Comisia Europeană ia măsuri radicale: Ţările membre care încalcă statul de drept nu mai au acces la fondurile UE

Comisia Europeană a propus miercuri, într-o iniţiativă fără precedent, "restrângerea accesului la fondurile UE" pentru ţările membre care încalcă statul de drept, conform proiectului de buget comunitar pentru perioada 2021-2027,
Alina Costache
02 mai 2018, 14:32

"Respectarea statului de drept reprezintă o condiţie prealabilă esenţială pentru buna gestiune financiară şi pentru eficacitatea finanţării din partea UE. Prin urmare, Comisia propune un nou mecanism care să protejeze bugetul UE de riscurile financiare legate de deficienţele generalizate care afectează statul de drept" în ţările membre, a explicat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în Parlamentul European.

"Este vorba de un mecanism cu aplicare generală, deoarece nu vizează anumite state membre", a spus el. Însă guvernele din Polonia şi Ungaria se simt direct vizate, comentează AFP, citată de AGERPRES.

"O inovaţie majoră în cadrul bugetului propus este consolidarea legăturii dintre finanţarea UE şi statul de drept", se arată într-un comunicat al Comisiei Europene privind viitorul buget al Uniunii Europene.

Dacă vor fi aprobate de statele membre şi de Parlamentul European, noile instrumente propuse vor permite UE "să suspende, să reducă sau să restricţioneze accesul la finanţarea din partea UE în mod proporţional cu natura, gravitatea şi amploarea deficienţelor care afectează statul de drept".

"O astfel de decizie ar urma să fie propusă de Comisie şi adoptată de Consiliu prin vot cu majoritate calificată inversă", se menţionează în comunicat, informează Agerpres.

Comisia explică pe larg cum ar funcţiona un astfel de mecanism. Primul pas ar fi ca Bruxellesul să stabilească faptul că s-au înregistrat toate condiţiile pentru invocarea mecanismului. Apoi, Comisia ar informa statul membru vizat, care va avea la dispoziţie o anumită perioadă, nu mai scurtă de o lună, pentru a oferi explicaţii.

Măsuri restrictive

Decizia de a impune astfel de măsuri restrictive ar fi luată de Comisie, însă ea va trebui ulterior adoptată de Consiliu prin vot cu "majoritate calificată inversă", ceea ce înseamnă că propunerea Comisiei ar trebui adoptată de Consiliu dacă acesta nu decide printr-o majoritate calificată să o respingă. După adoptarea lor, măsurile ar rămâne în vigoare până când deficienţele privind statul de drept ar fi remediate, potrivit Agerpres

Mai multe ţări au cerut un astfel de mecanism pentru a se evita situaţii precum disputa fără niciun rezultat dintre Bruxelles şi guvernul ultraconservator polonez, acuzat că pune în pericol independenţa justiţiei.

În contextul procedurii greoaie în desfăşurare lansată de Comisia Europeană, ideea noului mecanism este de a putea pune o presiune financiară atunci când mai au loc situaţii similare."Nu vom accepta mecanisme arbitrare care ar face din gestionarea fondurilor un instrument de presiune politică la cerere", a avertizat deja viceministrul polonez pentru afaceri europene, Konrad Szymanski, potrivit Agerpres

Decizia privind viitorul buget pe termen lung al UE va reveni Consiliului, ce reuneşte statele membre, care va hotărî în unanimitate, cu aprobarea Parlamentului European.

Din cauză că discuţiile privind actualul buget al UE "au durat prea mult", iar "programe financiare cheie au fost întârziate şi proiecte cu un real potenţial de redresare economică au fost amânate", Comisia Europeană atrage atenţia că este "necesar să se acorde maximă prioritate" noilor negocieri privind viitorul buget.Comisia îşi exprimă dorinţa să se ajungă la un acord înainte de alegerile pentru Parlamentul European şi de summitul de la Sibiu din 9 mai 2019

„Respectarea statului de drept reprezintă o condiţie prealabilă esenţială pentru buna gestiune financiară şi pentru eficacitatea finanţării din partea UE. Prin urmare, Comisia propune un nou mecanism care să protejeze bugetul UE de riscurile financiare legate de deficienţele generalizate care afectează statul de drept” în ţările membre, a explicat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în Parlamentul European.

„Este vorba de un mecanism cu aplicare generală, deoarece nu vizează anumite state membre”, a spus el. Însă guvernele din Polonia şi Ungaria se simt direct vizate, comentează AFP, citată de AGERPRES.

„O inovaţie majoră în cadrul bugetului propus este consolidarea legăturii dintre finanţarea UE şi statul de drept”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene privind viitorul buget al Uniunii Europene.

Dacă vor fi aprobate de statele membre şi de Parlamentul European, noile instrumente propuse vor permite UE „să suspende, să reducă sau să restricţioneze accesul la finanţarea din partea UE în mod proporţional cu natura, gravitatea şi amploarea deficienţelor care afectează statul de drept”.

„O astfel de decizie ar urma să fie propusă de Comisie şi adoptată de Consiliu prin vot cu majoritate calificată inversă”, se menţionează în comunicat, informează Agerpres.

Comisia explică pe larg cum ar funcţiona un astfel de mecanism. Primul pas ar fi ca Bruxellesul să stabilească faptul că s-au înregistrat toate condiţiile pentru invocarea mecanismului. Apoi, Comisia ar informa statul membru vizat, care va avea la dispoziţie o anumită perioadă, nu mai scurtă de o lună, pentru a oferi explicaţii.

Măsuri restrictive

Decizia de a impune astfel de măsuri restrictive ar fi luată de Comisie, însă ea va trebui ulterior adoptată de Consiliu prin vot cu „majoritate calificată inversă”, ceea ce înseamnă că propunerea Comisiei ar trebui adoptată de Consiliu dacă acesta nu decide printr-o majoritate calificată să o respingă. După adoptarea lor, măsurile ar rămâne în vigoare până când deficienţele privind statul de drept ar fi remediate, potrivit Agerpres

Mai multe ţări au cerut un astfel de mecanism pentru a se evita situaţii precum disputa fără niciun rezultat dintre Bruxelles şi guvernul ultraconservator polonez, acuzat că pune în pericol independenţa justiţiei.

În contextul procedurii greoaie în desfăşurare lansată de Comisia Europeană, ideea noului mecanism este de a putea pune o presiune financiară atunci când mai au loc situaţii similare.”Nu vom accepta mecanisme arbitrare care ar face din gestionarea fondurilor un instrument de presiune politică la cerere”, a avertizat deja viceministrul polonez pentru afaceri europene, Konrad Szymanski, potrivit Agerpres

Decizia privind viitorul buget pe termen lung al UE va reveni Consiliului, ce reuneşte statele membre, care va hotărî în unanimitate, cu aprobarea Parlamentului European.

Din cauză că discuţiile privind actualul buget al UE „au durat prea mult”, iar „programe financiare cheie au fost întârziate şi proiecte cu un real potenţial de redresare economică au fost amânate”, Comisia Europeană atrage atenţia că este „necesar să se acorde maximă prioritate” noilor negocieri privind viitorul buget.Comisia îşi exprimă dorinţa să se ajungă la un acord înainte de alegerile pentru Parlamentul European şi de summitul de la Sibiu din 9 mai 2019

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Se construiește, în sfârșit, și ultima bucată din autostrada de care au nevoie sute de mii de români. Timpul pe drum se va reduce considerabil, șoferii vor evita un mare oraș
Capital.ro
Mașinile diesel, excluse în România. Ordin la Guvern: Am decis, vom fi mai verzi!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Zodii fără loc de muncă. Concedierea e inevitabilă
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Cod galben de ceață în România! Lista județelor vizate
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, victorie fără emoții?! Cutremur în România: Nu trebuia s-o spun
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Româncă, reținută și expulzată din Serbia pe motive de securitate națională
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE între PUTIN și TRUMP. AMENINȚARE fără PRECEDENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin