Comisia Europeană avertizează România să îşi respecte obligaţiile de disciplină bugetară

Comisia Europeană a avertizat în scris România şi alte cinci state membre să ia măsurile oportune pentru îndeplinirea obligaţiilor legate de disciplina bugetară asumate în Pactul de stabilitate şi creştere, în urma identificării unor riscuri de nerespectare a acestora, se arată într-un comunicat al instituţiei. Celelalte state avertizate sunt Spania, Belgia, Croaţia, Finlanda şi Italia.
Alina Costache
10 mart. 2016, 09:33
Comisia Europeană avertizează România să îşi respecte obligaţiile de disciplină bugetară

„Am identificat şase ţări ale căror strategii bugetare ar putea prezenta riscuri la adresa respectării angajamentelor luate în cadrul Pactului de stabilitate şi de creştere. Aceste ţări mai au încă timp să ia măsurile necesare, de aceea le trimitem astăzi un semnal de avertizare timpurie. Suntem pregătiţi să începem un dialog constructiv cu aceste ţări în vederea minimizării riscurilor avute în vedere”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele CE responsabil pentru moneda euro şi dialogul social.

Evaluarea conformităţii cu Pactul este un proces continuu, care se desfăşoară pe tot parcursul anului, se arată în comunicat.

Pentru Spania, întrucât această ţară face în prezent obiectul procedurii aplicabile deficitelor excesive, atenţionarea ia forma unei recomandări autonome a Comisiei, care reprezintă un instrument curent introdus în pachetul privind supravegherea şi monitorizarea bugetare ca un mecanism de alertă timpurie pentru statele membre din zona euro în cadrul componentei corective.

Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi vamă, a declarat la rândul său că măsurile reflectă o evaluare actualizată a perspectivelor bugetare dintr-o serie de ţări în urma previziunilor economice de iarnă ale Comisiei.

„Am făcut tot ce am putut pentru a alerta autorităţile naţionale cu privire la riscurile privind respectarea obligaţiilor. De ele depinde acum modul în care vor ţine seama de observaţiile noastre atunci când îşi vor prezenta, în aprilie, planurile bugetare pe termen mediu”, a spus M.oscovici.

Şeful direcţiei de Afaceri Economice şi Financiare din Comisia Europeană, Isabel Grilo, a avertizat miercuri, la Bucureşti, că măsurile de stimulare fiscală, creşterea cheltuielor şi lipsa unor studii care să analizeze clar impactul deciziilor ar putea genera un deficit structural de aproape 4% din produsul intern brut (PIB) în 2017.

Deficitul structural se calculează pe baza dezechilibrului fundamental, pe termen lung, între cheltuielile şi încasărilor bugetului.

„Scăderea cotei generale de TVA la 20% şi a celei pentru alimente la 9% a contribuit cel mai mult la o deviere de la cadrul fiscal în 2015. În 2017 am putea vedea un deficit structural de 4% (din PIB, n.r.), după un nivel de 3% înregistrat în 2016. S-ar putea pierde progresele făcute în 2014 şi 2015, când deficitele structurale nu au depăşit 1%”, a spus Grilo.

Oficialul european susţine că implementarea măsurilor decise de către autorităţile din România nu a fost în conformitate cu recomandările executivului de la Bruxelles, iar studiile de impact au lipsit.

„Multe măsuri au fost luate ad-hoc, rapid. Nu s-a studiat cu atenţie impactul măsurilor luate. Pe lângă impactul direct al acestora, a existat şi unul indirect, care nu este încă cunoscut în mod exact”, a mai spus oficialul european.

Pentru acest an, guvernul are programat un deficit bugetar de aproape 3% din PIB, nivel dublu faţă de cel înregistrat în 2015.

Ca parte a ciclului semestrului european, în primăvară pot fi adoptate noi propuneri ale Comisiei de recomandări ale Consiliului adresate statelor membre în materie bugetară. Acest lucru va permite luarea în considerare a informaţiilor pe care statele membre le prevăd în programele lor naţionale de reformă şi în programele lor de stabilitate sau de convergenţă, inclusiv a oricărei acţiuni ulterioare pachetului de astăzi.

Recomandările se vor baza, de asemenea, pe previziunile de primăvară ale Comisiei, care vor include datele bugetare finale pentru 2015 validate de Eurostat.

În urma comunicării din 8 martie 2016 privind semestrul european 2016, Comisia va iniţia consultări cu guvernele, parlamentele naţionale, partenerii sociali şi alte părţi interesate.

În martie şi în aprilie, Comisia va organiza, de asemenea, alte întâlniri bilaterale cu statele membre. Aceste întâlniri vor constitui o ocazie de a discuta rapoartele de ţară cu autorităţile naţionale.

În luna aprilie, statele membre urmează să îşi prezinte programele naţionale de reformă şi programele de stabilitate (în cazul ţărilor din zona euro) sau de convergenţă (în cazul ţărilor din afara zonei euro), inclusiv măsurile luate în urma pachetului de iarnă.

Pe această bază, Comisia va prezenta în primăvară propunerile sale privind un nou set de recomandări specifice fiecărei ţări, care vor viza principalele provocări ce trebuie abordate. Recomandările vor cuprinde şi orientări de ordin bugetar, care se vor baza pe previziunile de primăvară ale Comisiei ce vor include datele bugetare finale pentru 2015 validate de Eurostat.

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Cât de des ar trebui să mănânci pepene roșu. Sunt persoane care nu trebuie să consume zilnic
Capital.ro
Mașinile interzise în România. Ordin clar. Se aplică de azi, 17 iulie, ora 11:00
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Unt de casă. Rețeta cu două îngrediente
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
De necrezut! Cât costă un șnițel de pui cu piure de cartofi, la 'împinge tava' în Eforie Nord
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Reguli ITP 2024. Obligatoriu pentru mașinile mai vechi de 12 ani din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Curtea Supremă a amânat execuția unui deținut din Texas cu 20 de minute înainte de injecția letală
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'