Prima etapă a consultărilor a avut loc în perioada 14 ianuarie – 25 februarie 2020. La acel moment, Comisia Europeană a primit răspunsuri din partea a 23 de parteneri sociali din întreaga UE. Pe baza răspunsurilor primite, Comisia a ajuns la concluzia că se impun acţiuni suplimentare la nivelul Uniunii Europene.
Comisia Europeană a anunţat, prin intermediul unui comunicat, că, pentru redresarea economică, pentru construirea unor economii „echitabile şi reziliente” este necesar ca toţi lucrătorii din UE să câştige suficient cât să-şi poată permite un trai decent. În acest context, salariile minime sunt relevante în toate ţările UE, întrucât pot să pună la dispoziţia lucrătorilor vulnerabili o rezervă financiară pentru perioade dificile, să creeze stimulente mai puternice pentru muncă, îmbunătăţind astfel productivitatea, să reducă inegalităţile salariale în societate, să sporească cererea internă şi rezilienţa economiei şi să contribuie la eliminarea diferenţelor de remunerare între femei şi bărbaţi.
Iniţiativa UE urmăreşte să garanteze că salariile sunt stabilite ca urmare a unor negocieri colective care funcţionează bine; cadrele naţionale permit stabilirea şi actualizarea regulată a salariilor minime obligatorii; partenerii sociali sunt implicaţi în mod efectiv în stabilirea prin lege a salariului minim pentru a sprijini gradul de adecvare al salariului minim; variaţiile salariului minim şi exceptările sunt eliminate sau limitate; cadrele naţionale privind salariul minim sunt respectate în mod efectiv şi că există mecanisme de monitorizare.
Partenerii sociali, adică sindicatele și cu organizațiile patronale europene, trebuie să răspundă la întrebările adresate în cadrul consultării până la 4 septembrie 2020.