Comisia Europeană avertizează: Deficienţe grave în datele privind calitatea aerului în România. Situaţia reală ar putea fi dezastruoasă

Comisia Europeană (CE) a identificat deficienţe grave şi structurale în datele privind calitatea aerului măsurate de Reţeaua de monitorizare din România şi raportate la Bruxelles, iar în realitate situaţia ar putea fi mult mai gravă decât cea transmisă efectiv, reiese din Raportul de ţară privind evaluarea din 2019 a punerii în aplicare a politicilor de mediu ale UE (EIR), întocmit de forul european, şi publicat vineri.
Iulian Tudor
05 apr. 2019, 12:42
Comisia Europeană avertizează: Deficienţe grave în datele privind calitatea aerului în România. Situaţia reală ar putea fi dezastruoasă

„Calitatea slabă a aerului continuă să fie o problemă în România. Principalele surse de poluare a aerului provin din sectorul transporturilor şi din cel al energiei, în special din utilizarea combustibililor fosili/solizi în gospodării. România ar putea înregistra progrese semnificative în vederea soluţionării acestei probleme prin: restructurarea sistemului energetic şi a sistemului de încălzire a gospodăriilor (prin favorizarea integrării surselor regenerabile şi trecerea la gaze naturale, la încălzirea centralizată şi la controlul poluării), măsuri de trafic şi alte măsuri de control şi prevenire a poluării. În acelaşi timp, au fost identificate deficienţe grave şi structurale în datele privind calitatea aerului măsurate de reţeaua de monitorizare din România şi raportate Comisiei Europene. În realitate, situaţia ar putea fi mult mai gravă decât cea raportată efectiv”, se menţionează în document.

Pe de altă parte, conform EIR 2019, gestionarea deşeurilor rămâne o provocare majoră pentru România, „în pofida progreselor formale înregistrate ca urmare a adoptării planului naţional de gestionare a deşeurilor în decembrie 2017”.

Astfel, în contextul în care reciclarea şi utilizarea eficientă a resurselor se află încă la niveluri scăzute în comparaţie cu tendinţa prezentată în EIR 2017, Raportul de alertă timpurie din 2018 al Comisiei arată că România este considerată a fi expusă riscului de a nu îşi îndeplini obiectivul de reciclare a deşeurilor municipale în proporţie de 50% stabilit pentru anul 2020. „Economia circulară rămâne slab dezvoltată, deşi există potenţial în acest domeniu, fapt confirmat de o conferinţă pe această temă organizată în România în 2017.Este necesar să se adopte măsuri suplimentare care să fie puse în aplicare pe deplin. Totodată, trebuie să crească gradul de conştientizare cu privire la economia circulară”, se notează în Raport.

În ceea ce priveşte calitatea apei, concluziile publicate vineri relevă faptul că România trebuie să îşi îmbunătăţească în continuare politica în domeniu în conformitate cu Directiva-cadru privind apa. În plus, România face încă eforturi pentru punerea în aplicare a Directivei privind tratarea apelor urbane reziduale şi pentru ameliorarea cantităţii şi a calităţii apei potabile.

„Având în vedere ratele de conformare foarte scăzute cu termenele intermediare din 2013 şi 2015 stabilite în Tratatul de aderare, Comisia a decis să iniţieze o procedură de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor. În conformitate cu Tratatul de aderare a României, termenul final pentru ca România să se conformeze Directivei privind tratarea apelor urbane reziduale este 31 decembrie 2018, iar problema se va agrava cel mai probabil”, se precizează în EIR 2019.

La capitolul conservarea naturii, punerea în aplicare a directivelor privind natura rămâne o provocare considerabilă pentru România, iar reţeaua Natura 2000 pare să fie afectată de lipsa unui cadru adecvat de capacitate administrativă şi de deficitul de cunoştinţe şi date actualizate.

Documentul oficial subliniază că România se bazează în continuare într-o măsură considerabilă pe fondurile şi oportunităţile de creditare ale UE, dar „cu toate acestea, există un deficit de capacitate administrativă şi un grad insuficient de pregătire/maturizare a proiectelor, precum şi de prioritizare a diferitelor aspecte de mediu”, iar „acest lucru afectează capacitatea de utilizare a fondurilor care sunt disponibile şi foarte necesare”.

Pe de altă parte, în documentul Comisiei Europene este prezentat un exemplu de bune practici, derulat în România – Proiectul LIFE „Connect Carpathians’ – Îmbunătăţirea conectivităţii populaţiilor de urs şi lup cu ajutorul unei reţele regionale de situri Natura 2000 în România.

Proiectul, care se desfăşoară în perioada septembrie 2013 – februarie 2019, are ca scop îmbunătăţirea conectivităţii peisajului printr-un coridor ecologic creat în vestul României. Coridorul este format dintr-o reţea de situri Natura 2000 care se întinde între Munţii Apuseni şi Carpaţii Meridionali şi reprezintă singura rută prin care unele specii emblematice, precum ursul şi lupul, se pot deplasa între cele două zone.

Printre activităţile proiectului se găsesc: creşterea capacităţii agenţiilor responsabile şi a administratorilor siturilor Natura 2000 de conservare a peisajului, implicarea factorilor interesaţi locali în gestionarea conectivităţii, asigurarea terenurilor necesare pentru crearea coridoarelor de legătură şi gestionarea coridoarelor pentru crearea unor peisaje permeabile pentru carnivore.

Comisia Europeană a publicat, vineri, cea de-a doua evaluare a punerii în aplicare a politicilor de mediu (EIR), ca parte a iniţiativei lansate în 2016, în scopul îmbunătăţirii punerii în aplicare a politicii europene de mediu şi a normelor convenite de comun acord în toate statele membre ale UE.

Conform documentului, dacă legislaţia în domeniul mediului ar fi pusă în aplicare pe deplin, suma care s-ar economisi la nivelul UE în ceea ce priveşte costurile de sănătate şi costurile directe pentru mediu ar fi de circa 55 de miliarde de euro pe an.

DailyBusiness
Cele două zodii care își găsesc iubirea vieții lor în ianuarie 2025. Soarele răsare pe strada amorului pentru acești nativi
Spynews
Irisha, primul interviu despre iubitul care o răsfață cu zeci de trandafiri și cadouri scumpe. Ce nu ar putea să îi ierte niciodată partenerului de viață
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Fanatik.ro
Alina Bădic anunță ce sunt, de fapt, restanțele karmice. Cum se face abordarea corectă a relațiilor din viața noastră
Capital.ro
Decizie pentru mașinile mai vechi de 15 ani. Nu se mai repară?! Comisia Europeană a dat ordin
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Benzină la discreție. Cât consuma președintele Senatului înainte de tăierile lui Bolojan
Adevarul
Adevărul despre tăierile de posturi la CJ Bihor. Cine sunt cei doi angajați care au reușit să câștige în instanță
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Cum a reacționat Beni, după ce a văzut-o pe Dana Roba alături de alt bărbat. Primele declarații: ”Este istorie” | VIDEO
Spynews
Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni. Două avioane au cerut să se întoarcă la sol!
Evz.ro
Noi reguli la îmbarcarea în avion. Aveți mare grijă cu ce vă îmbrăcați
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Pensii 2025: Ce se întâmplă cu indexarea? Avertismente dure pentru 5 milioane de români
Cancan.ro
Cât a plătit Mohamed pentru 2 prăjituri, 2 dobrogene și 2 ceaiuri la brutăria deținută de Dragoș Bucur și Dana Nălbaru
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
S-a dezvăluit! Cine e sigur în spatele lui Călin Georgescu: Este al lor!
StirileBZI
Amendă de 2.500 lei pentru cei care stau la bloc dacă nu fac asta! Este legat de numărul apartamentului
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Donald Trump suspendă asistenţa externă pentru dezvoltare la început de mandat
MediaFlux
Se MAJOREAZĂ PENSIILE și în 2025! ANUNȚ privind INDEXAREA veniturilor SENIORILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
De la horă la petarde: cum s-a transformat Ziua Unirii în Ziua Dezbinării