‘Securitatea și frontierele statelor membre ale Uniunii Europene sunt inviolabile și vreau ca Moscova să înțeleagă clar acest lucru’, a declarat Juncker, după ce a abordat situația din Ucraina, în primul său discurs privind ‘Starea Uniunii’, în fața Parlamentului European de la Strasbourg.’Statele membre baltice trebuie să știe că solidaritatea nu este un cuvânt lipsit de conținut. Suntem aici astăzi și vom fi aici atunci când va fi nevoie’, a adăugat el.
Desprinzându-se în anii 1990 de pe orbita sovietică, Estonia, Letonia și Lituania au aderat la UE și NATO în anul 2004.Împreună cu Polonia, aceste țări sunt deosebit de preocupate de acțiunile Moscovei în Ucraina, unde Rusia, care a anexat în martie 2014 Crimeea, este acuzată de susținerea separatiștilor proruși în Donbas.
‘Țările baltice, Polonia nu trebuie să creadă că nu vom fi acolo dacă, într-un fel sau altul, securitatea și frontierele lor se vor afla în pericol. Avem obligația de a proteja securitatea tuturor, dacă este necesar’, a subliniat șeful executivului comunitar, care a solicitat în mod repetat crearea unei armate europene.
Citeşte şi CRIZA IMIGRANŢILOR. Punctele principale din discursul lui Juncker în faţa Comisiei Europene
Potrivit unei copii — distribuită mass-media — a discursului său, Juncker intenționa să pledeze pentru înăsprirea sancțiunilor instituite de UE împotriva Moscovei ca urmare a implicării acesteia în conflictul din estul Ucrainei.
Aceste sancțiuni au ‘un cost pentru fiecare din economiile noastre și au un impact asupra unor sectoare importante, cum ar fi agricultura. Dar ele reprezintă un mijloc puternic de a răspunde la agresiune și la încălcarea dreptului internațional’, a spus Juncker, în conformitate cu textul discursului.
‘Ele trebuie menținute atât timp cât acordurile de la Minsk (care prevăd o încetare a focului) nu vor fi pe deplin respectate. Noi trebuie să ne păstrăm sângele rece și unitatea noastră’, a estimat el, potrivit aceluiași text. ‘UE trebuie să arate Rusiei că orice confruntare are un cost, dar trebuie, de asemenea să arate clar că este gata și să se implice’, afirmă Jean-Claude Juncker.