Comisia Europeană va prezenta marţi o propunere privind un mecanism de plafonare a preţului gazelor naturale, a anunţat luni Jozef Sikela, ministrul ceh al Industriei şi Comerţului, a cărui ţară asigură în prezent preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, transmite Reuters.
Conform unui proiect consultat de Reuters, Executivul comunitar va propune „un coridor dinamic temporar” privind preţul gazelor naturale din Uniunea Europeană şi limite obligatorii referitor la nivelul la care preţurile traderilor pot fluctua într-o singură zi.
Sfaturi utile pentru a evita plata facturilor umflate. Cinci metode de a evita păcăleala furnizorilor
Chiar dacă mai mult de jumătate dintre cele 27 de ţări membre UE militează pentru o plafonare a preţului la gaze, ele au opinii diferite cu privire la modalitatea în care ar trebui făcută această plafonare. Provocarea pentru UE este de a reduce costurile, însă, în acelaşi timp, trebuie să evite provocarea de daune pieţei unice şi o majorare a cererii pentru gaze naturale într-un moment în care blocul comunitar vrea să îşi reducă dependenţa de Rusia şi să îşi asigure suficiente stocuri de gaze pentru următorul sezon rece, apreciază analiştii.
Executivul comunitar a indicat că analizează dacă va propune o legislaţie ce ar conduce la o plafonare temporară a preţului gazelor naturale utilizate în producţia de electricitate. Chiar dacă un astfel de plafon limitat ar putea fi bazat pe măsurile adoptate deja de Spania şi Portugalia, este o variantă contestată de alte state membre.
Marcel Ciolacu, anunţuri pentru români: Salariul minim de 3.000 lei şi o creştere de minim 10% a pensiilor, într-o singură tranşă
Şefii de stat şi de guvern din UE vor discuta criza energetică la summitul lor de la Bruxelles, din 20 – 21 octombrie. Chiar dacă este posibil ca liderii europeni să sprijine măsuri destinate consolidării rezilienţei UE şi o mai bună poziţie în negocierea contractelor de aprovizionare cu gaze, un acord cu privire la plafonarea preţului gazelor este îndoielnic, susţin analiştii.
Separat, Jozef Sikela a anunţat că Republica Cehia şi Germania sunt aproape de a ajunge la un acord privind împărţirea gazelor în caz de urgenţă, în condiţiile în care ţările încearcă să-şi sporească securitatea energetică, în contextul reducerii livrărilor de gaze ruseşti.
„Cred că am realizat progrese semnificative în această problemă şi vom ajunge curând la un acord”, a afirmat Sikela, la o conferinţă de presă comună cu ministrul german al Economiei, Robert Habeck. Pacturile bilaterale fac parte din planurile UE de a gestiona un eventual şoc al gazelor.
Directorul general al Gazprom, Alexei Miller, a declarat că planurile de a limita preţul exporturilor de gaze ruseşti ar duce la oprirea livrărilor
Directorul general al Gazprom, Alexei Miller, a declarat duminică că planurile de a limita preţul exporturilor de gaze ruseşti ar duce la oprirea livrărilor, reluând o ameninţare similară a preşedintelui Vladimir Putin, transmite Reuters.
Conflictul din Ucraina i-a determinat pe clienţii din Uniunea Europeană să-şi reducă achiziţiile de energie rusească, în timp ce G7 şi UE încearcă să impună un plafon de preţ pentru petrolul şi gazele ruseşti.
”O astfel de decizie unilaterală este, desigur, o încălcare a contractelor existente, ceea ce ar duce la o întrerupere a livrărilor”, a spus Miller în comentariile difuzate la televiziunea de stat. Preşedintele Vladimir Putin a ameninţat luna trecută că va întrerupe aprovizionarea cu energie dacă ar fi impuse limite de preţ, avertizând Occidentul că va fi ”îngheţat” ca o coadă de lup, dintr-un faimos basm rusesc.Reducerea livrărilor din Rusia, al doilea cel mai mare exportator de petrol din lume după Arabia Saudită şi cel mai mare exportator de gaze naturale, ar afecta pieţele globale de energie, lăsând economia mondială să se confrunte cu preţuri şi mai mari la energie.