Comisia Europeană cere emiterea certificatelor digitale COVID înainte de 1 iulie

Comisia Europeană cere statelor membre emiterea certificatelor digitale COVID înainte de 1 iulie în spațiul comunitar. Care sunt condițiile de călătorie aplicate zonelor risc epidemiologic de Uniunea Europeană.
Alina Costache
31 mai 2021, 20:52
Comisia Europeană cere emiterea certificatelor digitale COVID înainte de 1 iulie

Într-o actualizare la recomandările făcute pentru emiterea certifcatelor digitale COVID la nivelul Uniunii Europene, Comisia Europeană solicită eforturi suplimentare din partea statelor membre pentru a se asigura punerea în aplicare fără probleme înainte de data intrării în vigoare, 1 iulie.

În acest scop, statele membre ar trebui să utilizeze, în cea mai mare măsură posibilă, instrumentele existente în temeiul legislației naționale pentru a începe să emită certificatele digitale COVID ale UE încă înainte de intrarea în vigoare a regulamentului de bază la 1 iulie.

În cazul în care legislația națională prevede verificarea certificatelor COVID-19, titularii unui certificat digital UE COVID-19 ar putea deja să îl folosească atunci când călătoresc”, se arată în comunicatul Comisiei Europene.

Comisia a anunțat că va sprijini acest proces prin lansarea, marți, 1 iunie, a părții centrale a certificatului digital UE COVID-19, respectiv a gateway-ului UE care stochează cheile publice necesare verificării unui certificat digital COVID al UE. Având în vedere că prin intermediul portalului UE nu se face schimb de date cu caracter personal, statele membre ar putea utiliza deja funcționalitatea acestuia.

Comisia Europeană cere emiterea certificatelor digitale

Comisia Europeană a mai propus, luni, actualizarea criteriilor comune pentru zonele cu risc epidemiologic și introducerea mecanismului de „frânare de urgență”, pentru a avea în vedere incidența noilor variante de coronavirus de îngrijorare (VOC) sau de interes (VOI). Propunerea include, de asemenea, și dispoziții specifice privind copiii pentru a asigura unitatea familiilor și o perioadă pentr teste de valabilitate standard. Actualizarea pentru condițiile de călătorie în interiorul UE se bazează pe harta codificată în culori publicată de Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC).

Citeşte şi: Dan Barna, declaraţie surprinzătoare: Dacă în Europa se va ajunge la pașaport Covid, sunt convins că și România va merge în aceeși direcție

RESTRICȚIILE aplicate în ZONELE de călătorie în UE: de la verde la roșu închis:

ZONE VERZI: Fără restricții
ZONE PORTOCALII: Statele membre ar putea solicita un test înainte de plecare (antigen rapid sau RT-PCR).
ZONE ROȘII: Statele membre ar putea solicita călătorilor să fie supuși unei carantine, cu excepția cazului în care au un test înainte de plecare de tip antigen rapid sau RT-PCR).
ZONE ROȘU-ÎNCHIS: Călătoriile neesențiale ar trebui să fie intens descurajate. Rămân valabile testarea anti-COVID-19 și carantinarea.

Persoanele complet vaccinate care dețin certificate de vaccinare în conformitate cu certificatul digital COVID al UE ar trebui să fie exceptate, în călătorii, de la teste sau carantina de 14 zile după ultima doză de vaccin. Aceasta ar trebui aplicată și persoanelor care au trecut prin boală și au primit o singură doză de vaccin administrat în două doze.

În cazul în care statele membre acceptă dovada vaccinării pentru a renunța la restricțiile la libera circulație și în alte situații, de exemplu după prima doză dintr-o serie de două doze, acestea ar trebui să accepte, de asemenea, în aceleași condiții, certificate de vaccinare anti-COVID-19.

Persoanele care s-au recuperat după boală, care dețin certificate în conformitate cu certificatul COVID digital al UE ar trebui să fie exceptate de la testarea în interes de călătorie sau de carantină în primele 180 de zile după un test RT-PCR pozitiv.

Persoanele cu un certificat de test valabil în conformitate cu certificatul COVID digital al UE ar trebui să fie exceptate de la carantină.

Comisia mai propune o perioadă de valabilitate standard pentru teste: 72 de ore pentru testele RT-PCR și, dacă este acceptată de un stat membru, 48 de ore pentru testele rapide de antigen.

Reamintim că săptămâna trecută Serviciul de Telecomunicații Speciale a anunțat că  testarea interconectării la nivelul UE a certificatelor verzi de călătorie a fost un succes. Certificatul verde are date precum numele și prenumele, data nașterii, statul membru emitent și date medicale.

Certificatele digitale UE sunt gratuite și vor facilita călătoriile în spațiul european fără restricții epidemiologice, nefiind îngrădită libertatea de mișcare.

Ce conține certificatul verde anti-COVID-19

Certificatul digital UE conține date de identificare esențiale – numele și prenumele, data nașterii, statul membru emitent, date medicale privind categoria pentru care se emite documentul, precum și un identificator unic al certificatului.

UE a propus forma certificatelor pentru cele trei tipuri de situații: persoane vaccinate, persoane recuperate după COVID și persoane care au un test negativ în ultimele 72 de ore.

După implementarea sistemului informatic în țara noastră, preluarea datelor ce vor fi incluse în certificatele digitale UE se va realiza automat din Registrul Electronic Național de Vaccinări pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19 și din aplicația Corona-Forms pentru persoanele care au un test negativ în ultimele 72 de ore și persoanele care s-au recuperat după infectarea cu virusul SARS-CoV-2.

DailyBusiness
Produsul iubit din comunism revine în magazine! Prețul mic va câștiga inimile tuturor românilor
Spynews
Zodiile care vor fi lovite de noroc în perioada 3 - 9 februarie 2025. Acești nativi vor putea să creeze tot ce își doresc în viața lor
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Cine este patronul 5 to Go. Lanțul de cafenele a împânzit România și a devenit cel mai mare din Europa Centrală și de Est
Capital.ro
Călin Georgescu va fi eliminat! Candidatura lui va fi contestată și respinsă de CCR. A făcut o greșeală imensă
Playtech.ro
Ce trebuie să faci în februarie pentru ca trandafirii tăi să se umple de flori în primăvară. Tratamentul preventiv care îi
DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Adevarul
Mesajul unui vlogger pentru nostalgicii după comunism: „Haideți aici! Veți vedea cum un președintele a schimbat democrația în comunism”
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Rețeta de papanași a Simonei Gherghe. Ce pune prezentatoarea Mireasa în aluat ca preparatul să iasă pufos 
Spynews
Produsul din casă pe care îl folosești des, fără să știi cât este de periculos. E mai nociv decât folia de aluminiu
Evz.ro
Trei rețete de pâine dietetică. Nu te-ai fi gândit că poate fi preparată din aceste ingrediente
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Se schimbă data de livrare a voucherelor alimentare! Când le vor primi beneficiarii
Cancan.ro
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Verdict crunt pentru Călin Georgescu. Un celebru medic psihiatru: Este un psihopat, un sociopat, un anarhist și un populist
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Mercenarii români ajunși în siguranță acasă după misiunea din Congo
MediaFlux
TRUMP amenință INCLUSIV ROMÂNIA. Nimeni nu știe ce are de gând să facă
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Gura bate Guru: aurul monoatomic și profetul fără minte