Numirea fulger a lui Selmayr, mâna dreaptă a lui Juncker, în cea mai înaltă funcţie în administraţia de la Bruxelles, a fost criticată de Parlamentul European.
Eurodeputaţii au adresat 134 de întrebări Comisiei despre condiţiile în care s-a făcut această numire şi despre respectarea regulilor interne ale instituţiei.
Într-un răspuns de 80 de pagini, publicat duminică pe site-ul său, executivul UE dă asigurări că ‘decizia a fost luată de colegiul comisarilor în unanimitate, în deplină conformitate cu regulamentul intern şi cu regulile de procedură ale Comisiei’.
Criticile denunţă modul în care Selmayr a fost promovat în ziua de 21 februarie: într-o singură reuniune, el a fost numit mai întâi secretar general adjunct, iar după câteva minute, secretar general, când titularul postului, Alexander Italianer, şi-a anunţat plecarea.
Comisia a confirmat că preşedintele Juncker cunoştea din 2015 intenţia lui Italianer şi i-a împărtăşit-o lui Selmayr, dar a dezminţit că ar fi existat un plan pus la cale de preşedintele CE şi de şeful său de cabinet pentru a-l propulsa pe german în postul respectiv.
În plus, menţionează Comisia, Selmayr nu a obţinut practic o promovare, rămânând la acelaşi grad.
Eurodeputata liberală Sophie in’t Veld a declarat recent că acest caz ‘distruge credibilitatea Uniunii Europene în calitate de campioană a integrităţii şi transparenţei’.
În ce-l priveşte, Jean-Claude Juncker, membru al Partidului Populat European, i-a avertizat joi pe liderii acestuia că va demisiona dacă Martin Selmayr va trebui să plece.
‘Dl Selmayr nu va demisiona pentru că sunt singurul în măsură să-i ceară să demisioneze’, a declarat Juncker a doua zi.