„Comisia Europeană nu vrea să ucidă inovația sau platformele inovative. Nu poți interzice un serviciu, ci trebuie găsite metode de impozitare. De fapt, cred că aici este problema. Trebuie găsite metode ca impozitele respective să fie plătite ușor, online. Vorbim despre o provocare, despre cum pot fi colectate taxele și impozitele pentru servicii de tip Uber. Cred că se pot găsi soluții. Încă o dată spun că e important ca taxele să poată fi plătite ușor. Repet, în opinia mea nu este o soluție să interzici un serviciu, ci mai degrabă să găsești metode pentru a colecta impozitele din acea activitate’, a spus Ansip.
Reprezentanții Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) au organizat, miercuri, o acțiune de protest în fața Guvernului, la care au participat atât taximetriști, cât și șoferi de microbuze. Aceștia au solicitat autorităților, printre altele, scoaterea în afara legii a platformelor tehnologice online care prestează servicii de taximetrie în mod neautorizat și a tuturor platformelor online care fac servicii de transport de persoane nedeclarat, nefiscalizat în România și neautorizat conform legislației în vigoare, scrie Agerpres.
În urma protestului, reprezentanții transportatorilor au primit promisiuni că legea taximetriei va fi modificată.
La rândul lor, reprezentanții UBER România au anunțat, joi, în urma unor întâlniri cu autoritățile române, că au primit asigurări că modificările aduse legii taximetriei nu vor afecta în nicio măsură serviciul UBER și nici șoferii parteneri.
Vicepreședintele Comisiei Europene (CE), Andrus Ansip, responsabil pentru piața unică digitală europeană, efectuează, vineri, o vizită oficială în România, în cadrul căreia va avea o serie întâlniri ci oficiali români, informează Reprezentanța în România a forului european.
Potrivit sursei citate, oficialul european va purta discuții cu premierul Sorin Grindeanu, precum și cu ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Augustin Jianu, ministrul Economiei, Mihai Tudose, ministrul delegat pentru fonduri europene, Rovana Plumb, și Cristian Cucu — secretar de stat și coordonator CIO Office.
De asemenea, vicepreședintele CE va discuta cu reprezentanți ai Comisiilor parlamentare de economie și industrie, afaceri europene și comunicații și tehnologii informaționale.
În plus, vizita lui Andrus Ansip include un dialog cu cetățenii, în cadrul Eurosfat 2017, pe teme referitoare la Cartea albă privind viitorul Europei și modalitățile de reducere a decalajelor din Uniunea Europeană, prin transformare digitală. Dialogul va avea loc în cadrul reuniunii anuale Eurosfat. Evenimentele ce încheie suita de activități reprezintă o masă rotundă cu companiile de tip start-up și părțile interesate din sectorul digital, precum și o vizită la proiectul „Innovation Labs 2017”.
Eurosfat 2017 este un eveniment realizat cu sprijinul și patronajul Parlamentului European, al Reprezentanței Comisiei Europene în România și al Președinției Maltei a Consiliului Uniunii Europene.