Comisia Europeană ameninţă cu sancţiuni ţările care nu primesc migranţi

Comisia Europeană a avertizat joi că "nu va ezita" să lanseze proceduri de infringement împotriva țărilor care refuză să primească refugiați din Italia și Grecia, cerând totodată înăsprirea măsurilor luate la nivel național împotriva migranților ilegali, relatează AFP și Reuters.
Filip Stan
02 mart. 2017, 12:16
Comisia Europeană ameninţă cu sancţiuni ţările care nu primesc migranţi

Executivul european a cerut accelerarea expulzărilor, prin „încheierea rapidă” de acorduri de readmisie cu Nigeria și Tunisia și reținerea „persoanelor pentru care a fost luată decizia de retrimitere” dacă există ‘un risc de fugă”.

„Este de datoria noastră să le transmitem clar migranților, partenerilor noștri din terțe țări și concetățenilor noștri că, dacă oamenii au nevoie de ajutor, îi vom ajuta, dacă nu, ei trebuie să se întoarcă”, a insistat prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Circa 13.500 de solicitanți de azil au fost până în prezent „relocați” din Grecia și Italia (dintre care aproximativ 9.600 din Grecia), în condițiile în care restul țărilor europene s-au angajat în septembrie 2015 să primească până la 160.000 în doi ani. Acest plan este menit să demonstreze solidaritatea UE cu migranții care fug de război și să reducă presiunea imensă asupra Atenei și Romei, scrie Agerpres.

Dar Ungaria, Austria și Polonia „refuză în continuare să participe la program”, în timp ce altele (Republica Cehă, Bulgaria, Croația și Slovacia) „nu se implică decât într-o măsură foarte limitată”, a deplâns Comisia.

Dacă statele membre „nu își intensifică’ acțiunile de relocare în scurt timp, Comisia „nu va ezita să își folosească puterile conferite de tratate”, a reiterat executivul european, cu referire la procedurile de infringement prevăzute în legislația europeană.

Uniunea Europeană încearcă să reducă imigrația după ce aproximativ 1,6 milioane de refugiați și migranți au ajuns pe continent, via Marea Mediterană, în 2014-2016.

„Rata de returnare trebuie îmbunătățită”, a declarat la rândul său joi comisarul pentru migrație Dimitris Avramopoulos, prezentând noi propuneri ale executivului european pentru a crește deportările. „Statele membre ar trebui să utilizeze de asemenea posibilitatea de a plasa migranții în detenție dacă există riscul de sustragere și pentru perioadă suficientă pentru a fi în măsură să completeze procedura de returnare și readmisie”, a adăugat el.

Comisia Europeană consideră că statele membre ar trebui să ia în considerare perioade de detenție mai lungi de până la 18 luni, deși Avramopoulos a adăugat că aceasta ar trebui să fie o opțiune numai în cazurile în care „migranții nu cooperează” sau „există riscul de sustragere”.

Bruxellesul a mai prezentat joi un „plan de acțiune” pentru a trimite înapoi într-o manieră mai sistematică migranții non-eligibili la dreptul de azil. Comisia cere statelor membre în special să scurteze „timpul de recurs” împotriva deciziilor de returnare, care să nu mai „comporte data de expirare”. Executivul european a propus să pună la dispoziția statelor membre 200 de milioane de euro în 2017, „pentru a sprijini măsurile la nivel național în materie de returnare, precum și acțiuni europene comune”.

Negocierea acordurilor de readmisie cu țări terțe ar trebui accelerată, consideră executivul european, care solicită „încheierea rapidă” a unor astfel de acorduri cu Nigeria, Tunisia și Iordania, dar și „angajarea unui dialog cu Marocul și Algeria”.

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Șoșoacă ne aruncă în lumea a treia. Niciodată nu s-a mai întâmplat așa ceva
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Soluționare HALUCINANTĂ în cazul lui Robert de la Insula Iubirii. Ce s-a întâmplat la Poliția Animalelor, a povestit totul cu zâmbetul pe buze
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Vor plăti mai puțin. Decizie pentru cei care alimentează cu motorină. Ordin la Guvern azi, 18 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Noi Dezvăluiri în Ancheta Dentistei din Brăila: Cauza Morții și Probele Descoperite de Criminaliști
MediaFlux
REDUCERI la facturile de ENERGIE ELECTRICĂ
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'