Scrisoarea de motivare reprezintă a doua fază a procedurii privind încălcarea dreptului comunitar, lansată în luna iulie. Ungaria a primit un termen de o lună pentru a modifica legea în conformitate cu reglementările europene. În caz contrar, Comisia Europeană se va adresa Curţii Europene de Justiţie.
În luna iunie, Parlamentul Ungariei a adoptat o lege potrivit căreia organizaţiile neguvernamentale care primesc donaţii străine peste pragul de 23.400 de euro sunt obligate să se înregistreze ca organizaţii finanţate din străinătate, în caz contrar riscând sancţiuni.
Detaliile ONG-urilor vor fi făcute publice şi vor fi obligate să declare că sunt considerate prin lege organizaţii finanţate din străinătate, pe site-urile lor şi în toate materialele de presă ale acestora. Totodată, organizaţiile neguvernamentale vor trebui să precizeze toţi sponsorii străini care le vor oferi mai mult de 1.600 de dolari pe an.
Comisia Europeană a conchis că această lege nu respectă legislaţia UE deoarece: interferează în mod nejustificat cu drepturile fundamentale consacrate în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, în special cu dreptul la libertatea de asociere; ar putea împiedica ONG-urile să colecteze fonduri şi ar putea restricţiona capacitatea acestora de a-şi desfăşura activitatea; ridică semne de întrebare în legătură cu respectarea dreptului la protecţia vieţii private şi a datelor cu caracter personal; noile cerinţe cu privire la înregistrare, raportare şi publicitate prevăzute de lege sunt discriminatorii şi generează o sarcină administrativă împovărătoare pentru aceste organizaţii.