„Comisia Europeană a decis să deschidă complet piaţa Uniunii Europene pentru importurile de vinuri din Republica Moldova, înainte de intrarea în vigoare a Acordului de Asociere între UE şi Republica Moldova şi a Acordului privind Zona de liber schimb aprofundată şi cuprinzătoare, ca o măsură pentru a compensa dificultăţile cu care Republica Moldova se confruntă în exportul vinurilor pe unele dintre pieţele sale tradiţionale”, se arată într-un comunicat transmis miercuri de CE.
Decizia permite producătorilor de vinuri din Moldova să-şi livreze produsele în statele UE fără nicio restricţie. Iniţiativa urmează să fie aprobată de consiliul de miniştri al UE şi va intra în vigoare în cel mult câteva luni.
În luna iunie a acestui an, UE şi Chişinăul au încheiat negocierea acordului de asociere, care prevede şi crearea zonei de liber schimb, încurajând astfel integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.
Acordul de asociere va fi parafat la Summit-ul Parteneriatului Estic, care va avea loc în noiembrie la Vilnius. Acordul şi zona de liber schimb vor intra în vigoare imediat după semnarea acestuia, scrie Mediafax.
CE propune Consiliului şi Parlamentului European modificarea de urgenţă a reglementărilor, astfel încât importurile de vinuri din Republica Moldova în UE să fie complet liberalizate înainte de intrarea în vigoare a acordului şi a zonei de liber schimb.
Preşedintele rus Vladimir Putin mai afirmase că vinurile moldoveneşti nu vor fi primite în UE nici după semnarea acordului de asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, potrivit RIA Novosti, citată de Mediafax.Putin a menţionat că, în prezent, cel mai mare volum de exporturi al Republicii Moldova se îndreaptă spre pieţele din Rusia, Belarus, Ucraina și Kazahstan.
El a subliniat că cea mai mare parte din vinurile moldoveneşti este importată în Rusia, care este îngrijorată de calitatea producţiei din Republica Moldova. În opinia sa, problema importului de vinuri „nu este una politică, ci economică”.