Comisia Europeană: Companiile, sprijinite să producă tehnologii prietenoase cu mediul

Comisia Europeană a lansat planul de acțiune privind ecoinovarea: întreprinderile vor primi sprijin pentru a asigura o creștere ecologică și cu beneficii pentru mediu.
Romania TV
15 dec. 2011, 11:29
Comisia Europeană: Companiile, sprijinite să producă tehnologii prietenoase cu mediul

Ecoinovarea este esențială pentru punerea în aplicare a strategiei Europa 2020 pentru o creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii.

Noul Plan de acțiune privind ecoinovarea (EcoAP) va stimula un proces de inovare care va reduce presiunea exercitată asupra mediului și va elimina decalajul dintre inovare și piață. Tehnologiile care respectă mediul sunt benefice pentru afaceri și contribuie la crearea de noi locuri de muncă, prin urmare, ecoinovarea este esențială pentru competitivitatea economică a Europei.

EcoAP este unul dintre angajamentele inițiativei-pilot „O Uniune a inovării” și se bazează pe Planul de acțiune pentru tehnologii ecologice (ETAP) din 2004. Pornind de la tehnologiile ecologice, planul EcoAp se concentrează pe conceptul mai amplu de ecoinovare și vizează obstacolele, provocările și oportunitățile specifice îndeplinirii obiectivelor de mediu prin intermediul inovării.

EcoAP include acțiuni atât în domeniul cererii și al ofertei, cât și în materie de cercetare, industrie, politică și instrumente financiare. Mai mult, acest plan recunoaște rolul cheie al reglementării în domeniul mediului, ca motor al ecoinovării și prevede o reexaminare a legislației de mediu. De asemenea, EcoAP subliniază importanța cercetării și inovării pentru producerea unor tehnologii inovatoare și introducerea lor pe piață și pune accentul pe dimensiunea internațională a ecoinovării și pe o mai bună coordonare a politicilor cu partenerii internaționali.

„Provocarea în materie de inovare pentru acest secol va fi exploatarea mai judicioasă a resurselor noastre, ceea ce implică să facem mai mult cu mai puțin, și reducerea impactului activităților noastre asupra mediului. Europa trebuie să fie prima care răspunde acestei provocări, în cazul în care dorim să fim competitivi într-o lume supusă la tot mai multe constrângeri privind resursele. Cererea mondială de tehnologii, produse și servicii ecologice cunoaște o creștere rapidă, chiar și în aceste vremuri dificile, ea fiind un domeniu în care Europa are multe de oferit. Acest plan vizează locuri de muncă ecologice și o creștere ecologică”, a declarat comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik.

Planul de acțiune va accelera ecoinovarea în toate sectoarele economiei, prin intermediul unor acțiuni bine direcționate. Pentru a impulsiona o cerere a pieței mai puternică și mai stabilă în favoarea ecoinovării, planul implică luarea de măsuri în domeniul stimulentelor legislative, al standardelor și achizițiilor publice și private; el va încuraja sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) în demersul acestora de a-și îmbunătăți pregătirea pentru investiții, precum și oportunitățile privind constituirea de rețele.

Aspectele-cheie ale noului plan de acțiune includ:

  • Utilizarea de politici și legislație în materie de mediu pentru a promova ecoinovarea;

  • Sprijinirea proiectelor de demonstrație și crearea de parteneriate pentru a introduce pe piață tehnologii operaționale promițătoare, inteligente și ambițioase;

  • Elaborarea unor noi standarde pentru stimularea ecoinovării;

  • Mobilizarea instrumentelor financiare și a serviciilor de asistență pentru IMM-uri;

  • Promovarea cooperării internaționale;

  • Sprijinirea dezvoltării competențelor și a locurilor de muncă emergente, precum și a programelor de formare conexe, pentru satisfacerea necesităților pieței forței de muncă; și

  • Promovarea ecoinovării prin intermediul parteneriatelor europene pentru inovare

Punerea în aplicare a planului se va face prin intermediul parteneriatului dintre părțile interesate, sectorul public și privat, și Comisie. Viitoarea analiză financiară intermediară va constitui un bun prilej de a evalua îndeplinirea obiectivelor stabilite în acest plan de acțiune. Noile eforturi se vor concentra pe dezvoltarea produselor și pe activitățile de demonstrație pentru a elimina decalajul dintre tehnologii și introducerea lor pe piață.

Prin „ecoinovare” se înțelege orice formă de inovare care are ca rezultat sau care urmărește un progres semnificativ și demonstrabil în direcția dezvoltării durabile, prin reducerea impactului asupra mediului, ameliorarea rezistenței la presiunile exercitate asupra mediului sau prin utilizarea mai eficientă și mai responsabilă a resurselor naturale.

Industriile ecologice europene sunt un sector economic important, cu o cifră de afaceri anuală estimată la 319 miliarde EUR, adică aproximativ 2,5% din PIB-ul UE.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
Taxă nouă pentru șoferi. Decizie pentru mașinile înmatriculate după 2001. Se plătește în plus din aprilie
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Cum diminuezi factura la gaze, dacă ai centrală termică. Metode simple
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Carte de identitate 2025. Se emite temporar, cu valabilitate 45 de zile. Decizie pentru toți românii cu buletin
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!