Comisia Europeană alocă fonduri de 110,5 milioane euro pentru sistemul de apă şi canalizare în nord-vestul României

Prin Fondul de coeziune sunt investiţi 110,5 milioane de euro în distribuţia apei potabile şi reţeaua de colectare a apelor reziduale din regiunea de nord-vest a României (Turda - Câmpia-Turzii), se arată într-un comunicat publicat joi de Comisia Europeană.
Iulian Tudor
06 iun. 2019, 11:53
Comisia Europeană alocă fonduri de 110,5 milioane euro pentru sistemul de apă şi canalizare în nord-vestul României

Comisarul pentru politica regională, Corina Creţu, a semnat finanţarea „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în regiunea Turda – Câmpia-Turzii”, care va asigura tuturor locuitorilor din sudul judeţului Cluj acces la servicii de apă şi canalizare, prin extinderea şi modernizarea infrastructurii existente.

Acest proiect major este parte a Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM) şi va beneficia de un sprijin financiar din partea UE de peste 110 milioane de euro, prin Fondul de coeziune.

Proiectul va fi implementat în 13 localităţi din judeţul Cluj, reunite în cadrul Asociaţiei de dezvoltare intercomunitară „Apa Văii Arieşului” (Aiton, Călăraşi, Câmpia Turzii, Ciurila, Luna, Mihai Viteazu, Petreştii de Jos, Ploscoş, Sănduleşti, Tureni, Turda, Tritenii de Jos, Viişoara) şi vine în continuarea investiţiilor făcute din bani europeni în perioada 2007 – 2013 în reţeaua de apă şi canalizare din această parte a judeţului.

La momentul aprobării proiectului, comisarul european Corina Creţu a declarat: „Mă bucur că lucrurile sunt duse mai departe şi că finanţarea europeană va contribui la îmbunătăţirea condiţiilor de trai în regiunea Turda – Câmpia Turzii. Concret, cu aproape 155 milioane de euro – din care peste 110 milioane din fonduri europene, la care se adaugă co-finanţarea naţională de aproape 45 milioane de euro, peste 16.500 de locuitori vor avea apă potabilă de calitate în gospodarii, în timp ce 14.000 de locuinţe vor fi racordate la sistemul de canalizare. Aceasta înseamnă că, peste patru ani, aproape toată populaţia din această zonă va fi racordată la reţeaua de apă şi canalizare”.

Proiectul prevede reabilitarea a 104 kilometri din lungimea reţelei actuale de transport al apei, precum şi extinderea acesteia cu peste 250 de kilometri de conducte. În ceea ce priveşte sistemul de canalizare, sunt prevăzute reabilitarea actualei reţele pe o lungime de 48 de kilometri, extinderea acesteia cu 130 de kilometri, construirea a 48 de noi staţii de pompare, precum şi extinderea a două staţii de tratare a apelor uzate.

Proiectul urmează să fie implementat până la finele anului 2023 şi va contribui la păstrarea unui mediu înconjurător mai curat, care asigură protecţia sănătăţii locuitorilor şi previne deversările de apă uzata din reţeaua de distribuţie şi stocare.

Pentru perioada 2014 – 2020, România beneficiază de o alocare de peste 22 de miliarde de euro în cadrul Politicii de coeziune, din care mai mult de nouă miliarde sunt dedicate Programului Operaţional Infrastructura Mare (POIM). Din acestea, şapte miliarde de euro sunt finanţări prin Fondul de coeziune, iar peste două miliarde prin Fondul european de dezvoltare regională.

DailyBusiness
Se schimbă legislația. Se confiscă plăcuțele de înmatriculare și certificatul mașinii
Spynews
”Ei știu că noi aveam un plan”. Ce mesaj le transmite Adriana Bahmuțeanu copiilor ei. Vedeta luptă în continuare să îi ia acasă, după moartea lui Silviu Prigoană
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Lidl bagă la raft de sâmbătă, 16 noiembrie, două produse pe care românii se bat să le cumpere. Se vor vinde ca pâinea caldă
Capital.ro
Mașinile interzise în România. Restricție la dreptul de circulație din 17 noiembrie, ora 07:00
Playtech.ro
Silviu Prigoană și-a făcut singur parastasul de 40 de zile acum 16 ani: ce spun preoții despre acest obicei neobișnuit
DailyBusiness
Economia României. Avertismente dure de la Comisia Europeană
Adevarul
Presupușii criminali ai milionarului din Arad s-au îmbogățit peste noapte după îndeplinirea misiunii
wowbiz.ro
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu: "Copiii nu vor să o vadă: «"Știm ce i-ai făcut lui tati»"
Spynews
Imagini de colecție cu Silviu Prigoană și Adriana Bahmuțeanu în ziua nunții. S-au căsătorit pentru prima dată în 2003
Spynews
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
Evz.ro
Vremea vine cu alte mari surprize. Nici meteorologii nu se mai așteptau
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
kanald.ro
Vreme neobișnuită în acest weekend. Prognoza meteo actualizată pentru 16 și 17 noiembrie
Cancan.ro
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela, care nici măcar nu locuia cu el!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Statul pune TAXĂ. Banii de care românii NU se vor bucura, deși i-au câștigat
StirileBZI
Românii plătesc din noiembrie o nouă taxă! Este deja inclusă în facturi și nu o poți evita
Prosport.ro
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
stirilekanald.ro
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
substantial.ro
AfD cere președintelui ales Donald Trump să vorbească în Parlamentul European
MediaFlux
SE TERMINĂ RĂZBOAIELE! DONALD TRUMP a dat vestea cea mare!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scheletul unui copil, descoperit în Parcul Botanic din Timișoara