Comisia Europeană va cere explicaţii de la grupul farmaceutic Pfizer pentru noile întârzieri ce vor apărea săptămâna viitoare în livrarea de vaccinuri COVID-19 pentru ţările membre ale Uniunii Europene, a anunţat un purtător de cuvânt al Executivului comunitar, citat de Agerpres.
„Vom solicita lămuriri din partea companiei”, a spus purtătorul de cuvânt într-o conferinţă de presă, după ce a fost întrebat despre noi întârzieri în livrarea de vaccinuri COVID-19 pentru ţările UE în săptămâna următoare.
Declaraţia reprezentantului CE vine la o zi după ce anunţase că se aşteaptă ca de săptămâna viitoare grupul farmaceutic Pfizer/BioNTech să revină la ritmul de producţie planificat pentru vaccinul anti-COVID.
Un anunţ asemănător făcuse şi compania Pfizer.
România primește săptămâna aceasta doar jumătate din dozele Pfizer promise
România a primit doar 50% din volumul programat pentru săptămâna aceasta, cealaltă jumătate urmând să fie alocată gradual până la finalul lui martie, iar livrările vor reveni la normal începând de săptămâna viitoare, a declarat Andrei Baciu, secretar de stat la Ministerul Sănătăţii.
Situaţia este similară în Polonia, ţară care luni a primit doar 176.000 de doze, adică aproape jumătate din ceea ce aşteptau autorităţile de la Varşovia. Guvernul ceh se pregăteşte pentru o reducere a livrărilor care să se întindă pe mai multe săptămâni, astfel că a decis să încetinească programul de vaccinare tocmai când a început să administreze şi doza de rapel.
Până acum, Comisia Europeană a comandat un număr de 600 de milioane de doze din vaccinul împotriva coronavirusului dezvoltat de Pfizer şi BioNTech, adică un număr suficient pentru a vaccina două treimi din populaţia blocului comunitar pe baza unui regim de două doze.
La această oră în Uniunea Europeană sunt autorizate două vaccinuri împotriva COVID-19. Este vorba despre vaccinul dezvoltat de Pfizer şi BioNTech şi cel produs de americanii de la Moderna.
EMA examinează în prezent documentaţia pentru vaccinul AstraZeneca/Oxford şi a anunţat că o decizie privind acordarea Autorizaţiei de Comercializare Condiţionată (CMA) în UE ar putea fi luată la reuniunea din 29 ianuarie a Comitetului pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP).