‘În acest context, urmărim îndeaproape şi cu îngrijorare reformele judiciare şi ale codurilor penale în România”, a apreciat purtătorul de cuvânt.
„Vom examina compatibilitatea legislaţiei (româneşti – n.red.) cu normele relevante ale UE în domeniul legislaţiei penale şi cooperării poliţieneşti şi a standardelor internaţionale’, a spus oficialul european citat de Agerpres.
Reacţia executivului european survine în urma întrevederii pe care preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a avut-o în ziua anterioară la Bruxelles cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.
Acesta din urmă a fost informat de oficialul român cu privire la activităţile recente din parlamentul român, respectiv reformele judiciare şi ale codurilor penale, menţionează purtătorul de cuvânt comunitar. ‘Noi, precum şi alţi parteneri internaţionali şi state membre ale UE, am subliniat în mod repetat că lupta împotriva corupţiei şi asigurarea unui sistem judiciar independent, profesionist, este de o importanţă primordială’, subliniază el.
”Tăriceanu şi Timmermans au discutat şi despre stadiul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV). Acest mecanism are la bază patru obiective, stabilite de la început, care nu s-au schimbat de atunci şi încă nu au fost îndeplinite. În ianuarie 2017, Comisia a transmis 12 recomandări practice pentru a ajuta România să îndeplinească obiectivele în vederea închiderii MCV. Din nefericire, progresele legate de aceste recomandări nu sunt încă suficiente şi chestiuni anterior închise au fost redeschise. Prim-vicepreşedintele (Timmermans) i-a amintit preşedintelui (Senatului român) Tăriceanu că pentru România este acum crucial să-şi intensifice eforturile şi să evite vreun regres faţă de progresele obţinute’, a conchis purtătorul de cuvânt al CE.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, s-a întâlnit joi, la Bruxelles, cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, discuţiile fiind axate pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare, riscurile pentru democraţie şi încălcările drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor generate de protocoalele dintre Serviciul Român de Informaţii (SRI) şi instituţii din Justiţie, respectiv pe necesitatea respectării deciziilor Curţii Constituţionale.
Întrevederea la sediul Comisiei Europene a lui Tăriceanu cu Timmermans, care este şi responsabil pentru o mai bună legiferare, relaţii interinstituţionale, statul de drept şi Carta drepturilor fundamentale, a fost prilejuită de participarea la reuniunea informală a liderilor de partide reprezentate în Grupul ALDE din Parlamentul European.