Ancheta denumită Paradise Papers se bazează pe analizarea a 13,4 milioane de documente confidenţiale obţinute de jurnalişti de la cotidianul Sueddeutsche Zeitung şi împărtăşite cu organizaţia Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ).
Comisarul european pentru Afaceri Economice, francezul Pierre Moscovici, a cerut o procedură rapidă şi credibilă în privinţa legislaţiei pentru operaţiuni care vizează companii şi conturi offshore, potrivit Mediafax.
„Lista neagră trebuie să fie gata până la sfârşitul anului. În cadrul întâlnirii miniştrilor de Finanţe ai UE de la Bruxelles, Paradise Papers, Panama Papers şi scandalul LuxLeaks au fost principalele subiecte. Miniştrii de Finanţe ai statelor membre UE discută sancţiunile pentru aşa-numitele. Nu are niciun rost să fie doar o ţară pe lista neagră a paradisurilor fiscale. Cele mai recente dezvăluiri că unele companii şi anumiţi oameni bogaţi sunt gata să facă orice pentru a nu plăti impozite”, a spus Moscovici.
Comisarul european a mai precizat că propunerile Comisiei Europene de a împiedica strategiile agresive de planificare a impozitelor din partea bancherilor şi avocaţilor trebuie să avanseze. Sunt vizate paradisuri fiscale corporatiste din Olanda, Luxemburg, Irlanda, Malta şi Marea Britanie, informează Mediafax.
Peste 120 de politicieni din aproape 50 de ţări apar în documentele confidenţiale obţinute de jurnalişti. Cele mai proeminente personalităţi implicate în acest scandal sunt Wilbur Ross, secretarul american al Comerţului, regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, campionul mondial de Formula 1 Lewis Hamilton sau artistul Bono de la U2. Totodată, numele unor companii precum Apple şi Nike sunt menţionate în această anchetă.