„Opţiunea asupra administrării unei doze de consolidare revine statelor membre. Ca întotdeauna, încurajăm deciziile bazate pe ştiinţă, în linie cu consiliul Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA)”, a declarat Arianna Podesta, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, potrivit EFE, preluată de Agerpres.
Ariana Podesta a avertizat că este necesar ca fiecare stat să asigure doze suficiente de vaccin întrucât pot apărea noi variante ale virusului.
„Să continuăm să garantăm disponibilitatea unor vaccinuri suficiente, de asemenea, în anii următori, în faţa posibilei nevoi a unor doze de consolidare dacă dovezile ştiinţifice o confirmă şi, de asemenea, pentru apariţia unor noi variante”, a mai adăugat purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene.
Ariana Podesta a amintit comunicatul comun publicat de EMA şi Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) în care este menționat faptul că vaccinarea cu schema completă din prezent – două doze de vaccin Pfizer, Moderna ori AstraZeneca sau o doză Johnson & Johnson – este esenţială pentru protejarea în faţa efectelor cele mai grave ale infectării cu coronavirusul SARS-CoV-2, inclusiv infectarea cu varianta Delta.
Franţa şi Germania că din septembrie vor începe administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19.
„A treia doză va fi probabil necesară, deocamdată nu pentru toată lumea, dar în orice caz pentru cei mai vârstnici şi cei mai fragili”, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron, potrivit Digi24.
Comisia Europeană ameninţă Ungaria cu lansarea procedurii de infringement cu privire la încălcarea dreptului european al persoanelor LGBT, scrie News.ro
″Este pus semnul egal între homosexualitate şi pornografie. Această legislaţie foloseşte protecţia copiilor pentru a discrimina oameni ca urmare a orientării lor sexuale… Este o ruşine″, a declarat Von der Leyen în plenul Parlamentului European, la Strasbourg.
Guvernul de la Budapesta susţine că noua lege nu îi vizează pe homosexuali, ci urmăreşte protecţia copiilor, ai căror părinţi ar trebui să joace rolul principal în educaţia lor sexuală.
”Dacă Ungaria nu îşi corectează tirul, Comisia îşi va folosi puterile care-i sunt conferite în calitate de gardian al tratatelor” europene, a ameninţat Ursula von der Leyen în Parlamentul European (PE).
Ea spune că această lege, care interzice difuzarea unor conţinuturi despre homosexualitate în rândul minorilor, este o ”ruşine”.
Bruxelles-ul poate deschide o procedură de infringement cu privire la încălcarea dreptului european, care poate conduce la o sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) şi la sancţiuni financiare. Comisia Europeană va trimite autorităţilor maghiare o scrisoare de avertisment în acest sens la jumătatea lui iulie.
La sfârşitul lunii iunie, Comisia a trimis Ungariei o primă scrisoare în care îşi exprima ”îngrijorări juridice” referitoare la textul adoptat la 15 iunie, care a provocat indignarea unor lideri europeni.
”Să fim clari: vom face uz de aceste puteri, indiferent care este statul membru (UE) care încalcă dreptul european. De la începutul mandatului meu, noi am angajat aproximativ 40 de proceduri de infringement în apărarea statului de drept şi altor valori europene consacrate de Articolul 2 al Tratatului” UE, a anunţat Ursula von der Leyen.