Cifrele prezentate de Comisia Europeană ne plasează în trimestrele 1 și 2 din 2024 într-o ascensiune economică constantă. Direcțiile Guvernului condus de Marcel Ciolacu – plafonarea prețurilor la alimente, energie, RCA pentru consumatori vulnerabili și creșterea veniturilor pentru toate categoriile populației – au dus la un avânt economic reflectat lună de lună în toți indicatorii de referință: scăderea ratei inflației, creșterea economică și creșterea puterii de cumpărare.
Astfel că și indicatorul Comisiei Europene de măsurare a încrederii în economia statelor arată un avans de 103,8 puncte al României în trimestrul al doilea, față de primul trimestru cu 102,5 puncte.
Cotațiile ESI se află în strânsă legătura cu evoluția produsului intern brut (PIB). O valoare de peste 100 de puncte indică, de regulă, o economie în creștere. Situație pe care o întrevede acum și România, care a avut peste 100 de puncte în primele trimestre din 2024.
Indicatorul de încredere în economia românească este acum la cote foarte ridicate pe fondul raportărilor bune furnizate de managerii din servicii și comerț, domeniile care înainte de cascada plafonărilor introduse de PSD criticau măsurile spunând că vor intra în faliment.
Protejarea populației vulnerabile prin plafonări la prețuri de energie și gaze, la alimente de bază, la tarife RCA și alte servicii ce puteau ajunge la tarife ridicate speculativ, a fost o decizie bună a guvernului atât din punct de vedere social, ci și strategic și economic. Asta deorarece puterea de cumpărare a românilor a fost protejată și chiar a crescut, iar astfel și vânzările au înregistrat o ascensiune.
În plus, s-a înregistrat scăderea de la lună la lună a ratei inflației, care a ajuns în mai la 5,1%, ca urmare a măsurilor de plafonare introduse de guvern în ultimul an.