„Sărăcia și excluziunea socială rămân la un nivel ridicat. Deși în scădere, riscul de sărăcie și excluziune socială persistă în rândul tinerilor NEETs („Not in Education, Employment or Training” n.r.) familiilor cu copii și persoanelor cu dizabilități. Comparativ cu mediul urban, de două ori mai mulți oameni din mediul rural trăiesc în comunități marginalizate și se confruntă cu probleme sociale, locuință și șomaj. Ponderea persoanelor care trăiesc în locuințe de o calitate slabă și consumă mai mult de 40% din venituri pe aceasta este una dintre cele mai mari din UE”, se arată în document.
Potrivit raportului, sărăcia în rândul celor care muncesc este de două ori mai mare comparativ cu media UE, iar asta se datorează ponderii mari de familii neremunerate din mediul rural. România are unul dintre cele mai mari niveluri de inegalitate a veniturilor din UE și acesta este în creștere.
„Sărăcia și excluziunea socială este mare în special în rândul populației de etnie romă. Riscul de sărăcie și excluziune socială în rândul populației romă este de trei ori mai mare decât în cazul restului populației. Este mult mai mare comparativ cu alte state membre care au o minoritate romă însemnată. Populația romă este concentrată în comunități marginalizate și circa două treimi din aceasta trăiește în locuințe care nu au facilități sanitare minime”, menționează sursa citată.