi acceptată, utilizarea „mega-autocamioanelor” va deveni mai frecventă, ceea ce va duce la creşterea transportului rutier, a numărului de accidente şi a emisiilor.

Comisia a dat posibilitatea trecerii frontierelor de către „mega-autocamioane” fără a oferi garanţii corespunzătoare pentru siguranţa cetăţenilor şi pentru protecţia mediului.

Europenii au nevoie de autocamioane mai bune, nu de unele mai mari, mai transmite fundaţia Terra Mileniul III.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea noroc cu carul imediat după Paște. Au reușite pe toate planurile, vine o perioadă cu miracole în viața lor
Capital.ro
S-a stins cea mai mare actriță a României. Toți românii au iubit-o și admirat-o. Râmâne veșnic în inimile tuturor
Playtech.ro
O nouă sărbătoare legală în luna februarie. Alte zile libere ar putea fi însă eliminate
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Se construiește un TGV românesc. Trenuri rapide, cu 200 km/h
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Program STB de Paște 2025. Cum circulă autobuzele, troleibuzele și tramvaiele în noaptea de Înviere
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Candidatul pe care îl va susține Călin Georgescu: Are cel mai bun profil de președinte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Exclusiv! Ioana Tufaru, prinsă că bea alcool și fumează în timp ce este gravidă! VIDEO
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai