Comisia Europeană în România, după disputa dintre Olivia Steer şi Mircea Cărtătescu: Despre vaccinurile COVID-19, informați-vă din surse sigure!

Reprezentanţa Comisiei Europeane în România a transmis un mesaj după disputa pe Facebook dintre Olivia Steer, o cunoscută anti-vaccinistă, şi scriitorul Mircea Cărtărescu.
Alina Costache
23 ian. 2021, 10:06
Comisia Europeană în România, după disputa dintre Olivia Steer şi Mircea Cărtătescu: Despre vaccinurile COVID-19, informați-vă din surse sigure!
Comisia Europeană în România, după disputa dintre Olivia Steer şi Mircea Cărtătescu: Despre vaccinurile COVID-19, informați-vă din surse sigure!

Comisia Europeană în România a reacţionat şi a postat un mesaj pe Facebook după ce Olivia Steer l-a atacat pe scriitorul Mircea Cărtărescu pe care l-a acuzat că nu cunoaște forma de genitiv/dativ a adjectivului „dragă”, dar că după ce s-a vaccinat împotriva COVID-19 își îndeamnă urmăritorii să se vaccineze și ei.

„Dragii noștri urmăritori, pentru siguranța voastră, informați-vă numai din surse oficiale!
Toate detaliile cu privire la vaccinurile împotriva COVID-19 sunt disponibile, în limba română, accesând link-ul (…)”, este mesajul postat pe pagina de Facebook a reprezentanţei Comisiei Europeane în România, alături de o fotografie care arată declinările adjectivului „dragă” din DOOM.

 

Schimb dur de replici între Olivia Steer și Mircea Cărtărescu, după ce scriitorul a anunțat că s-a vaccinat anti-Covid 

Olivia Steer și scriitorul Mircea Cărtărescu au avut un schimb de replici nu tocmai prietenos pe rețelele sociale.

Scrierea corectă a cuvântului „dragă” la dativ feminin singular a făcut-o pe Olivia Steer să-l acuze pe Mircea Cărtărescu, scriitor și profesor universitar, că nu știe să scrie în limba română și că, cu toate acestea, își permite să își sfătuiască cititorii să se vaccineze.

„Marele profesor, filolog și scriitor, nominalizat la Premiile Nobel, Mircea Cărtărescu, nu știe că dativul – feminin – singular pentru „draga” este „dragei” și folosește, în schimb, nominativul – masculin – plural – articulat „dragii”, când se referă la Ioana Pîrvulescu.

Nu-i bai: bine că știe sigur, da’ sigur!, cum stă treaba cu vaccinurile și ne sfătuiește cu înțelepciune, cum să gafă … aaa … facem ca el!”, a scris Olivia Steer pe pagina sa de Facebook.

La scurt timp a venit și replica lui Mircea Cărtărescu, care a asigurat-o pe soția lui Andi Moisescu că în zeci de ani de activitate a învățat să folosească dicționarul atunci când nu e sigur de ceva și că varianta pe care a folosit-o este cea corectă. Totodată, scriitorul punctează faptul că nu înțelege legătura dintre limba română și vaccinarea, de care a amintit ea.

„Doamnă Olivia Steer, tocmai fiindcă sunt nesigur, după 40 de ani de carieră ca scriitor și universitar, în privinta subtilităților limbii române, mai consult dicționarele din când în când. Am aflat astfel din DOOM că genitivul și dativul corect de la „dragă” e „dragii” și nu „dragei”.

Sigur că asta n-are nici o importanță, fiecare poate spune cum crede că e bine. Ce nu e frumos e că pe o bază atât de măruntă îmi puneți la-ndoială toată munca dintr-o viață de om. Chiar dacă aici aș fi greșit, dumneavoastră tot n-ați fi avut dreptate.

Nu mai vorbesc de legătura pe care-ați făcut-o cu vaccinarea, cu care greșelile de limbă n-au nimic a face”, i-a răspuns Mircea Cărtărescu.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Când începe postul Sfintei Marii 2024. Ce nu e bine să faci până la Adormirea Maicii Domnului
Capital.ro
Alimentul care te lasă fără permis. Nu ai voie să-l mănânci dacă te urci la volan
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Senzația verii: Se lansează cel mai picant burger. Avem și rețeta
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Amendă de 825 de lei. Greșeala pe care polițiștii nu o mai iartă. S-a schimbat legea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Președintele PSD Marcel Ciolacu anunță candidatura la un nou mandat
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'