Comisia Europeană cumpără peste un miliard de doze de vaccin de la Pfizer. Potrivit Ursulei von der Leyen, noile doze vor fi livrate de anul acesta şi până în 2023, relatează Reuters, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Comisia Europeană comandă mai multe doze la Pfizer şi ameninţă AstraZeneca cu procese
Dozele de vaccin pe care Comisia Europeană urmează să le cumpere vor fi suficiente pentru imunizarea a 450 de milioane de persoane în următorii doi ani.
”(Contractul) Îl vom încheia în zilele următoare. El va asigura dozele necesare pentru injecţii de consolidare care să sporească imunitatea”, a spus Ursula von der Leyen în timpul unei vizite la fabrica Pfizer din oraşul belgian Puurs, adăugând că obiectivul UE este imunizarea a 70% din populaţia sa adultă până la sfârşitul verii.
Până în prezent, Comisia Europeană a contractat 600 de milioane de doze de vaccin Pfizer-BioNTech, prin două contracte separate.
Uniunea Europeană are în vedere să mizeze tot mai mult pe vaccinurile anti-COVID-19 create pe baza tehnologiei ARN mesager (ARNm), cum este cel produs de Pfizer-BioNTech, în detrimentul celor cu vector viral, precum AstraZeneca sau Johnson & Johnson.
Comisia Europeană intenţionează astfel să nu mai încheie contracte cu compania AstraZeneca, după ce aceasta din urmă a diminuat livrările ca urmare a unor probleme de producţie, executivul comunitar ameninţând pentru aceasta cu deschiderea unei acţiuni în justiţie
Certificatul de vaccinare, în vigoare după data de 1 iunie. Comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, a precizat că sistemul complet și reglementările ar urma să intre în vigoare la finalul aceleiași luni, odată cu începerea sezonului estival.
Comisarul pentru justiție a declarat marți, în Comisia pentru libertăți civile din Parlamentul European că intenția este ca un proiect pilot privind certificatul european de vaccinare anti-COVID să fie demarat la începutul lunii iunie. Ulterior, acesta va fi complet reglementat, urmând să intre în vigoare în cursul aceleiași luni.
Fiecare cetățean din UE va avea dreptul să primească un astfel de certificat după ce se imunizează. În cazul în care o persoană nu vrea nici să se vaccineze și nici să se testeze pentru COVID-19, atunci va fi nevoită să respecte restricțiile de călătorie, inclusiv carantina din țara în care vrea să ajungă.
„Ceea ce dorim este să oferim cetățenilor și statelor membre un instrument care oferă încrederea necesară. Un instrument pe care autoritățile competente se pot baza oriunde este necesar pentru a facilita libera circulație (…) În același mod, companiile aeriene pot verifica la check-in dacă o persoană a fost vaccinată, imunizată prin boală sau testată pentru COVID-19”, a declarat Didier Reynders, potrivit Reuters.