Cei 27 ar putea, în schimb, să ia în calcul să revizuiască declaraţia politică cu privire la viitoarele relaţii comerciale între Uniunea Europeană (UE) şi Regatul Unit – anexată acordului Brexitului, dacă Guvernul britanic este dispus să facă unele concesii, a precizat un purtător de cuvânt al CE, Margaritis Schinas.
Oficiali europeni au declarat în trecut că UE ar putea să dea dovadă de mai multă flexibilitate, dacă Londra renunţă, de exemplu, să menţină în text refuzul de a rămâne în Uniunea Vamală în mod permenent – o iniţiativă care ar atenua, subliniază ei, tensiunile cu privire la frontiera irlandeză.
Regatul Unit nu a cerut, pentru moment vreo amânare a datei ieşirii sale din UE, stabilită la 29 martie, în aplicarea Articolului 50 al Tratatului european de la Lisabona, însă UE ar fi dispusă să examineze o asemenea cerere, a continuat purtătorul de cuvânt al Comisiei.
„Nu există o cerere de prelungire. Dacă Regatul Unit formulează o asemenea cerere şi explică motivul, Celor 27 le revine să se pronunţe în unanimitate asupra acestei cereri”, a declarat Margaritis Schinas.
Camera Comunelor a respins marţi seara cu o majoritate zdrobitoare – de 432 la 202 voturi – acordul negociat de premierul Theresa May, aruncând ţara în cea mai mare incertitudine, cu zece săptămâni înainte de Brexit, între riscul unui „no deal” şi îndemnuri la organizarea unui nou referendum pe tema apartenenţei la UE.
„RISCUL UNUI NO DEAL NU A FOST NICIODATĂ MAI MARE”, AVERTIZEAZĂ BARNIER
„Riscul unui no deal nu a fost niciodată mai mare”, a avertizat negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier, în faţa eurodeputaţilor, la Strasbourg, miercuri, la o zi după respingerea acordului în Parlamentul britanic.
„Hotărârea noastră rămâne de a evita un asemenea scenariu, însă avem responsabilitatea de a fi lucizi. Acesta este motivul pentru care, de partea noastră, este necesar să ne intensificăm eforturile pentru a fi pregătiţi în această eventualitate”, a subliniat el.
CE a prezentat încă de la sfârţitul anului o serie de măsuri în vederea încercării atenuării consecinţelor unei ieşiri fără acord, în sectoare susceptibile să fie cele mai afectate – între altele, transport, finanţe, vamă, cetăţeni, mediu.
În deschiderea dezbaterii cu privire la Brexit în Parlamentul European (PE), miercuri dimineaţa, preşedinţia română a UE s-a angajat să acţioneze în vederea adoptării acestor măsuri „în timp util”.
Europenii încearcă – la o zi după greaua înfrângere politică suferită de Theresa May în Parlament, care a respins acordul retragerii negociat de Londra cu Cei 27 – să vadă care sunt efectele acesteia.
„Este prea devreme să evaluăm toate consecinţele acestui vot”, a declarat Michel Barnier în hemiciclu, la Strasbourg.
Negociatorul-şef european a constatat „motivaţiile foarte diferite, foarte diverse, uneori opuse, eventual contradicrorii” ale parlamentarilor britanici care au votat împotriva acordului.
LONDRA NU AMÂNĂ DATA BREXITULUI
Ministrul britanic însărcinat cu Relaţia cu Parlamentul Andrea Leadsom a reafirmat miercuri că Guvernul Theresei May nu va amâna data Brexitului, stabilit la 29 martie, la ora locală 23 (sâmbătă, 30 martie, 1.00, ora României).
„Am fost clari asupra faptului că nu vom amâna Articolul 50 (al Tratatului european de la Lisabona cu privire la plecarea unui stat membru UE)”, a declarat ea la BBC.
Theresa May nu caută idei întru totul noi pentru a evita un Brexit fără acord, dar a recunoscut că ar pute fi necesare noi iniţiative în vederea adoptării acordului, a declarat Andrea Leadsom.